Main menu

header

Foaie verde de cicoare/Tinereţea-i ca o floare/Primăvara înfloreşte…/Până toamna veştejeşte

     Nu degeaba folclorul românesc vorbeşte de cicoare ca de o plantă ce ajută la sănătatea organismului uman. Planta este cultivată încă de pe vremea romanilor, fiind folosită pe post de legumă. Ajungând la o înălţime de aproximativ un metru, cicoarea este o plantă perenă, cu frunze adânc zimţate ce înconjoară tulpinile drepte, înclinându-se spre sol.

     De la cicoare se folosesc atât frunzele, cât şi rădăcinile, dar şi florile. Frunzele pot fi recoltate în momentul de înflorire a plantei, iar florile şi rădăcinile se culeg în orice perioadă a anului. Dacă prăjiţi rădăcinile puteţi prepara un excelent substitut pentru cafea. Cicoarea conţine un suc lăptos, al cărui constituent major îl reprezintă inulina. În flori se găseşte acid fenolic, iar în rădăcini lactone sesquiterpenice amare.


Previne ulcerul gastric
     Cicoarea, folosită de multe secole, uşurează inflamaţiile, datorită acidului fenolic, ce are şi acţiune diuretică. De altfel, această plantă, utilizată sub formă de decoct, ameliorează şi inflamaţia produsă de gută sau de reumatism. Datorită insulinei, cicoarea este utilă în prevenirea şi în tratarea digestiei leneşe, a ulcerelor gastrice şi a neplăcutei flatulenţe. Inulina este excelentă şi în scăderea nivelului colesterolului.

Tratează afecţiunile ficatului
      Decoctul de cicoare poate fi utilizat în tratarea afecţiunilor rinichilor, ficatului, aerofagiei etc. Pentru a prepara un decoct de cicoare pregătiţi 30 g de plantă (rădăcină, frunze şi flori), pe care le opăriţi într-un litru de apă. După ce fierbeţi cinci minute, strecuraţi. Beţi din acest preparat două căni pe zi (una înainte de prânz şi una înainte de cină). O cură de două săptămâni cu ceai de cicoare ajută la creşterea secreţiei de bilă, a celulelor hepatice diminuate, mai ales în cazul consumatorilor de alcool. Ceaiul de cicoare mai are efecte foarte bune şi în tratarea furunculozei şi a acneei, mai ales dacă este în combinaţie cu infuzie de trei­fraţi-pă­taţi şi de rădăcină de brusture.

Elena Şerban


Atenţie! Este obligatoriu ca suferinzii de blocaj sau de inflamaţie a intestinelor (de orice fel) să consulte un specialist în medicina plantelor!