Main menu

header

de Dana Purgaru

Apreciat de omul antic şi de cel modern deopotrivă, cimbrul este mai mult decât un condiment. El nu este bun numai la aromarea salatelor şi a mâncărurilor gătite, ci şi pentru combaterea unor probleme de sănătate.

Combate stările de indispoziţie
Cimbrul (Thymus serpullum) a ajuns la noi în secolul al XI-lea din ţările mediteraneene. A fost folosit încă de la început ca leac împotriva leprei, a paraliziei şi a bolilor de nervi.
La primele ore ale zilei e bine să se bea o ceşcuţă cu ceai de cimbru, pentru efectele sale binefăcătoare - prospeţime, uşurare şi o stare generală bună. Infuzia se prepară astfel: o linguriţă cu vârf cu plante este opărită cu un sfert de litru de apă proaspătă fiartă şi se lasă să stea puţin înainte de a fi consumată.
În plus, un ceai preparat din cimbru, muşeţel şi coada-şoricelului ajută la alinarea durerilor nevralgice din zona feţei.

Infuzia eliberează căile respiratorii
În cazul crampelor abdominale, stomacale şi menstruale, sunt indicate două ceşti cu infuzie de cimbru pe zi.
Cimbrul poate fi asociat şi cu pătlagină, în părţi egale, pentru combaterea afecţiunilor căilor respiratorii, a secreţiilor abundente ale bronhiilor, a astmului bronşic şi a tusei convulsive. Într-o ceşcuţă cu apă fierbinte se introduc o felie de lămâie şi o linguriţă cu amestec cimbru-pătlagină. Se lasă un minut, şi apoi ceaiul se bea foarte fierbinte şi cu înghiţituri mici. Se prepară proaspăt, de mai multe ori pe zi. În cazul în care persoana în cauză este suspectă de pneumonie, acest ceai trebuie băut din oră-n oră, cu înghiţituri mici.

Uleiul, de folos pentru atrofie musculară
Cimbrul se foloseşte şi sub formă de ulei, contra paraliziei, în apoplexie, scleroză în plăci, atrofie musculară, febră musculară şi entorse. De asemenea, are un efect binefăcător în caz de astenie fizică şi psihică, angoase, neurastenie, deficienţe nervoase şi stări de agitaţie.
Este bine de ştiut că o picătură de ulei de cimbru aplicată cu o seringă pe o măsea dureroasă vă calmează până vă prezentaţi la cabinetul stomatologic.
Acest ulei se prepară astfel: florile se pun într-o sticlă ce se umple - fără a se îndesa - şi se toarnă deasupra ulei de măsline presat la rece, în aşa fel încât uleiul să stea peste flori într-un strat gros de două degete. Se lasă timp de două săptămâni la soare sau în apropierea aragazului.
Dacă nu doriţi sau nu reuşiţi să preparaţi uleiul de cimbru acasă, îl puteţi achiziţiona, îmbuteliat, în magazinele naturiste.

Cataplasmele „îndulcesc” reumatismul
În caz de reumatism, de un real folos sunt cataplasmele calde cu cimbru puse direct pe locul afectat. Imediat veţi simţi că zona dureroasă se încălzeşte ca urmare grăbirii circulaţiei sângelui. Se reduc rigiditatea articulară şi sensibilitatea la frig datorită efectului cimbrului de calmant şi antialgic al cimbrului. Bolnavii de reumatism pot accentua eficacitatea cataplasmelor dacă beau una, două căni cu ceai de cimbru pe zi.

Bun sub formă de frecţie, pentru fortificare
Tinctura de cimbru se utilizează sub formă de frecţie, pentru fortificarea copiilor anemici, dar face minuni şi în cazul bolnavilor de scleroză. Această tinctură se prepară astfel: florile de cimbru se pun într-o sticlă ce se umple până sus - fără a presa - se toarnă rachiu de secară sau de fructe de 38-40 de grade şi se lasă să stea două săptămâni într-un loc însorit.
Pentru prevenirea infectării leziunilor de pe piele, răni, ulcere, arsuri ori furuncule se fac spălături cu infuzie concentrată sau se aplică tinctură.

Siropul grăbeşte recuperarea
În cazul răcelilor, este indicat şi siropul de cimbru, care se administrează înaintea meselor. Acesta se prepară astfel: florile şi tulpinile culese pe timp de soare se umezesc bine şi se introduc într-un borcan. Se pun în straturi, cu câteva linguri cu zahăr nerafinat (după preferinţe) şi se apasă pentru a se îndesa în borcan. Se lasă circa trei săptămâni într-un loc însorit. La filtrare, florile şi tulpinile îmbibate cu zahăr trebuie spălate doar cu puţină apă, ce se toarnă apoi la sirop. Se pune siropul la foc mic să se evapore, fără a-l lăsa însă să fiarbă. După ce se răceşte, lichidul nu trebuie să fie nici prea subţire, nici prea gros.

Inhalaţiile vindecă sinuzita
Împotriva răcelilor, dar mai ales a sinuzitei se fac inhalaţii seara, înainte de culcare. Într-un vas mai mare puneţi la fiert doi litri de apă. După ce dă în clocot, opriţi focul, adăugaţi câteva linguriţe cu cimbru, puneţi un capac pe vas şi lăsaţi să se infuzeze. Acoperiţi-vă capul cu un prosop sau un cearceaf şi respiraţi aburul emanat din infuzie timp de 15 minute.

Duşmanul coşurilor
Potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Leeds Metropolitan University, care a studiat efectele a trei plante asupra Propionibacterium acnes, bacteria care provoacă acneea, infectând porii, cimbrul s-a dovedit a fi cel mai eficient. Ba chiar se pare că este mult mai bun împotriva coşurilor decât cremele ce se găsesc în comerţ. Celelalte două plante cu care cimbrul s-a aflat în competiţie sunt gălbenelele şi mirul.

Luptă cu dependenţa de alcool
Această plantă medicinală este şi un remediu excelent contra alcoolismului. Se toarnă un litru de apă clocotită peste o mână cu cimbru, se acoperă şi se lasă timp de două minute în repaus. Ceaiul se pune într-un termos şi se dă persoanei afectate la fiecare un sfert de ceas câte o linguriţă plină. E bine de ştiut că urmează greţuri, vărsături, purgaţie şi urinări dese, valuri de sudoare şi senzaţie de sete, dar aceste simptome vor trece când corpul se curăţă şi apare pofta de mâncare şi de viaţă.

Sfaturi!
- Persoanele cu stare generală proastă, cele depresive şi copiii agitaţi ori nervoşi pot fi liniştiţi cu o baie de cimbru - se folosesc circa 200 g plantă la o baie
- Pentru cei care suferă de digestie lentă se recomandă o jumătate de linguriţă cu pulbere de cimbru luată cu 15 minute înainte de masă (se ţine sub limbă cinci minute şi se înghite uşor) şi, după caz, aceeaşi cantitate şi după masă
- Cimbrul este un condiment de neînlocuit în bucătărie, fiind recomandat uscat, dar mai ales proaspăt, pentru carne de orice fel, salate proaspete şi mâncăruri cu legume
- Este un adevărat antibiotic natural, ce distruge majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare şi întăreşte sistemul imunitar