Main menu

header

de Diana Georgescu

Pătrunjelul este apreciat de mii de ani pentru calităţile sale tămăduitoare, conţinutul său bogat de vitamine, minerale şi alte principii active, cu proprietăţi terapeutice remarcabile. Frunzele sunt bogate în clorofilă şi în vitaminele C, A şi B (cu rol important în prevenirea cancerelor, a unor boli cerebrale şi în menţinerea sarcinii). Alături de acestea, mai găsim proteine, enzime, ulei eteric, histidină - un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor, precum şi săruri minerale (Fe, Ca, K, P, Mg, Cu, I).

Sucul din frunze proaspete revigorează organismul slăbit
Pentru combaterea tumorilor maligne la creier, plămâni, ficat şi rinichi se recomandă cura de frunze proaspete de pătrunjel (40 g pe zi). Această cură anulează reacţiile negative ale alcoolismului şi tabagismului, dezintoxică organismul, dar îndepărtează şi mirosul neplăcut al gurii, după consumul de vin, tutun şi usturoi. Salata de frunze proaspete, amestecate cu puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie, care se consumă într-o cură de două săptămâni, ajută la tonifierea şi revigorarea organismului.
Pentru tratarea litiazei renale şi biliare şi pentru revigorarea organismelor debilitate, nutriţioniştii recomandă cura de suc proaspăt din frunze şi rădăcini de pătrunjel, în care se consumă zilnic câte 50-200 ml, diluat cu puţină apă.
Câteva picături de ulei eteric din seminţe de pătrunjel puse pe un cub de zahăr sunt eficiente contra durerilor renale şi biliare, colicilor intestinale, litiazei, balonăriloe intestinale şi edemelor renale şi cardiace la nivelul membrelor inferioare.

Decoctul din rădăcini, bun la eliminarea calculilor renali
Un decoct din două linguriţe cu rădăcini rase de pătrunjel, fierte în 250 ml apă, din care se consumă câte două-trei căni pe zi, într-o cură de o lună, ajută la eliminarea pietrelor şi nisipului din rinichi şi bilă, combate edemele şi obezitatea prin eliminarea excesului de lichide şi toxine din corp, îmbunătăţind, de asemenea, digestia.
La nivelul aparatului digestiv, pătrunjelul are efecte favorabile în steatoza hepatică, hepatită cronică, atonia vezicii biliare, intoxicaţii cu exces de alcool, tutun şi cafea, paraziţi intestinali, lipsa poftei de mâncare.
În afecţiunile genitale acţionează în cazul menstrelor dureroase, a sindromului premenstrual, ajută la reglarea ciclului menstrual şi la vindecarea adenomului de prostată.
Pătrunjelul intervine cu succes în cazul depresiilor psihice, al stărilor de nervozitate, iritabilitate excesivă, al asteniilor sau nevralgiilor.
La nivelul aparatului respirator, pătrunjelul are efecte favorabile în tuberculoză, dureri în piept, astm bronşic, febră, hidropizie, stimularea expectoraţiei şi eliminarea substanţelor nocive din plămâni şi bronhii.

• Cataplasmele din frunze proaspete, ce au fost strivite, au efecte antiseptice şi cicatrizante în vindecarea rănilor, plăgilor, pistruilor, echimozelor, purpurei trombocitopenice sau înţepăturilor de insecte

Supa lui Hipocrate, recomandată bolnavilor de cancer

La prepararea acestei poţiuni se folosesc rădăcini de pătrunjel, amestecate cu păstârnac, ţelină, morcovi, cartofi, tomate, ceapă şi usturoi. Se fierb două-trei ore la foc domol, în vase emailate sau de pământ, nu din aluminiu şi nici „sub presiune”, se pasează prin sită de inox, obţinându-se un aliment uşor asimilabil, recomandat bolnavilor de cancer.