Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Reacţie naturală a organismului împotriva unor infecţii cu bacterii, urciorul cedează în faţa tratamentelor naturiste.

Drojdia de bere întăreşte imunitatea
Un remediu bun pentru tratarea nesuferitului urcior este rostopasca proaspătă. După ce se spală foarte bine, planta se stoarce printr-un tifon, iar picăturile se extrag într-o seringă. Se spală ochiul bolnav cu ceai de muşeţel şi se pun pe locul afectat două picături de rostopască. Tratamentul se face dimineaţa şi seara. Pentru stimularea sistemului imunitar se recomandă consumul a trei linguriţe cu tinctură pe zi, diluată în ceai de gălbenele. Excelente sunt şi compresele cu schinduf. Se amestecă o lingură cu seminţe măcinate de schinduf cu apă clocotită până la obţinerea unei paste. Compoziţia se aşază pe o bucată curată de pânză şi se aplică pe urcior, unde se menţine o jumătate de oră. Pentru întărirea imunităţii, bolnavul sau persoanele predispuse la astfel de infecţii trebuie să consume cât mai mult timp şi un amestec de drojdie de bere.

Tinctura de nuci verzi, un remediu util
Persoanelor care au avut de mai multe ori urcior le este indicată tinctura de nuci verzi. Mod de preparare: 20 de nuci verzi, tăiate în sferturi, se pun în rachiu de secară într-un recipient şi se lasă la macerat între 14 şi 30 de zile, apoi se strecoară şi se depozitează în sticluţe mici, de culoare închisă. Se vor consuma 15 picături de trei ori pe zi, timp de o lună. După două săptămâni de pauză, tratamentul se poate relua. Ideale în tratarea urciorului, cât şi a altor boli de ochi sunt ceaiul de albăstrele şi bitterul suedez. În acest caz, un tampon de vată se înmoaie în bitter şi se ţine câteva minute pe urcior. Procedeul se repetă de două-trei ori pe parcursul unei zile. Excelent este şi uleiul de ricin, cu care se unge locul bolnav două-trei zile. Un tratament vechi, dar foarte bun pentru orice tip de infecţie oculară este ceaiul de silur. Pentru prepararea acestuia se pun 30 g plantă uscată în 500 ml apă clocotită şi se lasă câteva minute la infuzat. Se recomandă spălarea ochilor de trei-patru ori pe zi. În cazul în care afecţiunea ochilor este dureroasă, loţiunea se va încălzi uşor. Planta se poate folosi şi sub formă de extract, caz în care se pun trei picături într-o lingură cu apă clocotită şi apoi răcită, după aceea se pun comprese. În cazul în care ochiul este foarte inflamat, infuzia de silur se combină cu apă de trandafir în proporţie de 1 la 20 şi se spală locul afectat dimineaţa şi seara.

Frunzele de guava reduc durerea
Şi seminţele de in sunt indicate în tratarea urciorului. Se umple un săculeţ de pânză cu seminţe de in şi se pune la fiert într-un vas cu apă circa zece minute. Se aşază pe locul afectat cât mai cald posibil.
Pentru ca infecţia de la nivelul urciorului să se strângă rapid, seminţele de in se mai pot folosi măcinate, sub formă de comprese cu infuzie. Amestecul se prepară dintr-o lingură cu seminţe la o cană cu apă. Se recomandă păstrarea compresei timp de 15 minute.
Şi ceaiul negru este indicat în tratamentul urciorului. Într-un tifon se pune puţin ceai negru, se udă apoi cu apă caldă şi se aplică direct pe pleoapă. Alte două remedii folosite cu succes sunt compresele cu frunze de salată dată în clocot şi cataplasmele cu pâine înmuiată în lapte fiert. O contribuţie de nădejde în tratarea urciorului o au şi cataplasmele cu amidon. Se dizolvă puţin amidon în apă fiartă şi răcită, se înmoaie în această compoziţie un tifon şi se aplică pe ochi. Compresele cu amestec din salvie, pelin, coajă de stejar, coada-şoricelului şi gălbenele sunt un adevărat panaceu în lupta cu urciorul. Două linguriţe cu plantă se infuzează cu 200 ml apă şi se lasă cinci minute. Se pun comprese, menţinute doar cinci minute. Pentru reducerea durerii şi a inflamaţiilor se încălzesc câteva frunze de guava, care se aşază peste un prosop cald. Compresa se aplică la nivelul ochiului afectat. Ochii bolnavi se pot spăla şi cu ceai de coriandru, obţinut prin fierberea unei linguriţe cu seminţe într-o cană cu apă.

Leacuri vechi pentru ochi sănătoşi
Printre cele mai vechi remedii, moştenite de la bătrâni, regăsim şi coada unei linguri de lemn, încălzită la foc şi pusă pe urcior. Medicina populară recomandă drept remediu şi un inel de aur cu care se atinge urciorul de mai multe ori pe zi, până la dispariţie. Efect rapid îl are şi atingerea locului bolnav cu usturoi. Se taie un căţel de usturoi în două şi se trece partea zemoasă peste locul în care s-a format urciorul. La fel de bun este şi cartoful fiert, scos fierbinte din apă, tăiat în două şi aplicat pe pleoapă, învelit într-un tifon sau oul fiert, învelit, de asemenea, într-un tifon curat şi pus pe pleoapa bolnavă.
Un remediu cunoscut pentru tratarea cataractei în fază incipientă este maceratul de cimbrişor. Peste 100 g plantă, bine mărunţită, se toarnă 500 g miere topită şi se lasă la macerat două luni. Se administrează o linguriţă cu macerat înainte de masă, de trei ori pe zi.
În cazul ochilor care lăcrimează tot timpul se pune pe un tifon un amestec format din drojdie de bere şi albuş. Compresele se ţin trei ore. Ochii bolnavi de conjunctivită se tratează cu albuş proaspăt, amestecat bine cu 100 ml apă clocotită, lăsat la macerat o jumătate de oră în întuneric. Cu acest amestec se ung pleoapele în fiecare seară. Vederea slabă se remediază cu ajutorul polenului, o linguriţă de două-trei ori pe zi, timp de o lună.

Atenţie! Folosirea produselor cosmetice vechi duce la apariţia urciorului.

Prevenţia, cea mai importantă

Pentru a preveni apariţia urciorului, se şterg ochii cu ceai de pelin şi se aplică apă cât mai caldă pe pleoape, pentru împiedicarea obstrucţiei glandelor sebacee. Este recomandat consumul unei linguri cu ulei de in zilnic. Vitamina A ocupă un rol important în prevenirea apariţiei urciorului. Trebuie consumate legume galbene, portocalii şi roşii, unt şi gălbenuş.

Reguli stricte de igienă
Mic abces pe pleoapa ochiului, urciorul este o infecţie provocată de obicei de un stafilococ şi se caracterizează prin lăcrimare continuă, imposibilitatea de a clipi şi durere. Primul lucru care trebuie făcut la apariţia urciorului este ca acesta să nu fie atins cu mâna, altfel se poate sparge, şi infecţia poate afecta globul ocular. Dacă însă urciorul a avansat, se înmoaie un tampon cu vată în apă caldă şi se apasă uşor pentru a elibera infecţia. Procedura se repetă de trei ori pe zi. De fiecare dată când se îngrijeşte zona ochilor, mâinile trebuie spălate foarte bine cu apă şi cu săpun.