Main menu

header

466 06 1de Cătălina Tăgârţă

Fie că petrec prea mult timp în faţa calculatorului ori televizorului, fie că sunt predispuse genetic, multe persoane ajung să aibă probleme cu vederea la un moment dat în viaţă. Şi, indiferent dacă poartă sau nu ochelari, remediile naturiste pot fi de mare folos pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, dar şi în cazul unor afecţiuni oculare.

 

Fructe de pădure pentru o vedere nocturnă bună

Alimentaţia are un rol foarte important în sănătatea oculară. E bine de ştiut că vederea poate fi îmbunătăţită dacă veţi consuma periodic cătină, afine, mure, coacăze negre sau polen de albine. Cătina este bogată în vitamina A sau retinol, care are un rol decisiv în procesele de hrănire şi de regenerare care se desfăşoară la nivelul ochilor. Dar atenţie! E indicat să consumaţi fructe de cătină crude, amestecate cu miere, câte 20-30 g pe zi. Alte produse bogate în vitamina A sunt: morcovii, pătrunjelul, germenii de soia sau năutul, dar toate acestea trebuie consumate crude. Apoi, fructele de pădure conţin antociani, substanţe care protejează ochii de procesele de îmbătrânire, ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor la acest nivel, îmbunătăţesc vederea nocturnă. De asemenea, aceste fructe ajută la menţinerea glicemiei la valorile normale, prevenind diabetul - o maladie care provoacă probleme oculare majore. Polenul e bogat în aminoacizi esenţiali, de aceea e indicat să consumaţi câte o linguriţă zilnic.

Puneţi cataplasme cu infuzii combinate

În cazul afecţiunilor mai grave, cum ar fi miopia, astigmatismul şi altele, sunt recomandate cataplasme cu infuzii combinate din diverse plante cu efecte antiinflamatoare, antialergice, antiinfecţioase. Infuzia combinată se face astfel: se pun una-două linguri cu pulbere de plantă uscată la macerat în jumătate de pahar cu apă, de seara până dimineaţa. Apoi se filtrează, se pune maceratul obţinut astfel deoparte, iar planta rămasă se opăreşte cu o jumătate de pahar cu apă clocotită şi se lasă să se răcească, după care se strecoară. În final se combină cele două extracte, obţinându-se aproximativ un pahar cu infuzie combinată, care se foloseşte pentru comprese şi pentru spălături oculare.

Albăstrelele încetinesc ritmul de evoluţie a cataractei

466 06 2Spre exemplu, frunzele de corn sunt creditate cu proprietatea de a vindeca boli cum ar fi miopia sau astigmatismul. Pentru tratarea miopiei se fac zilnic, timp de două luni, spălături oculare cu infuzie combinată în care se adaugă şi puţină sare.

Şi în cazul infuziei combinate de albăstrele se procedează la fel şi se adaugă o linguriţă rasă cu sare la un pahar cu lichid. Cu acest preparat se fac spălături ale ochilor contra infecţiilor oculare, pentru încetinirea ritmului de evoluţie a cataractei, pentru ameliorarea vederii în cazul diabetului. În plus, este un remediu cu eficienţă dovedită pentru încetinirea ritmului de evoluţie a hipermetropiei.

Muşeţelul atenuează simptomele herpesului ocular

466 06 3Silurul este folosit mai ales pentru ameliorarea complicaţiilor oculare grave ale unor boli cum ar fi diabetul sau scleroza multiplă, dar şi contra afecţiunilor degenerative ale ochilor, contra conjunctivitelor şi blefaritelor de natură infecţioasă.

Florile de muşeţel sunt un puternic antialergic. Şi în acest caz, infuzia combinată se aplică pe pleoape sub formă de comprese. Remediul e indicat contra blefaritei şi a conjunctivitei alergice, dar este eficient şi ca adjuvant contra infecţiilor oculare de natură bacteriană sau poate fi folosit şi pentru atenuarea simptomelor herpesului ocular (caz în care e utilizat împreună cu infuzia combinată de năpraznic). Mai mult, compresele cu muşeţel sunt eficiente şi contra ochilor obosiţi de suprasolicitarea intelectuală.

 

Pont! Dacă nu observaţi ameliorări ale stării de sănătate nici după ce apelaţi la remediile naturiste, ar fi bine să vă adresaţi totuşi medicului. Asta cu atât mai mult dacă aveţi şi ochii iritaţi, roşii, uscaţi sau curg abundent, dacă vedeţi pete strălucitoare, vedeţi înceţoşat sau sunteţi sensibil la lumină.

Foi de varză pentru ochii obosiţi

În cazul oboselii oculare aveţi la îndemână mai multe variante pentru a rezolva problema. Spre exemplu, varza este recunoscută pentru proprietăţile sale dezinfectante, cicatrizante şi calmante. Aşadar, când simţiţi ochii obosiţi, aplicaţi frunze moi pe pleoape şi lăsaţi-le să acţioneze timp de 15-20 de minute. Un alt produs cu rezultate bune este zerul. Aplicaţi pe ochi comprese înmuiate în zer rece (ţinut la frigider) şi lăsaţi-le până când simţiţi că s-au încălzit, moment în care le veţi schimba cu altele noi. Repetaţi procedeul ori de câte ori simţiţi nevoia, iar la final clătiţi-vă faţa cu apă călduţă, după care cu apă rece, deoarece are un efect înviorător şi întăreşte muşchii oculari. Fiindcă zerul nu e la îndemâna oricui, puteţi apela şi la compresele cu lapte. Şi acesta reduce inflamaţiile şi durerile de ochi.

Şi lavanda poate fi de folos. Adăugaţi două-trei picături de lavandă într-un bol cu apă, înmuiaţi două comprese în apă, după care puneţi-le pe ochi până când se usucă.