Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Diabetul este o boală ce poate fi prevenită, însă, în ceea ce priveşte vindecarea, veştile nu sunt la fel de bune. În ciuda eforturilor oamenilor de ştiinţă din domeniul medical, tratamentul medicamentos poate numai ameliora simptomele, deci doar vă poate face să vă simţiţi mai bine. Plantele însă pot face chiar ceva mai mult de atât. În combinaţie cu un stil de viaţă sănătos, cu mese echilibrate şi cu respectarea regimului alimentar indicat de medic, în timp aţi putea ajunge să reduceţi dozele de medicamente pe care le luaţi şi astfel veţi mai „tăia” şi din efectele lor secundare.

Fasolea reduce riscul de infarct
Iată câteva alimente şi plante-minune pe care e bine să le consumaţi în cazul în care sunteţi diabetic.
Consumul unei porţii de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip II să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct. Acest produs este recomandat diabeticilor, pentru indexul glicemic scăzut. Datorită combinaţiei de carbohidraţi benefici, proteine slabe şi fibre solubile, fasolea reglează nivelurile de zahăr din sânge. Dar, cum e aproape imposibil să consumaţi acelaşi produs în fiecare zi, e bine de ştiut că puteţi opta şi pentru infuzia de păstăi de fasole. Se procedează astfel: 20 g păstăi de fasole se pun într-un litru de apă clocotită, se fierb la foc mic circa o jumătate de oră. Apoi se lasă lichidul la răcit, se strecoară decoctul şi se bea câte o jumătate de pahar cu 20-30 de minute înainte de masă, de trei-patru ori pe zi, timp de trei-patru luni.

Cerealele ţin sub control nivelul zahărului din sânge
Un alt produs indispensabil din meniul pacientului diabetic este ovăzul. Şi acesta ţine sub control nivelul de zahăr din sânge, aşa că un mic dejun pe bază de fulgi de ovăz este foarte benefic. Dacă nu vă place să consumaţi fulgii ca atare, puteţi proceda astfel: puneţi 75 g seminţe de ovăz într-o jumătate de litru de apă fierbinte. Fierbeţi timp de o oră, apoi lăsaţi vasul acoperit tot atât timp, după care strecuraţi şi beţi câte o jumătate de pahar din lichidul obţinut, de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Cura cu ovăz trebuie ţinută cel puţin câteva săptămâni pentru a se vedea rezultatele.

Coacăzele, benefice sub orice formă
Iată şi alte ceaiuri utile bolnavilor de diabet şi modul de preparare a acestora, pentru a obţine maximul de beneficii.
Infuzia de urzică: se pun de seara frunzele în apă clocotită, apoi se acoperă vasul şi se lasă până a doua zi dimineaţă, când se strecoară lichidul şi se bea câte un sfert de pahar de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.
Infuzia de coada-calului: se pun 30 g plantă într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se fierbe cinci-şapte minute, apoi se lasă la infuzat două-trei ore, se strecoară şi se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, tot cu 20-30 de minute înainte de masă.
Ceaiul de coacăze: se pun două linguri cu frunze uscate de coacăze negre într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat 15-20 de minute, se strecoară şi se bea câte o jumătate de pahar de două-trei ori pe zi, tot înainte de masă. Coacăzele sunt recomandate şi sub orice altă formă în cazurile de diabet zaharat.

Sunt indicate şi băile cu ace de conifere
Pentru scăderea nivelului glucozei în sânge se dizolvă 15-20 de picături de tinctură de usturoi într-o cantitate mică de apă, şi amestecul se bea cu 15-20 de minute înainte de masă, de două-trei ori pe zi.
În caz de diabet sunt indicate şi băile cu ace de conifere. Se procedează astfel: în apă, la o temperatură de 36-37 de grade Celsius, se pun doi pumni cu ace, iar fiecare şedinţă (baie) trebuie să dureze circa 10-15 minute. Pentru observarea rezultatelor, tratamentul trebuie să cuprindă o serie de 10-12 proceduri.
Pont! Studii recente au arătat că diabeticii suferă de carenţă de vitamina C. Prin urmare, citricele bogate în antioxidanţi sunt o idee excelentă pentru o gustare. Grepfrutul, portocalele, lămâile şi lămâile verzi au proprietăţi asemănătoare cu insulina, fiind benefice pentru cei care suferă de diabet de tip II.

Nu sunt recomandate curmalele sau stafidele

Legumele şi frunzele verzi sunt foarte importante pentru aceşti pacienţi. Studiile arată că cel puţin o porţie şi jumătate de legume verzi pe zi reduce riscul de a face diabet cu până la 14%. În plus, includerea nucilor şi alunelor în dieta zilnică reduce riscul de diabet cu până la 21%.
Aşadar, nu uitaţi să puneţi în coşul de cumpărături spanac, napi, varză albă, broccoli, lăptuci - toate acestea sunt sărace în calorii şi carbohidraţi. Iar un pumn cu nuci, migdale şi caju consumat în fiecare zi face minuni, furnizând grăsimi sănătoase esenţiale şi potolind senzaţia de foame. Atenţie însă! Diabeticii nu au voie să mănânce sub nicio formă curmale ori stafide, pentru că ele sunt foarte bogate în hidraţi de carbon uşor asimilabili.
Şi albuşurile previn diabetul de tip II, fiind bogate în proteine slabe şi sărace în carbohidraţi.

• Decoctul din rădăcină de brusture îmbunătăţeşte funcţia pancreasului de producere a insulinei. Acesta se prepară din: 25 g rădăcină tăiată mărunt la jumătate de litru de apă fierbinte, care se lasă la infuzat jumătate de oră (într-un vas emailat, acoperit). Apoi se strecoară şi se bea călduţ, câte o jumătate de pahar de două-trei ori pe zi