Main menu

header

  Lichenul de piatră creşte pe stâncile golaşe din regiunea alpină. Deşi poate părea ciudat că într-o plantă atât de mică se găsesc substanţe bune pentru sănătatea organismului, lucrurile nu stau chiar aşa.

Bun în bronşite

  Muşchiul de piatră conţine o grupă de zaharuri (lichenina şi izolichenina), un principiu amar, şi substanţe mucilaginoase, ce-i dau însuşirea emolientă şi calmantă. Din acest motiv, el este recomandat în bronşite însoţite de tuse, laringite, traheite şi inflamaţii ale tubului digestiv. De asemenea, mulţumită acidului usnic, muşchiul de piatră are o puternică acţiune antibiotică.
  Este folosit sub formă de ceai. Acesta se prepară dintr-o linguriţă cu muşchi, ce se opăreşte cu o cană cu apă clocotită în care s-a dizolvat un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Lăsaţi să clocotească cinci minute şi apoi, după ce s-a răcit, strecuraţi cu mare atenţie şi apoi îndulciţi. Pentru a opri vărsăturile se recomandă să beţi ceaiul rece.

Atenţie! Din cauză că este deosebit de amar e de preferat să-l beţi amestecat cu lapte! Amărăciunea ceaiului determină numeroşi bolnavi să-l evite. De aceea, muşchiul de piatră este consumat de preferinţă sub formă de tinctură. Mod de preparare: maceraţi 20 g muşchi în 100 ml alcool de 70 de grade vreme de opt zile. Agitaţi zilnic.  Din acest preparat se iau 30-50 de picături în 24 de ore.

Diminuează senzaţiile de vomă

  Lichenul de piatră are două acţiuni diferite: substanţele amare stimulează secreţiile stomacale şi sistemul nervos vegetativ şi vasomotor.
Ceaiul cald stimulează secreţia pancreatică, este emolient şi calmant al aparatului respirator şi digestiv, fluidifică secreţiile bronhice.
Alte utilizări: insuficienţă pancreatică, bronşite, laringite, traheite, stări de vomă la gravide, anorexie.
Elena Şerban