Main menu

header

467 11 2de Carmen Ciripoiu

Unul dintre primele condimente cunoscute de om, cuişoarele nu şi-au dezminţit puterea de vindecare nici în zilele noastre, fiindu-le atribuite din ce în ce mai multe calităţi.

Remediază respiraţia urât mirositoare

Excelente antibiotice, antimicrobiale, antispastice, expectorante, cu rol de stimulare a metabolismului, cuişoarele au fost folosite încă din vechea Indie pentru tratarea diverselor afecţiuni, de la dureri de dinţi la probleme ale tractului respirator sau problemele dermatologice. Pentru a scăpa de respiraţia urât mirositoare, este de ajuns mestecarea a două cuişoare. În cazul tusei seci, se recomandă un decoct din 30 ml apă şi cinci cuişoare, îndulcit cu miere. Compoziţia se consumă de trei ori pe zi, fiind de mare ajutor în expectorare. Unul dintre leacurile-minune în tratarea astmului este infuzia obţinută din două cuişoare, 10 boabe de piper negru şi 15 frunze de busuioc. Compoziţia se fierbe un sfert de oră şi se consumă de trei ori pe zi, alături de o cană cu lapte şi două linguri cu miere.

Stopează senzaţia de vomă la femeile însărcinate

Durerea de dinţi se va ameliora rapid dacă se apasă câteva cuişoare pe gingie sau, după caz, în carie. De asemenea, sângerarea unei gingii se va ameliora rapid dacă se aplică pe locul afectat ulei esenţial de cuişoare, ce are şi rolul de a dezinfecta şi de a preveni infecţiile. Totodată, uleiul de cuişoare este recomandat şi după extracţiile dentare, pentru sterilizarea locului. Amestecul obţinut din câteva picături de ulei de cuişoare, usturoi pisat şi miere este un remediu foarte bun pentru tratarea tuberculozei, astmului şi bronşitei. Pentru un efect mai bun, se consumă înainte de culcare. Pentru tratarea răcelii se prepară un amestec din două linguri cu miere, sucul unei lămâi şi două cuişoare strivite. Preparatul se consumă de trei ori pe zi. Pentru stoparea senzaţiei de vomă, femeilor însărcinate li se recomandă un ceai dintr-o cană cu apă şi un cuişor.

Elimină ameţeala

Două picături de ulei de cuişoare într-o jumătate de pahar cu apă caldă, băut într-un interval de câteva minute, opresc senzaţia de ameţeală şi crampele stomacale. În cazul colitei de putrefacţie şi al disfuncţiilor biliare sunt indicate cure de salate de fructe, timp de o săptămână, consumate înainte de fiecare masă, în care se pun două vârfuri de cuţit de cuişoare pisate. Cuişoarele sunt de un real ajutor şi în lupta cu paraziţii intestinali. Schema de tratament este următoarea: în prima zi se consumă 1/5 linguriţă cu pulbere de cuişoare de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, a doua zi, 1/4 linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mese. Din a treia până în a zecea zi se va lua 1/3 linguriţă de trei ori pe zi, urmând ca ulterior să se administreze o linguriţă cu pulbere o dată pe săptămână. Este indicat ca tratamentul să fie urmat de toţi membrii familiei.

Pont! Balonarea dispare dacă se ia înainte şi după masă un vârf de cuţit cu pulbere de cuişoare.

• Folosit intern, uleiul de cuişoare este administrat în doze mici

• Cuişoarele sunt interzise în cazul existenţei unei inflamaţii a stomacului sau a intestinelor