Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Un traumatism al dintelui, o afecţiune a gingiei sau o carie netratată pot fi cauze ale abcesului dentar. Mucoasa bucală se bombează în jurul dintelui afectat şi devine congestionată. Puroiul se formează atunci când organismul încearcă să lupte împotriva infecţiei bacteriene. Netratat corespunzător, un abces dentar poate duce chiar şi la distrugerea osului din jurul dintelui. Medicaţia este stabilită de medicul stomatolog, după un consult amănunţit, însă un abces în fază incipientă poate fi tratat şi cu ajutorul plantelor.

Dezinfectaţi cu muşeţel
Preparaţi o infuzie din trei linguri cu flori la o cană cu apă. După ce se răceşte, clătiţi gura de câteva ori pe zi cu acest ceai. Un foarte bun dezinfectant este şi infuzia de flori de coada-şoricelului. Aceasta se prepară dintr-o lingură cu flori la o cană cu apă.
Frunzele de salvie pot fi şi ele de ajutor în cazul unui abces dentar. Se recomandă gargară cu infuzie din două linguriţe cu flori de salvie la 100 ml apă. Această soluţie dezinfectează şi cicatrizează mai repede ţesutul afectat.

Rădăcina de cerenţel are acţiune astringentă
Rădăcina de cerenţel are o acţiune astringentă puternică, datorită conţinutului bogat de tanin. Pentru spălături locale se prepară un decoct din două linguriţe cu rădăcini la o cană cu apă. Se pot pune direct pe zona afectată şi tampoane de vată sau tifon îmbibate în acest decoct.
Nalba de cultură şi nalba mare conţin mucilagii, care le conferă o acţiune emolientă puternică. Pentru tratarea abceselor dentare, se face gargară cu decoct din patru-cinci linguri cu rădăcini de plantă mărunţite, la o cană cu apă.

• Durerile dentare de orice fel pot fi calmate dacă faceţi gargară cu infuzie din două linguri cu sunătoare la 200 ml apă