Main menu

header

de Iulian D. Moleianu

Lucerna sau „Medicago sativa” este o plantă băştinaşă din regiunea mediteraneană, dar în zilele noastre se cultivă pretutindeni. Cele mai utilizabile componente sunt frunzele uscate şi seminţele. În trecut, în Europa, planta era preponderent folosită în hrana animalelor de povară, însă medicina naturistă a scos la iveală beneficiile pe care le poate aduce organismului uman.

Sprijină coagularea sângelui
Denumită „vindecătorul cu 1.000 de proprietăţi”, lucerna este o plantă care dispune de toţi nutrienţii esenţiali pentru o funcţionare sănătoasă a corpului uman. Această buruiană are o gamă largă de nutrienţi, precum proteine, minerale şi vitamine. În ultimii ani, a devenit tot mai cunoscută, pentru că ajută corpul uman în multe moduri şi pentru că este eficientă în tratarea diferitelor probleme de sănătate. De asemenea, lucerna încetineşte procesul de îmbătrânire, întăreşte sistemul imunitar la copii şi adulţi, coagulează normal sângele, îl curăţă şi ajută la absorbţia nutrienţilor. Toate acestea sunt un avantaj destul de mare pentru inimă, tot mai slăbită în zilele noastre din pricina stresului cotidian.
Sucul este cel mai bun produs obţinut din această plantă, iar medicii recomandă consumul a aproximativ 50 ml dimineaţa, înainte de masă. Lucerna conţine mulţi nutrienţi într-o formă în care sunt uşor asimilaţi şi digeraţi. Conţine o cantitate considerabilă de betacaroten, clorofilă şi octacosanol. În compoziţia frunzelor intră şi flavone, isoflavone, steroli şi derivate cumarine. Dintre vitamine şi minerale fac parte vitaminele A, B1, B6, C, E, K, calciu, potasiu, fier şi zinc.

Chinezii o foloseau împotriva tulburărilor digestive
Încă din Antichitate, medicii din China şi India foloseau frunzele de lucernă şi vârfurile florilor în tratamentul pentru tulburările digestive. De-a lungul timpului, lucerna s-a folosit pentru tratarea multor stări patologice. Planta este folosită pentru stimularea alăptării, dar la fel este utilizată ca tratament pentru indigestie, anemie, pierderea poftei de mâncare. Lucerna este exact ca o cataplasmă (pastă medicinală) pentru arsuri şi înţepături de insecte. Buruiana se administrează ca un tonic pentru rinichi şi pentru sistemul reproductiv. De asemenea, funcţionează ca tonic glandular şi pentru aparatul locomotor. De curând, s-a dovedit că lucerna are ca efect scăderea colesterolului, are acţiune împotriva bacteriilor gram negative, precum Salmonella typhi, şi conţine cel puţin o proteină cu aşa-numita activitate antitumorală. Lucerna alcalinizează şi dezintoxifică tot corpul, în special ficatul, dar fortifică şi oasele, şi dantura şi regenerează mucoasa aparatului digestiv. Este benefică pentru tulburări de coloană, hemoragie şi ajută funcţia glandei pituitară.

• Deşi teoria este încă neconfirmată, lucerna este populară şi în tratamentul simptomelor de menopauză