Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Fie că sunt la ambele picioare, fie doar la unul, rar există persoană care să nu se confrunte cu neplăcutele monturi. Remediile naturiste le vin însă de hac, lămâia, usturoiul sau frunzele de pătlagină fiind considerate „medicamente” de excepţie.

Atenţie la încălţămintea neadecvată!
Potrivit studiilor, cele mai predispuse a se lovi de problema dureroaselor şi inesteticelor monturi sunt femeile. Dacă la doamne acestea provin de cele mai multe ori de la încălţămintea necorespunzătoare, la bărbaţi, monturile pot apărea ca urmare a unor boli ca artrita, guta sau diabetul zaharat. Cauzele cele mai frecvente ale apariţiei monturilor (ce reprezintă, de fapt, o deformare a degetului mare de la picior) sunt predispoziţiile genetice, demineralizarea osoasă, platfusul, încălţămintea neadecvată şi statul prelungit în picioare. Chiar dacă medicina alopată recomandă de cele mai multe ori operaţia, există tratamente naturiste care sunt pe cât de simple, pe atât de eficace. Printre cele mai bune se numără aplicaţiile cu iaurt şi usturoi pisat. Din 100 g usturoi pisat foarte bine şi 100 g iaurt se face o pastă care se va lăsa o oră la macerat, apoi se va aplica pe zona dureroasă de trei ori pe zi. Tratamentul se va folosi până la dispariţia efectivă a montului. Efectul este uimitor! Un tratament util sunt şi băile locale cu sare grunjoasă. Într-un litru de apă se pun patru linguri cu sare grunjoasă, iar în această compoziţie se introduc picioarele, seară de seară, timp de zece minute. Acelaşi efect binefăcător îl au şi băile cu oţet de mere. Se amestecă un litru de apă cu un litru de oţet de mere. Baia se va face, de asemenea, în fiecare seară şi durează zece minute.

Compresele cu varză, antiinflamatoare
În cazurile avansate, o felie de lămâie fixată cu un bandaj pe locul dureros este un remediu excelent. Compresa se lasă să acţioneze peste noapte. Excelentă în vindecarea monturilor este şi varza, cunoscută pentru minunatele sale proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante. Se aleg două frunze de varză, se strivesc nervurile şi se aplică pe monturi, lăsând să acţioneze pe toată durata nopţii. Durerile vor dispărea în scurt timp. Folosit timp de câteva luni, tratamentul reduce mărimea monturilor până la dispariţia acestora. Un alt leac natural de excepţie sunt aplicaţiile cu ceapă coaptă. O ceapă coaptă foarte bine se va ţine câteva minute în oţet. Pe fiecare mont va fi aplicată o jumătate de ceapă, care se va ţine o oră. Ceapa coaptă are rolul de a calma durerile. Prazul macerat în oţet are rolul de a retrage montul. Se taie un fir de praz rondele şi se pune la macerat pentru 24 de ore într-o cană cu oţet. Ulterior, feliile de praz se vor aplica pe locul afectat şi se va acoperi cu un pansament. Dacă montul nu se retrage, tratamentul se poate relua.

Tinctura de iod le ajută să dispară
Un remediu vechi, dar păstrat şi astăzi pentru maximă eficacitate este badijonarea locului dureros cu tinctură de iod. Aplicat timp de un an, acesta face să dispară şi monturile gata formate. Tratamentul trebuie ţinut cu grijă de persoanele cu pielea sensibilă, existând riscul de descuamare a pielii.

• Monturile dispar dacă se aplică pe locul dureros frunze de pătlagină spălate şi presate
• Persoanele care suferă de monturi trebuie să practice jogging sau înot