de Georgiana Mihalcea
Laptele câinelui (Euphorbia helioscopia), cunoscut și sub numele de „iarba bubei” sau „laptele porcului”, este o plantă erbacee anuală din familia Euphorbiaceae, răspândită în multe regiuni ale lumii, inclusiv în România. Deși este adesea considerată toxică din cauza latexului său lăptos, care poate provoca iritații severe ale pielii și mucoaselor, laptele câinelui are o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională. Cercetările științifice recente au început să confirme unele dintre beneficiile pentru sănătate. Acestea se bazează pe o serie de compuși bioactivi, inclusiv flavonoide, terpenoide, alcaloizi și esteri diterpenici, care sunt responsabili pentru efectele sale farmacologice.
Read more: Laptele câinelui topeşte negii şi bătăturilede Roxana Istudor şi Adrian Barna
Arbore veșnic verde originar din Asia, kalantas a fost folosit în mod tradițional secole la rând în scopuri medicinale. Cercetările moderne au evidențiat o serie de beneficii pentru sănătate ale acestei plante exotice.
Read more: Kalantas, adjuvant în cazuri de anxietatede Georgiana Mihalcea
Limba boului, cunoscută științific sub denumirea de Borago officinalis, este o plantă anuală, versatilă, originară din regiunea mediteraneană. Aceasta a fost utilizată de secole atât în scopuri culinare, cât și medicinale. Datorită efectelor sale antiinflamatorii, antioxidante, și de susținere a sănătății pielii și a sistemului cardiovascular, aceasta poate fi un aliat valoros în menținerea stării de bine. Diversitatea modalităților de preparare și de utilizare face din limba boului un ingredient ușor de integrat în rutina zilnică de alimentație şi de îngrijire.
Read more: Limba boului grăbeşte recuperarea după orice boalăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Una dintre cele mai utilizate plante medicinale în Antichitatea europeană, betonica a fost secole la rând considerată un panaceu, în primul rând grație proprietăților sale tonice și calmante. Astăzi, când medicina se îndreaptă tot mai mult spre o abordare holistică a sănătății și vindecării, această plantă este reconsiderată ca un aliat al bunei funcționări a metabolismului.
Read more: Betonica tratează disconfortul digestiv generat de stresde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Celebru ca tratament încă din secolul al XIX-lea, leușteanul este o plantă aromatică fără de care nu se pot imagina unele feluri culinare specifice. În zilele noastre, acest condiment cu parfum unic este consumat terapeutic sub formă de ceai, cu beneficii atestate.
Read more: Ceaiul de leuştean atenuează simptomele asociate coliteide Roxana-Ioana Ancuța
Mantaua doamnei (Alchemilla Vulgaris) a fost utilizată de-a lungul timpului în medicina tradițională, având o serie de proprietăți benefice, în special pentru sănătatea femeilor. În acest interviu, am explorat cu ajutorul Dianei Todoruț (medalion), fitoterapeut, hipnoterapeut și coach de sănătate holistică, proprietățile și modul în care crețișoara, așa cum i se mai spune, contribuie la bunăstarea generală a femeilor, inclusiv la reglarea ciclului menstrual, dar și la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (SPM). În medicina populară, mantaua doamnei este adesea folosită sub formă de infuzii sau tincturi.
Read more: Planta-minune a femeii Fitoterapeut Diana Todoruţ: „Mantaua doamnei contribuie la întărirea...de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
A opta pentru introducerea în dietă a oțetului din trestie de zahăr nu este doar un semn către tradițiile străvechi, ci și o sărbătoare a bunătății naturii. Acest „erou necunoscut” este o cale către o viață mai sănătoasă, amintind tuturor de puterea care se află în cele mai simple ingrediente.
Read more: Oţetul de trestie de zahăr, adjuvant în absorbţia nutrienţilorde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă aromatică apreciată pe toată planeta, rozmarinul are o îndelungată istorie în ceea ce priveşte utilizarea în bucătărie, din Antichitate până în prezent. Pe lângă aroma sa distinctă, acest condiment este binecunoscut pentru proprietăţile sale curative.
Read more: Rozmarinul reduce spasmele tractului intestinalde Georgiana Mihalcea
Gălbenelele (Calendula officinalis), cunoscute și sub denumirea de „flori de aur”, sunt plante cu flori portocalii sau galbene, originare din regiunea mediteraneană. Utilizate de secole în medicina tradițională, aceste flori nu doar că înfrumusețează grădinile, dar aduc și o gamă largă de proprietăți terapeutice datorită compușilor activi pe care îi conțin. De la îngrijirea pielii și vindecarea rănilor până la susținerea sănătății digestive și cardiovasculare, aceste flori versatile pot fi incluse cu ușurință în rutina de îngrijire zilnică sau în regimul alimentar.
Read more: Gălbenelele reduc riscul de aterosclerozăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Atunci când sunt copți sau fierți, cartofii dulci devin un aliment fără grăsimi - asta în timp ce gustul lor plăcut și textura bogată îi fac o garnitură delicioasă. Versatile în gastronomie, aceste legume aduc organismului o cantitate apreciabilă de nutrienți importanți, în frunte cu antioxidanții, creditați de oamenii de știință cu un efect extins de protecție în fața unui mare număr de boli grave.
Read more: Cartofii dulci susţin reglarea imunităţii dobânditede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Faimos din Antichitate pentru susținerea pe care o acordă sănătății respiratorii și capacității de a susține funcționarea plămânilor, ungurașul vădește, pe parcursul unor noi cercetări, și alte virtuți terapeutice.
Read more: Unguraşul calmează arsurile la stomac