Main menu

header

de Daniela Anton

Cunoscut şi sub numele de pepenele cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este un fruct anual din specia castravetelui şi a pepenelui. Kiwano are certe calităţi curative, prevenind mai multe boli.

Previne Alzheimer şi Parkinson!
Kiwano se caracterizează prin contraste vibrante. Gustul este între castravete şi zucchini. Extrem de bogat în vitamina C şi fibre, kiwano este folosit mai ales în salate, îngheţate sau coctailuri. Este puternic hidratant şi conţine antioxidanţi gama şi alfa tocopherol, care protejează sistemul nervos central, având rol în prevenţia Alzheimerului şi Parkinsonului. De asemenea, mulţi folosesc planta şi pe post de ornament. Este originar din Africa, dar a fost exportat şi se cultivă în Noua Zeelandă, Australia şi Chile. Pentru a-l consuma, kiwano nu se curăţă de coajă. Se taie în două şi se mănâncă folosind lingura, asta dacă vreţi să îl consumaţi ca atare. Dacă vreţi să îl utilizaţi în preparate, se scoate cu lingura pulpa de kiwano şi se prepară la gătit. Un kiwano copt are coaja portocalie. Dacă are o nuanţă gălbuie sau este verde nu e copt complet. Rezistă la temperatura camerei jumătate de an. 100 g kiwano conţin doar 22 kcal (90% este... apă!). Mai mult, piureul de castravete african aplicat pe faţă şi pe gât conferă luminozitate tenului.

Reţetă: Sos condimentat de kiwano
Ingrediente: 1 kiwano, 50 g ceapă, 100 g iaurt, 50 g smântână, jumătate de linguriţă cu: seminţe de muştar, coriandru, chimen, boabe de piper.
Mod de preparare: din fruct se păstrează doar sucul şi seminţele. Peste suc se adaugă ceapa tocată, iaurtul şi smântâna. Se prăjesc condimentele, se macină şi se adaugă peste compoziţie. Sosul obţinut se păstrează la rece.