Main menu

header

  Sărbătorile de iarnă sunt pentru mulţi dintre noi adevărate festinuri culinare, în care grăsimile se acumulează într-un ritm accelerat. Un pahar în plus, mesele copioase, oboseala se pot solda cu probleme de sănătate mai mici sau mai mari...

Ceaiul de angelică reduce balonările

  Dacă după o masă copioasă aveţi dureri de stomac şi balonări, ceaiurile de angelică, obligeană şi roiniţă vă poate scoate din impas. Iată cum trebuie procedat. Puneţi o linguriţă cu rădăcină de angelică la 250 ml de apă clocotită. Astupaţi vasul vreme de cinci minute, apoi beţi ceaiul cald înainte de următoarea masă. La fel de eficient este şi ceaiul obţinut din rădăcină de obligeană, preparat astfel: zece grame pulbere din rădăcină se pun într-o cană cu apă clocotită, se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se beau 100 ml de ceai înainte de mese. Roiniţa este, la rândul ei, de mare folos în ameliorarea durerilor de stomac. Puneţi o lingură cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită. Acoperiţi zece minute, apoi beţi două-trei căni pe zi înainte de mese.

Infuzia de cerenţel, de ajutor în colite

  Dacă aveţi dureri în jurul ombilicului  pentru că suferiţi de o boală digestivă (gastrită, colită), infuzia de cerenţel este ideală. Puneţi două linguriţe cu pulbere din rădăcină de cerenţel în 250 ml de apă clocotită. Luaţi vasul de pe foc şi-l lăsaţi 20 de minute, apoi strecuraţi. Se beau una, două căni pe zi, neîndulcite, pe stomacul gol. Util este şi ceaiul din sulfină: o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperit zece minute, după care se administrează una, două căni pe zi înainte de mese.

Durerile abdominale, diminuate cu anason

  Dacă vă confruntaţi cu dureri abdominale, scaune frecvente, inflamarea concomitentă a intestinelor (gros şi subţire), provocată de o infecţie a alimentelor contaminate, ceaiurile de afin şi de anason vă pot fi de un mare folos. Infuzia de afin se prepară dintr-o linguriţă cu frunze la o cană cu apă clocotită, iar cea de anason, dintr-o jumătate de linguriţă cu fructe la o cană cu apă clocotită.
Inflamaţia mucoasei stomacului vă poate crea dureri în capul pieptului. Ceaiul de gălbenele sau de salcâm poate calma aceste dureri. Puneţi câte două linguriţe cu flori de gălbenele sau de salcâm la o cană cu apă clocotită şi acoperiţi vasul două-trei minute. Consumaţi două căni pe zi înainte de mese.

Colecistita, ameliorată de cimbrişor

Durerile în partea dreaptă, sub coaste, pot indica inflamarea veziculei biliare (colecistita). Acestea pot apărea în urma unei mese copioase sau a unei infecţii. Remediile narturale sunt ceaiurile de anghinare, de rozmarin sau de cimbrişor. Infuzia se face din două linguriţe cu plantă (anghinare sau rozmarin) la o cană cu apă clocotită. Se beau două-trei căni pe zi între mese. Ceaiul din cimbrişor se prepară dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se administrează două căni pe zi între mese.

Cefaleele pot fi învinse!

  Dacă durerile de cap (cefalee) cauzate de oboseală, hipertensiune sau răceală nu vă mai dau pace, păducelul (flori), ţintaura (planta) şi zmeurul (frunze) ar putea să vă fie de folos. Cele trei ceaiuri se prepară din câte o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită, acoperite pentru zece minute. Se beau trei căni pe zi din oricare dintre aceste infuzii între mese.
Natalia Târzioru
Măceşele revigorează sistemul nervos

  Dacă organismul şi sistemul nervos au fost suprasolicitate de Sărbători, iar oboseala a început să-şi spună cuvântul, încercaţi câteva ceaiuri care să vă scoată din impas: măceşe, urzică şi cătină.
Infuzie de măceşe: o lingură cu fructe zdrobite, lăsate două minute în 250 ml apă clocotită. Este recomandat să îl beţi îndulcit cu miere de salcâm. Două-trei căni pe zi sunt suficiente.
Urzică: o linguriţă cu vârf cu plantă la o cană cu apă clocotită. Consumaţi trei-patru căni în decursul zilei.
Cătină: o linguriţă cu fructe la o cană cu apă clocotită. Luaţi două, trei căni pe zi înaintea meselor.