Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Arbore sacru, ce face legătura între cer şi pământ, bradul nu posedă doar proprietăţi magice, ci şi dezinfectante, antiinflamatoare şi cicatrizante. Cu un conţinut bogat de uleiuri eterice, răşina de brad rămâne leacul-minune al iernii.

Reduce dorinţa de a fuma
Potrivit specialiştilor, răşina de brad are efecte de stimulare a diurezei şi activităţii rinichilor, de aceea este indicată cu succes atât în infecţiile renale, cât şi în cistite sau cistitele cu hemoragie. Se recomandă o linguriţă cu tinctură de răşină de brad de trei ori pe zi, dizolvată în jumătate de pahar cu apă. Preparatul se ia pe stomacul gol. Tinctura se obţine amestecând 200 ml alcool cu patru linguri cu răşină, se pune într-un borcan şi se lasă la macerat trei zile. Ulterior se filtrează, iar compoziţia se depozitează în sticluţe închise ermetic. Contra tabagismului se ia o dată la patru ore o jumătate de linguriţă cu tinctură de răşină, amestecată cu o linguriţă cu miere de salcâm. Tinctura de răşină de brad este un remediu folosit şi în lupta cu colicile abdominale care apar odată cu frigul, în acest caz luându-se o lingură cu preparat pusă pe o bucăţică de pâine uscată. Tot sub formă de tinctură, este ideală pentru calmarea tusei. Se recomandă o linguriţă de trei-patru ori pe zi, amestecată cu o lingură cu miere lichidă. În cazul amigdalitei se face gargară cu două linguriţe cu tinctură de răşină dizolvate în puţină apă.

Face să dispară negii
O bucăţică de răşină de brad pusă pe negi şi acoperită cu plasture vindecă neplăcutele excrescenţe. Răşina se ţine 24 de ore pe locul cu pricina, apoi se schimbă. Tratamentul se face şapte zile la rând. Rănile se cicatrizează fără urme dacă se aplică pe locul afectat, curăţat în prealabil, un tampon de vată. Eczemele infecţioase urâte se vindecă punând comprese cu tinctură de răşină. Se ţin un sfert de oră, iar deasupra acestora se toarnă un strat fin de ulei de răşină. Acelaşi tratament se aplică şi în cazul vânătăilor. Uleiul de răşină se prepară astfel: 100 ml ulei de măsline se încălzeşte în amestec cu o lingură cu răşină până ce aceasta se dizolvă bine. Se filtrează, se lasă la răcit şi se depozitează în sticle de plastic închise ermetic. Atât pentru prevenirea răcelilor, cât şi pentru vindecarea rapidă a acestora, se face un masaj al corpului cu ulei de răşină. Uleiul este foarte bun şi pentru combaterea afecţiunilor respiratorii, arsurilor de gravitate mică şi a contuziilor.

Închide rănile
Extrem de preţioasă în tratarea bolilor, răşina se poate desprinde de pe trunchiul bradului cu un cuţit, apoi se depozitează în cutii metalice. În unele părţi se amestecă bine cu seu de vită, ceară de albine, făină de grâu, unt proaspăt şi coajă de lemn-câinesc, se plămădeşte în rachiu şi se fierbe până se obţine o alifie cu care se ung rănile sau copturile. În vechime, răşina de brad avea diverse întrebuinţări, fiind folosită printre altele şi la tăbăcitul pieilor.

• Se administrează doar sub formă de tinctură. Dacă apar senzaţii de iritaţie sau inflamaţie, tratamentul se întrerupe