Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

„Cariera” de medicament a modestei ridichi începe încă din Egiptul Antic, când era administrată sclavilor pentru a le menţine sănătatea. Folosită de medicii greci pentru curăţarea organismului şi nelipsită de pe mesele francezilor în perioada Renaşterii, ridichea neagră, albă sau roşie ca sângele este un vindecător de excepţie.

Unul dintre cei mai puternici antioxidanţi
Cu un conţinut mare de vitaminele C, B, E, dar şi de fosfor, sodiu, magneziu, fier şi calciu, ridichea este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, cu rol de creştere a imunităţii organismului, de reglare a digestiei, având totodată şi un puternic efect detoxifiant şi mineralizant. Fibrele conţinute de ridiche au rolul de a regla tranzitul intestinal, reducând astfel instalarea constipaţiei. Pentru că favorizează degajarea căilor respiratorii, prin expectoraţie, ridichea se recomandă în bolile de plămâni, în acest caz consumându-se minimum zece ridichi pe zi.

Indicată cu succes în bolile de ficat
Conţinând doar 24 de calorii, ridichea neagră este indicată cu succes de nutriţionişti în curele de slăbire. Veritabil medicament este sucul din ridiche neagră, indicat în tratarea bolilor ficatului, litiază biliară, afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, astm bronşic, alergii, reumatism, artrită, rinită, sinuzită şi afecţiuni ale tiroidei. Sucul se obţine din frunze şi rădăcini de ridiche mixate. Se administrează patru-şase linguri pe zi. În dischinezie biliară, sucul de ridiche se foloseşte în combinaţie cu miere. Se amestecă o jumătate de pahar cu miere cu un sfert de litru suc de ridiche neagră şi se consumă trei-şase linguri între mese. Pentru tratarea tusei şi a bronşitei cronice se amestecă o jumătate de pahar cu suc de ridichi negre cu jumătate de pahar cu miere. Se recomandă două linguriţe pe zi, câteva zile de tratament.

Excelentă sursă de calciu
Bogate în vitamina B, rădăcinile de ridichi albe conţin, potrivit specialiştilor, de şase ori mai mult calciu decât surorile sale. Sucul acestora este cel mai indicat în bolile care afectează apetitul, având rolul de a stimula pofta de mâncare. Proprietăţile sedative ale ridichilor albe sunt cunoscute din vechime, fiind folosite de greci şi romani pentru inducerea somnului. Se recomandă consumul unui pahar cu suc de ridiche înainte de culcare. În caz de migrenă, ridichile calmează durerile. Se vor consuma două-trei ridichi pe stomacul gol. Efectul este imediat! Pentru că este şi un remediu natural eficient împotriva acneei, graţie proprietăţilor sale detoxifiante, consumat cu regularitate, sucul de ridiche albă previne apariţia coşurilor.

Remediu vechi pentru surzenie
În tradiţia populară, sucul de ridiche era folosit şi pentru tratarea persoanelor care nu mai auzeau bine. Se scobeşte o ridiche, miezul se presară cu sare şi se pune în pământ trei zile. Zeama obţinută se scurge în urechea cu probleme, trei zile la rând, o dată pe zi. În cazul durerilor de piept, se scobeşte o ridiche, se umple cu miere şi hrean, apoi se coace, iar zeama obţinută se consumă. Pentru umflături la burtă, bunicii noştri mâncau o ridiche rasă, pe stomacul gol, timp de o săptămână. Tot cu ridichea neagră se trata şi dizenteria.

Ponturi!
- Pentru eficienţă maximă se vor consuma şi frunzele
- Gargara cu suc de ridichi se foloseşte pentru tratarea afecţiunilor stomatologice sau ale gurii
- Consumul de ridichi se recomandă mai ales în perioadele reci ale anului, când organismul e predispus răcelilor

Atenţie! Administrarea în doze mari duce la dureri hepatice şi la creşterea secreţiei de bilă