Main menu

header

de Daniela Anton

Seminţele sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Extrem de bogate în vitamine şi în minerale, seminţele previn multe afecţiuni. Consumate ca simple gustări dintre mese sau ca desert, acestea reduc nivelul colesterolului, reglează tranzitul intestinal şi vă scapă de insomnii. Aflaţi cum acţionează seminţele asupra organismului dumneavoastră.

Se pot consuma şi sub formă de infuzii sau de tincturi
Pentru a fi eficiente terapeutic, seminţele se mănâncă neprăjite, deoarece, prin preparare termică, cea mai mare parte a proprietăţilor lor se distruge. Din seminţe se pot prepara şi remedii sub formă de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii.

Dovleac pentru inimă
Seminţele de dovleac conţin aproximativ 50% grăsimi, vitamine, microelemente şi, mai ales, zinc. Ele sunt recomandate în lupta cu afecţiuni ale prostatei, cu constipaţia şi cu balonarea. Sunt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului. Pentru tratarea acestor afecţiuni se prepară laptele de bostan dintr-un pahar cu seminţe pisate într-un vas de lut şi trei pahare cu apă clocotită. Se strecoară, se stoarce bine terciul şi se bea lichidul obţinut de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar, înainte de masă. Se mai recomandă în alimentaţia persoanelor cu boli hepatice şi cardiovasculare, femeilor însărcinate şi copiilor. De asemenea, dintotdeauna, seminţele de dovleac au fost considerate de mare ajutor în eliminarea viermilor intestinali, a teniei sau a limbricilor. Pentru copii sunt recomandate câte 10-15 seminţe de dovleac descojite, zilnic, iar pentru adulţi, câte 20-30 de seminţe pe zi.

Susanul previne osteoporoza
Seminţele de susan sunt bogate în vitamine şi în grăsimi şi proteine, contribuind la menţinerea magneziului, calciului, zincului şi fierului în organism. Mai mult, o particularitate a uleiului de susan este prezenţa sesaminei, care ajută la scăderea colesterolului. Se consumă câte 15-20 g pulbere preparată din seminţe, cu puţină apă, de trei ori pe zi. Un amestec de seminţe de susan pisate ajută foarte mult în cazul arsurilor şi al iritaţiilor.

Mărar contra insomniei
Atât frunzele de mărar, cât şi seminţele conţin ulei eteric, vitamine şi săruri minerale. Toate fac din mărar leacul contra multor afecţiuni: indigestie, hipertensiune, artroză, glaucom, dureri menstruale. În toate aceste situaţii e recomandată infuzia dintr-o linguriţă cu seminţe măcinate şi o cană cu apă clocotită. Lăsaţi seminţele să infuzeze timp de 20 de minute, apoi beţi ceaiul călduţ. În caz de insomnie, cinci linguri cu seminţe de mărar pisate se amestecă bine cu 500 ml vin roşu, se pun pe foc mic zece minute, se infuzează o oră şi se strecoară. Se beau câte una-două linguri, cu 30 de minute înainte de culcare.

Floarea-soarelui taie pofta de nicotină
Seminţele de floarea-soarelui sunt un remediu de bază în combaterea bolilor de rinichi, de bilă şi circulatorii. De asemenea, seminţele de floarea-soarelui conţin o cantitate importantă de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din pereţii arterelor. Sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă. În plus, seminţele de floarea-soarelui taie pofta de nicotină.

Coriandrul ajută stomacul
Proprietăţile antiinflamatorii ale coriandrului îl recomandă în tratarea afecţiunilor reumatice, bolilor rinichilor şi anemiilor. Acizii conţinuţi normalizează valorile ridicate ale colesterolului. Şi dereglările stomacale îşi găsesc remediul în seminţele de coriandru, pe care le puteţi consuma la fiecare masă, ca adaus în supă, salată sau omleta de la micul dejun. Are şi rol antibacterian, deci le puteţi consuma pentru evitarea balonărilor, diareii sau durerilor de stomac.

Chimenul asigură o digestie lentă
Chimenul asigură o digestie lentă şi grăbeşte vindecarea arsurilor. Dacă suferiţi de insomnie, seminţele de chimen vă vor oferi un somn liniştit, deoarece au efect calmant. Se consumă sub formă de ceai, o linguriţă cu seminţe la un pahar cu apă. Seminţele de chimen ajută în vindecarea simptomelor răcelii, printre care şi tusea.

Macul luptă cu cancerul la sân
Seminţele de mac sunt extrem de bogate în acid linoleic, un complex important de acizi graşi Omega 6, ce oferă protecţie împotriva bolilor de inimă şi altor tulburări ale aparatului circulator. Uleiul din seminţele de mac e de mare ajutor în prevenirea şi tratarea cancerului mamar. Mai mult, acestea stabilizează nivelul zahărului în sânge, reduc considerabil colesterolul şi împiedică apariţia cancerului la colon. Macul combate cu succes osteoporoza, datorită conţinutului ridicat de fosfor ce facilitează absorbţia mai bună a calciului în organism.

Schinduful, de folos diabeticilor
Schinduful e o plantă ale cărei seminţe tratează diabetul de tip insulino-dependent. Se face o cură cu infuzie de schinduf, pentru o perioadă de 12 luni, din care se beau câte două-trei căni pe zi. Pentru valori crescute ale colesterolului, se ia câte o linguriţă cu pulbere de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. Cataplasma cu seminţe de schinduf ajută la terapia ulcerelor varicoase şi a eczemelor însoţite de mâncărimi.

Cele de roşii îmbunătăţesc circulaţia sângelui
Gelul de seminţe de roşii conţine un ingredient natural identificat de oamenii de ştiinţă britanici drept o componentă-cheie pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Gelul obţinut din aceste seminţe ajută sângele să nu devină vâscos şi îmbunătăţeşte circulaţia acestuia, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge. Potrivit oamenilor de ştiinţă, gelul devine o alternativă naturală la aspirină. De asemenea, seminţele de roşii contribuie la schimbarea caracteristicilor trombocitelor, acele celule mici din sânge, la fel ca şi aspirina.

• Terapia cu seminţe este inclusă şi în regimurile dietetice. De aceea, consumul seminţelor (sub formă crudă) între mese, în locul gustărilor, dă senzaţia de saţietate

Cele de rodii ameliorează afecţiunile gâtului

Seminţele de pătrunjel vindecă insuficienţa cardiacă. Seminţele de fenicul sunt bune pentru bronşită cronică. Seminţele de muştar sunt eficiente contra durerilor de dinţi. Durerile în gât provocate de răceală se ameliorează cu un sfert de pahar cu seminţe de rodii fierte în 250 ml apă. Se bea lichidul fierbinte. Decoctul din seminţe de anason e bun în astm bronşic. Seminţele de ardei iute, în apă fiartă şi miere, sunt benefice contra durerilor de gât. Decoctul din seminţe de gutui se foloseşte intern, în cazul bronşitelor, al tusei, şi extern, sub formă de comprese, ca mijloc antiinflamator în afecţiunile ochilor, în arsuri sau iritaţii ale pielii.