Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Halena sau respiraţia urât mirositoare este un fenomen neplăcut atât pentru cel care suferă de acest inconvenient, cât şi pentru cei din jur. Puţini ştiu însă că respiraţia urât mirositoare nu e cauzată doar de igiena orală deficitară, ci şi de carii, de afecţiunile gingivale, de consumul excesiv de carne, dar uneori sunt vinovate şi sinuzitele, afecţiunile respiratorii, anemia, diabetul, febra sau fumatul.

Hidrataţi-vă corespunzător
Persoanele care nu scapă de mirosul neplăcut al gurii trebuie să ia câteva măsuri în acest sens. În primul rând trebuie să fie atente la alimentaţie. Să mănânce mai puţină carne şi să evite pentru o perioadă ceapa, usturoiul sau peştele, pentru a observa dacă nu cumva asta e cauza problemei. E bine să renunţe la fumatul şi la consumul excesiv de alcool şi să se hidrateze corespunzător, mai ales pe timpul nopţii, când, în lipsa salivaţiei suficiente, are loc putrefacţia celulelor epiteliale desprinse din mucoasa bucală, care nu sunt îndepărtate de fluxul de salivă. Apoi e esenţial să se recurgă la remediile naturiste.

Seminţele de nucşoară împrospătează respiraţia
Seminţele de nucşoară, folosite în India pentru a da aromă diferitelor tipuri de mâncăruri, sunt bune şi împotriva respiraţiei urât mirositoare. Tot ce trebuie să faceţi e să le zdrobiţi şi să le mestecaţi timp de câteva minute. Rodiile fac parte dintre cele mai bune remedii naturiste împotriva respiraţiei urât mirositoare. Iată cum puteţi proceda: curăţaţi rodia şi puneţi coaja la soare, pentru a se usca, după care turnaţi apă fierbinte peste ea, lăsaţi-o la răcit şi folosiţi-o pentru gargară. O altă variantă ar fi următoarea: curăţaţi rodia, dar de data aceasta lăsaţi coaja să se usuce la umbră, apoi transformaţi-o în pudră fină cu ajutorul blenderului. Se vor pune câte 3 g pudră într-un pahar cu apă şi se va face gargară dimineaţa şi seara. Şi seminţele de anason, fenicul, mărar, cardamom sau chimen pot fi de folos la nevoie. Tot ce trebuie să faceţi e să le mestecaţi.

Sorbiţi ceai de schinduf cu înghiţituri mici
Cei care suferă de halenă cronică pot apela cu încredere şi la schinduf, care s-a dovedit un remediu grozav dacă e consumat sub formă de ceai. Se pune pe foc un ibric cu apă, se adaugă câteva seminţe de schinduf şi se lasă la fiert timp de circa zece minute, apoi se bea călduţ, cu înghiţituri mici. Şi gargara cu limonadă caldă, făcută din suc de lămâie, ghimbir şi apă, poate fi de ajutor.
Un remediu mai puţin plăcut, dar cu rezultate rapide, este cel pe bază de ulei de muştar şi sare. Se amestecă două linguriţe cu ulei de muştar şi sare de bucătărie, apoi se toarnă amestecul în gură şi se ţine acolo cât mai mult posibil, chiar şi o jumătate de oră. Cine nu reuşeşte asta poate face gargară cu acest amestec de mai multe ori pe zi.

Mestecaţi frunze de pătrunjel
Pătrunjelul poate reprezenta una dintre soluţiile la îndemână când vine vorba despre respiraţie urât mirositoare. Tot ce trebuie să faceţi este să mestecaţi cât mai des câteva frunzuliţe proaspete. În plus, vă puteţi prepara apă de gură singuri, acasă. Pentru asta faceţi o infuzie cu apă fiartă şi pătrunjel, iar odată îndepărtat ibricul de pe foc adăugaţi câteva cuişoare.
Puteţi prepara singuri apă de gură şi din arnică, din frunze de coacăz sau de anason.

Mâncaţi legume cu frunze verzi
Ideal e să consumaţi cât mai multe legume cu frunze verzi, deoarece acestea conţin clorofilă, un pigment natural cu efect de reîmprospătare a respiraţiei. Şi argila activă este foarte eficientă pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii. Iată cum trebuie să procedaţi în acest sens: dizolvaţi o linguriţă cu argilă în 750 ml apă, din care veţi bea de două-trei ori pe zi, de preferat înainte de mese. Eventual puteţi opta şi pentru pastele de dinţi pe bază de argilă, care au dublă acţiune: curăţă şi împiedică mirosul neplăcut al gurii. Şi gargara cu două linguri cu bicarbonat de sodiu la un pahar cu apă poate fi de folos.
Pont! De curând au fost aduse şi în România strips-microfolii, un înlocuitor excelent pentru guma de mestecat. Pe bază de produse naturiste, ceai verde şi mentă, acestea nu conţin zahăr şi nici nu trebuie mestecate minute în şir, precum guma, fiindcă se topesc în doar câteva secunde după ce sunt aplicate pe cerul gurii.

• Mestecate câteva minute, frunzele de mentă fac minuni când vine vorba despre respiraţie proaspătă.