Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Pe piaţă sunt o mulţime de produse care pretind că pot trata constipaţia, însă majoritatea nu obţin efectul dorit în cazul tuturor persoanelor. Datorită principiilor cu acţiune purgativă, cruşinul este o armă sigură împotriva constipaţiei. În plus, spre deosebire de alte remedii de origine vegetală, curele pe bază de cruşin pot fi repetate de mai multe ori fără a produce obişnuinţă pentru organism.

Administrat sub formă de praf sau de ceai
Cruşinul se întrebuinţează în constipaţiile cronice în special sub formă de praf (între 1 g şi 3 g o dată la 24 de ore) sau sub formă de ceai. Acesta din urmă se prepară astfel: o lingură cu coajă mărunţită se opăreşte în 250 ml apă, după un sfert de oră se pune la fiert, la foc mic, timp de 30 de minute, apoi se strecoară şi se bea ceaiul călduţ seara, înainte de culcare. Dacă remediul nu dă rezultate după ce îl repetaţi trei zile la rând, urmaţi indicaţiile şi dimineaţa, pe stomacul gol. Atenţie însă! Nu faceţi exces (adică nu mai mult de o linguriţă cu plantă la o cană cu apă şi nu mai mult de trei zile la rând), întrucât depăşirea dozei şi a perioadei de administrare poate provoca dureri stomacale! După fiecare cură de trei zile se poate face o pauză de trei zile, până la o săptămână, iar apoi aceasta poate fi reluată.

Coaja luptă cu obezitatea
Coaja de cruşin are proprietatea de a excita bila, mărindu-i astfel secreţia. Din acest motiv ea se recomandă adesea în asociaţie cu alte plante, precum anghinarea, cicoarea sau păpădia în tratarea afecţiunilor ficatului.
Cruşinul dă rezultate bune şi în obezitate. Pentru asta, se ia în fiecare dimineaţă câte un vârf de cuţit cu pulbere de coajă de cruşin, însă e de preferat să se facă acest lucru în timpul în care ţineţi deja o dietă, astfel încât cruşinul să vină în completarea ei.

Pont! Extern, decoctul se foloseşte în băi de şezut, pentru tratarea hemoroizilor. Pentru decoct se foloseşte o lingură cu scoarţă de cruşin la un litru de apă, iar băile trebuie să fie calde, nu fierbinţi.