Main menu

header

de Ana Trifan

- Mai sănătoşi cu scorţişoară, mai energici cu astragalus şi mai relaxaţi cu rhodiola

Mai e mult până să puteţi spune „La revedere” sezonului rece, aşa că vă luptaţi cu accesele de tuse şi cu zgomotul de nasuri suflate al celor din jur, afectaţi de răceli şi de gripe. Pe deasupra, şi dumneavoastră vă simţiţi deseori moleşiţi şi lipsiţi de energie, mai ales din cauza faptului că zilele sunt foarte scurte în această perioadă. Remediile naturiste vă pot ajuta cu succes să treceţi peste afecţiunile şi stările date de „baba iarnă”. Avantajul e că nu au efecte adverse.

Cuişoarele şi turmericul sunt antiinflamatoare excelente
Medicina naturistă ajută la calmarea tusei, a stării de greaţă sau a durerilor de încheieturi. Reduce riscul apariţiei unor boli grave precum cancerul sau afecţiunile inimii. Din fericire, unele dintre cele mai puternice plante care luptă împotriva bolilor şi stărilor de rău sunt şi delicioase, aşa că nu veţi avea de ce să strâmbaţi din nas din cauza tratamentului.
Ceaiul verde conţine polifenolul EGCG (epigalocatecingalat), care ajută la prevenirea cancerului de plămâni.
Pentru a combate durerile provocate de artrită în încheieturi, folosiţi din belşug turmeric la prepararea mâncărurilor. Acest condiment asiatic e un foarte puternic antiinflamator, care, pe deasupra, mai dă şi un gust excelent supelor, sosurilor, orezului şi mâncărurilor de legume.
Scorţişoara, cuişoarele şi oregano au excelente capacităţi antioxidante, care vă vor ajuta să reduceţi riscul apariţiei cancerului.
Dacă ştiţi că în familia dumneavoastră există persoane cu probleme cardiace, introduceţi în meniul zilnic usturoiul. Numeroase studii au arătat că acesta are capacitatea de a reduce colesterolul, de a scădea riscul apariţiei de boli cardiace şi de infarct. Va fi de ajutor şi dacă veţi consuma câte un căţel de usturoi pe zi - proaspăt sau uşor călit.

Lemnul-dulce luptă cu oboseala
Pentru creşterea energiei trebuie să vă asiguraţi, în primul rând, că dormiţi destul, că aveţi parte de destulă lumină naturală şi că faceţi mişcare în aer liber. Din păcate, sezonul rece, cu zilele sale scurte, face ca mulţi dintre dumneavoastră să plece de acasă când încă afară e întuneric şi să se întoarcă atunci când soarele deja a dispărut. Dacă lucraţi într-un birou sau undeva la interior, faceţi-vă timp să ieşiţi pe parcursul zilei măcar pentru o plimbare de zece minute. Ideal ar fi să faceţi trei astfel de ieşiri pe zi. Corpul uman este făcut să răspundă la lumina soarelui, care îl energizează şi îl ajută să-şi sintetizeze vitaminele şi alte substanţe benefice.
Chiar şi cu destulă lumină de la soare, starea de moleşeală poate persista în lunile reci. Soluţia nu e să vă repeziţi la cafea, cola sau alte băuturi energizante. Acestea nu vă vor da decât o energie de câteva ore, cel mult, iar apoi corpul şi creierul dumneavoastră vor fi şi mai obosite decât înainte de a le consuma. Mai bine încercaţi ashwagandha, o plantă folosită în Ayurveda (medicina tradiţională indiană) de mii de ani pentru a trata stările de epuizare şi anxietate. Astragalusul, alt remediu natural, are şi el o lungă istorie în tratarea oboselii, după cum ne demonstrează tot medicina indiană. Ginsengul este, de asemenea, o plantă deseori folosită pentru a creşte energia şi capacitatea de concentrare. Lemnul-dulce are şi el proprietatea de a creşte energia şi de a stimula glandele adrenale, ceea ce reglează metabolismul.

Ginsengul vă face să trăiţi mai mult
Stresul provoacă numeroase probleme de sănătate şi dificultăţi de concentrare. Mai multe plante au demonstrat că pot aduce excelente beneficii în tratarea stresului şi anxietăţii. Plantele tonice sunt acele ierburi care aduc numeroase beneficii organismului şi care cresc rezistenţa la stres.
Printre tonicele naturiste de top se află ginsengul siberian sau eleuthero, o plantă originară din Asia care e utilizată de mii de ani pentru a îmbunătăţi sănătatea generală a organismului şi pentru a mări longevitatea. Ginsengul siberian e folosit de peste 5.000 de ani în scopul de a creşte rezistenţa, de a combate oboseala şi de a stimula activitatea sistemului imunitar.
Rhodiola, o plantă intens utilizată în Rusia şi în ţările nordice, are capacitatea de a trata oboseala, de a combate depresia şi de a creşte rezistenţa la stres.