Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Boala de reflux gastroesofagian se manifestă prin răguşeală, arsuri, iritaţii la nivelul gâtului, greaţă, tuse, respiraţie şuierătoare. Netratată corect, aceasta creşte riscul de a dezvolta cancer de esofag, însă prin câteva remedii simple simptomele afecţiunii pot fi ameliorate semnificativ.

Slăbitul ameliorează simptomele
În cazul bolii de reflux gastroesofagian, prima recomandare a medicilor este ca pacienţii supraponderali să slăbească, întrucât grăsimea abdominală interferează cu funcţiile esofagului. Studiile arată că, dacă o persoană pierde 10% din grăsimea corporală, simptomele se ameliorează simţitor. Apoi, vârstnicii trebuie să ia măsuri de precauţie pentru a ţine boala la distanţă, întrucât sfincterul esofagian (care previne trecerea conţinutului alimentar din stomac în esofag) devine mai slab odată cu înaintarea în vârstă. Dacă sunteţi fumător, ar fi bine să uitaţi de acest obicei! Fumatul scade presiunea şi capacitatea sfincterului esofagian inferior de a funcţiona corespunzător.

Optaţi pentru migdale crude
Evitaţi purtarea hainelor prea strâmte, căci acestea pot cauza presiune la nivelul abdomenului şi slăbesc sfincterul esofagian inferior.
Nu consumaţi alimente şi băuturi care pot determina arsuri (grăsimi, prăjeli, alcool, ciocolată, mentă, ceapă, usturoi, condimente picante, cafea, băuturi carbogazoase, roşii, citrice). În schimb, aveţi voie să consumaţi cât mai multe migdale crude. Acestea sunt alimente alcaline, care pot echilibra pH-ul, întrucât reprezintă o sursă bună de calciu.
Încercaţi să nu vă întindeţi în pat imediat după masă, să nu vă aplecaţi şi să nu ridicaţi greutăţi! Mai mult, în unele cazuri poate fi de folos şi schimbarea poziţiei de dormit. Spre exemplu, dacă aveţi arsuri în timpul nopţii, încercaţi să vă folosiţi de gravitaţie şi să dormiţi cu capul mai ridicat decât trunchiul (înclinând patul sau salteaua ori pur şi simplu adăugând mai multe perne).

Beţi infuzie de mentă
Consumând în fiecare dimineaţă, cu 15-20 de minute înainte de masă, o cană cu apă caldă şi suc de lămâie, corpul îşi poate echilibra în mod natural nivelul de acid. Dacă nu sunteţi obişnuiţi să mâncaţi dimineaţa, există soluţii şi pentru restul zilei. Spre exemplu, o lingură cu bicarbonat de sodiu într-o jumătate de cană cu apă este o soluţie eficientă pentru ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian. Dacă nu suportaţi gustul, optaţi pentru ceaiul de tei, mentă sau schinduf. Acesta se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă fierbinte, care se lasă la infuzat zece minute.

• Consumând gumă de mestecat după fiecare masă veţi ajuta la creşterea producţiei de salivă. Potrivit cercetătorilor, şi aceasta contribuie la reducerea nivelului de acid în esofag