Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Ceaiurile anticolici au fost folosite pentru calmarea colicilor bebeluşilor înainte de apariţia medicinei moderne. Sigur, o mămică a zilelor noastre are la dispoziţie o mulţime de soluţii menite să scape bebeluşul de gaze şi de dureri, iar întreaga familie, de nopţi nedormite. Cu toate acestea, ceaiurile împotriva colicilor sunt oricând binevenite, mai ales că o mare parte dintre produsele din farmacii au la bază tot medicina naturistă. Înainte de a cumpăra un produs scump, puteţi încerca următoarele trei ceaiuri împotriva colicilor.

Feniculul şi anasonul linişteşte crampele
Fierbeţi o cană cu apă şi puneţi în ea o linguriţă cu seminţe de anason şi o linguriţă cu seminţe de fenicul. Lăsaţi la infuzat vreme de zece minute, apoi strecuraţi amestecul. Când se răceşte, poate fi administrat bebeluşului în doze mici (câteva linguriţe sau două-trei pipete), înainte de alăptat. Ceaiul împotriva colicilor din fenicul şi anason trebuie consumat de-a lungul unei zile.

Menta şi muşeţelul reduc inflamaţia
Modul de preparare este acelaşi ca la infuzia de fenicul şi anason, folosindu-se însă frunze uscate de mentă şi flori de muşeţel. Cantităţile sunt aceleaşi: o linguriţă cu mentă, una cu muşeţel. Reduce inflamaţia la nivelul intestinelor şi previne apariţia gazelor. Ceaiul împotriva colicilor din mentă şi muşeţel are efect calmant şi carminativ.

Chimenul şi seminţele de mărar stimulează lactaţia
Ceaiul din chimen şi seminţe de mărar este un remediu extrem de important, ce poate fi folosit şi de mamă, şi de copil, mai ales pentru mămicile care vor să aibă suficient lapte pentru hrănirea celui mic. Se infuzează într-o cană cu apă fiartă o jumătate de linguriţă cu seminţe de chimen şi o jumătate de linguriţă cu seminţe de mărar. După zece minute se strecoară, iar când se răceşte i se poate da sugarului înainte de mese. Mămicile îl pot consuma oricând.

Tehnici împotriva disconfortului abdominal

- În timpul colicilor ţineţi bebeluşul cu burtica pe piept. Contactul piele pe piele cu mama sa are efect calmant asupra celui mic.
- Nu-l supraalimentaţi şi nu faceţi o pauză prea mare între mese, pentru că există riscul să înghită prea mult aer în momentul alăptatului.
- Când este alăptat, bebeluşul trebuie ajutat de mai multe ori să eructeze, deoarece aerul înghiţit în timpul mesei cauzează extensia pereţilor intestinali şi apariţia durerilor.