Main menu

header

de Iulian D. Moleianu

Şopârliţa (Polygala amara) sau „amăreala” face parte din familia erbaceelor. Numele „Polygala” vine din greaca veche şi înseamnă „mult lapte”. Explicaţia este dată de faptul că, după ce consumă această plantă, bovinele produc mult lapte.

Combate gripa
Şopârliţa creşte sub formă de tufă, tulpinile au multe ramuri şi sunt lemnoase la bază. Perioada de înflorire a acestei plante foarte bogate în proprietăţi este în lunile aprilie şi mai. Şopârliţa are un gust amărui, iar frunzele sunt ascuţite şi au în lăţime în jur de 2-4 mm, iar în lungime, în jur de 10-20 mm. Polygala amara ajunge, în medie, la o înălţime între 7 şi 35 cm.
În medicina naturistă se utilizează în primul rând decoctul de amăreală. În medicina tradiţională se spune că şopârliţa ajută la creşterea fluxului de lapte mamar, astfel că este recomandată prospetelor mame. În compoziţia chimică a şopârliţei se găsesc diferite substanţe active, spre exemplu poligalina, care oferă plantei gustul amărui, dar mai există şi alte substanţe, precum saponinele, poligalita şi glicozidele. Polygala amara are efect sudorific, astfel că mai este cunoscută şi ca o plantă care dispune de puternice acţiuni în combaterea gripei şi, în special, a tusei, dar ajută şi în tratarea afecţiunilor pulmonare.

Antidot al intoxicaţiilor
Având în vedere faptul că planta are valoare astringentă şi dezinfectantă, decoctul de şopârliţă se foloseşte cu succes şi ca antidot al diverselor forme de intoxicaţii accidentale, deoarece este emenagogă, emolientă, diuretică şi febrifugă.
Infuzia obţinută din rădăcina plantei ajută în tratamentul unor boli şi afecţiuni de genul astmului, artritei, reumatismului, afecţiunilor respiratorii, tusei uscate şi spasmodice, iar asta în primul rând graţie proprietăţilor sale expectorante şi de stimulare a transpiraţiei.

Pont! Florile acestei plante sunt părţile cel mai folosite în medicină, deoarece ajută la scăderea colesterolului şi a glicemiei.