Main menu

header

de Daniela Anton

Jabuticaba este un pom fructifer din America de Sud, ale cărui fructe cresc direct pe trunchi sau crengi. Pe lângă gustul foarte bun, jabuticaba oferă şi numeroase beneficii organismului dumneavoastră.
Fructele jabuticaba sunt ca nişte struguri de un violet închis, au o pulpă ce poate fi mâncată crudă sau poate fi utilizată pentru diverse jeleuri, siropuri sau gemuri. Gustul fructelor este unul dulce. Din jabuticaba se pot prepara vinuri şi lichioruri, foarte populare în întreaga lume. Jabuticaba este un fruct extrem de perisabil, tocmai de aceea în Europa se comercializează în cutii. Fructele au şi proprietăţi curative, decocturile din acestea fiind utile în gargarele contra amigdalitei rebele. Ameliorează astmul bronşic, opresc stările de diaree şi, mai nou, s-a descoperit că reprezintă şi un puternic anticancerigen.

Reţetă - Lichior de jabuticaba
Ingrediente: 1 kg fructe jabuticaba, 3 cuişoare, 800 ml alcool 90 de grade, 200 g zahăr, 1 păstaie de vanilie.
Mod de preparare: boabele de jabuticaba se spală şi se mărunţesc. Se pun într-o cratiţă pe foc şi se lasă 10 minute din momentul când au început să fiarbă. Se răcesc şi apoi se filtrează. În sucul obţinut se adaugă alcoolul, zahărul, cuişoarele, vanilia şi se lasă la macerat 30 de zile. Se strecoară, se pune în sticle şi se aşază în cămară.