Main menu

header

467 9 1de Daniela Anton

Aveţi probleme cu acneea şi nu găsiţi soluţii pentru a scăpa de ea? De mare ajutor vă pot fi tratamentele naturiste. Iată cele mai bune remedii pentru tenul dumneavoastră.

Brusturele vindecă leziunile cutanate

Puternic antiinfecţios, brusturele vindecă o varietate de tipuri de leziuni cutanate, printre care şi acneea. Se folosesc frunzele plantei, aplicate pe faţă sub formă de cataplasme. Pentru un efect sporit, specialiştii recomandă să stropiţi frunzele cu ulei de eucalipt.

Un alt remediu benefic în tratarea acneei e şi busuiocul. Tot ce trebuie să faceţi este să fierbeţi câteva frunze de busuioc în apă, să le lăsaţi la infuzat. Apoi, înmuiaţi un disc demachiant în ceai, după care ştergeţi-vă faţa cu mişcări circulare. Busuiocul are rolul de a elimina impurităţile, lăsând pielea catifelată şi strălucitoare.

Cimbrul „omoară” 100.000 de bacterii în cinci minute

Cercetătorii britanici au constatat recent că substanţele din compoziţia cimbrului combat coşurile mai bine chiar decât substanţa chimică benzoyl peroxide, utilizată în tratamentul clasic al acneei. Specialiştii au preparat tincturi de cimbru, lăsând câteva linguri cu plantă uscată în alcool timp de mai multe zile. Acest proces potenţează efectul substanţelor active din compoziţia plantei. Apoi, în extractul de cimbru, au adăugat miliarde de bacterii care cauzează acneea, iar după cinci minute au analizat soluţia la microscop. Cercetătorii au observat astfel că tinctura de cimbru a distrus în acest interval 100.000 de bacterii pe mililitru. Pentru a obţine tinctură de cimbru umpleţi o sticlă de jumătate de litru cu flori de cimbru, turnaţi rachiu de fructe cu concentraţia de 38%-40% până se umple sticla şi, după 14 zile de stat în soare, se utilizează pentru ştergerea frecventă a tenului. Se foloseşte doar dimineaţa şi seara, cu un disc demachiant.

Gălbenelele grăbesc regenerarea ţesutului afectat

O altă plantă aflată în topul celor mai eficiente remedii antiacnee sunt gălbenelele, potrivit specialiştilor britanici. Ele au un puternic efect antibacterian şi antiinflamator. În plus, florile de gălbenele grăbesc cicatrizarea şi regenerarea ţesutului lezat de acnee. Planta se foloseşte sub diverse forme, dar mai ales sub formă de tinctură, câteva picături pe o compresă umedă, de două ori pe zi.

Zilnic, suc de lămâie. Pe faţă, nu în gură!

Datorită proprietăţilor dezinfectante pe care le are, sucul de lămâie este un remediu bun şi pentru acnee. Tot ce aveţi de făcut este să-l aplicaţi pe suprafaţa zonei infectate. Aveţi nevoie de un castron, două lămâi, dischete de bumbac şi puţină apă minerală. Înainte de aplicarea sucului de lămâie trebuie să vă spălaţi faţa cu apă călduţă şi săpun antibacterian sau puteţi să vă puneţi faţa deasupra unui castron cu apă fierbinte pentru a deschide porii. Stoarceţi lămâile şi puneţi două linguri din sucul obţinut în castron. Îmbibaţi o dischetă în suc şi apoi aplicaţi uşor pe faţă, mai ales în zonele afectate de acnee. Se lasă sucul de lămâie să acţioneze pe faţă până dimineaţa, dar, dacă senzaţia este neplăcută, vă puteţi spăla pe faţă după 30 de minute. Procedura se poate repeta în fiecare zi sau la două zile.

Zdrobiţi usturoi pe locul cu probleme

Usturoiul are proprietăţi antibacteriene şi vă va ajuta în lupta împotriva acneei dacă îl aplicaţi, zdrobit, pe locul afectat. Clătiţi-vă faţa după 15-30 de minute. Este recomandat să urmaţi acest tratament naturist cel puţin câteva zile.

Gălbenuşul ajută şi el în lupta contra acneei. Preparaţi o mască facială folosind mai multe gălbenuşuri de ouă albe, deoarece acestea reduc din cantitatea de sebum care este secretată de piele şi închid porii. Aşteptaţi zece minute până ce masca se usucă, iar apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă.

Oţetul de mere este antibacterian

Un alt tratament pentru acnee este oţetul de mere. Acesta are proprietăţi antibacteriene şi poate fi folosit diluat în puţină apă. Apoi, tamponaţi cu un disc demachiant zona afectată a feţei. Aşteptaţi până a doua zi dimineaţa, apoi clătiţi-vă faţa cu apă călduţă.

Şi argila este de folos în tratarea acneei, fiindcă are în compoziţie foarte multe minerale: calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu. Chiar dacă o amestecaţi doar cu apă şi o aplicaţi pe piele, veţi observa rapid rezultate uimitoare: tenul rămâne curat, căci argila dizolvă toxinele de la suprafaţa pielii, iar acneea şi cicatricele se estompează.

Bicarbonat de sodiu, un adevărat scrub pentru ten

Bicarbonatul de sodiu reduce inflamaţiile şi curăţă tenul în profunzime, fiind un adevărat scrub pentru piele. Folosiţi o mască, amestecând bicarbonat de sodiu cu puţină apă până când se ajunge la consistenţa unei paste. Masaţi bine tenul şi lăsaţi masca să acţioneze 10-15 minute. Apoi clătiţi cu apă călduţă.

Mierea alungă excesul de sebum

O mască uşor de preparat este aceea realizată din două-trei linguri cu făină de ovăz şi miere. Compoziţia se amestecă până când se transformă într-o pastă, după care se aplică pe faţa curată şi se lasă timp de 20 de minute. Făina de ovăz are rolul de a îndepărta excesul de sebum, în timp ce mierea distruge bacteriile care au dus la apariţia acneei.

Banala aspirină vă „scuteşte“ de acnee

Ştiaţi că şi banala aspirină poate face minuni pentru ten? Iată cum puteţi să vă preparaţi acasă o mască şi o loţiune din aspirine.

Mască

Aveţi nevoie de trei-patru aspirine netamponate, de puţină apă sau iaurt ori miere. Se amestecă bine până se formează o pastă. Se aplică pe faţă numai după ce a fost curăţată în totalitate. Se va menţine timp de 10-15 minute, după care se va clăti cu multă apă călduţă. Se masează uşor faţa cu apa călduţă, eliminând acneea. Acest procedeu este asemănător cu o microexfoliere. Masca din aspirine se va aplica doar o dată pe săptămână, deoarece pielea se poate usca.

Loţiune tonică

O altă soluţie este prepararea unei loţiuni pentru tenul acneic. Se iau câteva aspirine şi se pisează până când se formează o pulbere fină. Se adaugă jumătate apă şi jumătate oţet. Se amestecă bine şi se aplică pe zonele afectate. Se clăteşte cu apă călduţă. Loţiunea cu aspirine acţionează ca un antiseptic în cazul iritaţiilor.