Main menu

header

de Daniela Anton

Fructul ackee provine din Africa de Vest, însă a fost importat şi cultivat în Jamaica, motiv pentru care este considerat fructul specific al acestei ţări. Pe lângă gustul excelent, ackee este şi extrem de bogat în acizi graşi, buni pentru sănătatea inimii.

Seamănă cu ouăle făcute jumări
Jamaicanii fierb fructul ackee şi apoi fac un sote din el cu peşte sărat (cod), ceapă şi roşii. Uneori este servit deasupra unui fel de blat din tapioca, împreună cu felii de plantain (un tip de banană) prăjite. Ackee este un fruct nutritiv care seamănă cu ouăle făcute jumări după ce este fiert. Este benefic, mai ales prin acizii graşi pe care îi conţine. Se mai găseşte şi în Haiti sau Cuba şi este des folosit în bucătăria caraibiană.

Reţetă: Ackee şi fileuri de cod sărate (saltfish)
Ingrediente: 1 cutie sau 1 conservă cu ackee, 1 ceapă potrivită, 1 ardei gras roşu, 1 roşie, 1 ardei iute, 1 pachet saltfish (fileuri de cod sărate), 5 linguri cu ulei, piper negru.
Mod de preparare: se scoate peştele din pachet, se trece sub jetul de apă rece pentru a-l curăţa de sare, apoi se taie în bucăţi potrivite, care se pun într-un bol şi peste ele se toarnă apă fiartă. Se lasă 15 minute, apoi se scurge apa. Se taie ceapa şi ardeiul felii. Roşia se taie şi ea subţire şi ardeiul iute la fel. Apoi, se desface conserva cu ackee şi se scurge sucul acestuia. Se spală boabele de ackee exact ca la mazăre. Se pune ceapa la călit în uleiul încins, doar cât să se înmoaie, apoi se adaugă ardeiul gras, ardeiul iute şi roşia şi se amestecă încontinuu. Se adaugă şi peştele şi se amestecă. Lăsaţi în continuare pe foc domol timp de cinci minute. Se reduce focul, se adaugă ackee şi se amestecă uşor timp de două minute cu o paletă pentru a nu se fărâmiţa fructul. Apoi se pune piperul şi se stinge focul.