Main menu

header

466 08 1de Daniela Anton

Stresul nu poate fi evitat sau eliminat pe deplin din vieţile noastre, iar efectele negative se văd în timp: tulburări de somn, anxietate, dureri de cap, ameţeli, dureri de stomac sau modificări de tranzit intestinal. Relaxarea şi optimismul sunt cele mai bune metode de a înfrunta stresul, însă una dintre cele mai accesibile forme de stăpânire a stresului sunt băile din plante. Iată care sunt acestea.

 

Au acţiune tonică

Pentru a scăpa de stres, se folosesc pentru băi plante care au în compoziţie uleiuri naturale cu rol de echilibrare, cu efect uşor sedativ şi de oxigenare a celulelor. Datorită fenolilor din compoziţie, uleiurile au şi acţiune tonică.

Lavanda are capacitatea de a linişti şi relaxa organismul. De aceea, o baie cu lavandă este cea mai bună soluţie pentru calmarea nervilor, mai ales după discuţii contradictorii, după o serie de conflicte sau experienţe dureroase în plan psihic. Totodată, lavanda dezvoltă capacitatea de a discerne între bine şi rău. De asemenea, această plantă asigură un somn liniştit, odihnitor, deoarece induce în subconştient starea de bine.

Cimbrul, bun pentru persoanele epuizate

Datorită uleiului volatil din compoziţie, cimbrul îndepărtează teama, conferă senzaţia de optimism şi sporeşte cheful de viaţă. De aceea, este recomandat persoanelor care se simt foarte epuizate, care sunt supuse zilnic solicitărilor fizice sau psihice.

Dacă vă simţiţi depăşiţi de problemele de zi cu zi şi nu vă puteţi relaxa din cauza stresului şi a tensiunii acumulate, băile cu busuioc pot fi cel mai bun remediu. Permit trecerea cu mai multă uşurinţă peste evenimentele care provoacă tulburări emoţionale.

Oregano dă echilibru interior

Un alt leac antistres sunt şi băile cu oregano. Stările pe care le dă sunt cele de linişte, bucurie de a trăi, prin instituirea unui echilibru interior.

O baie cu mentă acţionează pozitiv asupra psihicului, deoarece stopează gândurile rele. Dă o stare de desprindere de problemele cotidiene şi alungă oboseala. Aşadar, prin utilizarea ei la baie cel puţin o dată pe săptămână, veţi trece mai uşor peste tensiuni.

Isopul, remediu în stările de anxietate

Pentru persoanele extrem de fricoase şi anxioase, isopul este un remediu excelent. Stresul poate fi cauzat de faptul că persoanele nu se pot relaxa, se tem în permanenţă de ceva, se simt nesigure. Folosirea acestei plante vă ajută să scăpaţi de anxietate şi să vă regăsiţi pe sine.

De multe ori nu reuşiţi să vă manifestaţi reacţiile, sentimentele, emoţiile aşa cum vă doriţi? Uneori apare senzaţia de nod în gât, de sufocare? Salvia este recunoscută, pentru că stimulează inteligenţa şi intuiţia. În egală măsură, îmbunătăţeşte capacitatea de exprimare şi creativitatea.

Rozmarinul îmbunătăţeşte memoria

Stresul cotidian îşi pune amprenta şi pe capacitatea noastră de concentrare. Dacă vă concentraţi cu greu, încercaţi o baie cu rozmarin. Acesta are capacitatea de a vă face să vedeţi lucrurile mai clar, de a înţelege evenimentele cu tact, de a trece peste resentimente.

Pe lângă faptul că este folosit pentru a trata infecţiile uşoare ale pielii, coşurile şi iritaţiile şi pentru a nu avea probleme cu digestia, muşeţelul înlătură stresul şi stările de anxietate „înecat” în baie. De aceea e excelent pentru persoanele foarte sensibile, care simt nevoia de atenţie.

Pentru a vă recăpăta echilibrul şi a scăpa de stres, faceţi băi cu coada-şoricelului. Vă vor limpezi gândurile şi veţi observa că sunteţi mult mai răbdători.

Pont! Dacă doriţi o alternativă a băilor cu plante, încercaţi aromoterapia. Folosiţi aceleaşi plante, dar sub formă de ulei esenţial. Puneţi trei-patru picături de ulei esenţial în lampa de aromoterapie şi profitaţi din plin.

 

Cum se fac băile cu plante

Aveţi nevoie de un săculeţ în care să puneţi 50 g din oricare dintre plantele recomandate. Acest săculeţ se adaugă în apa din cadă, care nu trebuie să fie fierbinte. Băile cu aceste plante se pot face zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână. Este indicat ca acestea să dureze minimum 20 de minute.