Main menu

header

521 5 1de Alexandra Rotărescu

Odată cu venirea primăverii, trebuie să recunoaştem noi, femeile, că ne preocupă tot mai mult felul în care arătăm. Şi, ca să beneficiem de cele mai bune sfaturi în domeniu, am stat de vorbă cu un specialist internaţional. Este vorba despre o femeie modernă, frumoasă, care cunoaşte în amănunt cele mai eficiente proceduri şi tehnologii de îngrijire şi de înfrumuseţare din lume. Nimeni alta decât Cătălina Popescu (foto), singurul visagist român, atestat în Statele Unite ale Americii.

„Visagist-ul se ocupă cu înfrumuseţarea în totalitate a capului”

- În primul rând, ce este un visagist şi când e recomandat să apelăm la un astfel de specialist?

- Visagist-ul se ocupă cu înfrumuseţarea în totalitate a capului: coafură, machiaj, îngrijirea tenului şi machiajul semipermanent.

- De ce ar fi de preferat să mergem la visagist şi nu la make-up artist şi hair stilist?

- În primul rând, pentru că un artist în frumuseţe ar trebui să le facă pe amândouă la fel de bine. În al doilea rând, pentru că economisim timp mergând într-un singur loc decât în două locuri diferite.

- Spune-ne, te rog, cum ai început să lucrezi în domeniul frumuseţii.

- Am absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Specializarea Kinetoterapie, dar nu am profesat niciodată, fiind atrasă de lumea frumuseţii. La început, m-am ocupat de tunsori şi de coafuri, apoi de machiaj şi ulterior de machiajul semipermanent. Întotdeauna am fost o perfecţionistă şi, din acest motiv, mi-am dorit să fiu la curent cu tot ce este nou în acest domeniu. Aşa am hotărât să merg să studiez la una dintre cele mai bune şcoli de machiaj semipermanent din lume, adică la Biotouch, din Los Angeles, unde, în urma unor cursuri de specializare în machiaj semipermanent şi testări ulterioare, am fost calificată ca trainer pe machiaj semipermanent. Reprezint această companie în România, fiind prima româncă atestată în SUA ca trainer internaţional, şi deschid prima şcoală specializată în machiajul semipermanent care eliberează diplome atestate internaţional.

„Femeile de la noi sunt greșit informate în privința machiajului”

- Ce vedete ţi-au trecut prin mână, schimbându-le felul în care arată?

- Anca Ţurcaşiu, Loredana Groza, Camelia Potec, Angela Gheorghiu, Rita Mureşan sunt câteva dintre vedetele cu care am colaborat la diverse şedinţe foto. Dar au existat şi persoane la care am încercat să îmbunătăţesc look-ul, printre care Julia Jianu, Annes, Daniela Gyorfi sau actriţa Claudia Motea.

- Ce diferenţe ai sesizat între românce şi femei de alte naţionalităţi la capitolul îngrijire şi înfrumuseţare a feţei?

- Femeile din România, în comparaţie cu cele din America, sunt de o mie de ori mai elegante şi mai îngrijite şi mult mai interesate de aspectul fizic. Singura lor problemă e că sunt greşit informate în legătură cu felul în care ar trebui să poarte părul şi machiajul pe parcursul zilei sau seara...

- Deci cât de preocupate ai zice că sunt româncele de felul în care arată?

- Uneori sunt exagerat de preocupate, astfel încât se îndreaptă spre cealaltă extremă… aceea a penibilului.

„ Mi-aş dori să nu mai văd sâni exagerat de mari”

521 5 2- Şi ce greşeli fac ele, de obicei, în ceea ce priveşte machiajul şi coafura?

- Multe, din păcate. Mi-aş dori să nu mai văd buze injectate exagerat, pentru că arată dizgrațios, mi-aş dori să nu mai văd extensii care arată ieftin, mi-aş dori să nu mai văd sâni exagerat de mari… şi probabil că lista poate continua.

- Ce vedetă ţi-a atras în mod special atenţia prin aspectul său?

- Ador chipul lui Charlize Theron, care, chiar dacă a suferit vreo schimbare, este perfect din punctul meu de vedere. În mod negativ cred că şi-a transformat Mihaela Rădulescu trăsăturile feţei, prin operaţia de rinoplastie făcută de curând şi cu pronunţarea exagerată a pomeţilor. Recunosc că o plăceam mai mult înainte…

- Ce produse cosmetice nu trebuie să-i lipsească niciunei femei din trusa de machiaj?

- Şerveţelele demachiante, crema sau serumul de faţă, mascara, creionul de ochi, fardul de obraz şi gloss-ul de buze.

„Anul acesta se poartă culorile pastelate”

- Care sunt tendinţele acestui an în machiaj şi în coafură?

- În materie de machiaj se poartă culorile pastelate. Dar să nu uităm, cap de listă rămâne marsala, o nuanţă de roşu bordo, pe care o recomand pentru serile speciale. Recomand şi tuşul negru, care revine în forţă şi care ne pune în evidenţă privirea. În ceea ce priveşte părul, nu se mai poartă o singură culoare de la rădăcină până la vârfuri. Tendinţele merg către amestecuri de mai multe nuanţe de blond cu tonuri de maro de diferite intensităţi.

- Cum ar trebui să ne îngrijim tenul primăvara, când sunt treceri bruşte de temperatură?

- Demachierea şi curăţarea tenului dimineaţa şi seara sunt obligatorii, şi când spun asta mă refer la folosirea demachiantului pentru faţă şi pentru zona ochilor, la clătirea feţei cu apă şi apoi aplicarea loţiunii tonice, care reglează pH-ul pielii. La diferenţele bruşte de temperatură avem nevoie de multă hidratare, şi tenul se hidratează cel mai bine în timpul nopţii.

- Şi de părul nostru cum avem grijă acum, când este expus tot mai mult razelor de soare sau vântului?

- Părul reacţionează în funcţie de stările noastre de oboseală sau de stres, de felul în care ne hrănim şi de factorii externi şi trage semnale de alarmă atunci când suferă. Bine ar fi să folosim produse profesionale potrivite tipului nostru de păr şi, din când în când, să vizităm saloanele de specialitate, ca să beneficiem de tratamente pentru hidratare şi restructurare.

„O nouă procedură: extensiile de sprâncene”

- Ai adus în România o procedură care are mare succes în Marea Britanie: extensiile de sprâncene. Când sunt necesare?

- Este o procedură semipermanentă, apărută de curând la Londra, foarte naturală, prin care se aplică fire din mătase identice cu cele naturale, creând volum, grosime şi desime. Întreţinerea se face o dată la trei-patru săptămâni, în funcţie de cât de bine au fost îngrijite şi menţinute. Preţul, la prima aplicare, este de 250 de lei, întreţinerea fiind între 150 şi 180 de lei, în funcţie de câte fire trebuie aplicate.

- Care sunt avantajele machiajului semipermanent?

- Machiajul semipermanent este o metodă avansată a machiajului obişnuit pe care îl practicăm noi, femeile, zi de zi. Tehnica a evoluat, iar rezultatul a ajuns să arate mult mai natural şi mai discret chiar decât machiajul obişnuit. În prezent, suferim din lipsa timpului şi, din acest motiv, pot spune că viitorul în machiaj este micropigmentarea!

- O recomanzi şi unei femei obişnuite, care nu are mult timp la dispoziţie, dar îşi doreşte să arate bine?

- Da! Sau persoana respectivă se poate înscrie la un curs de automachiaj individual, pe care îl predau eu în atelier şi care-i va fi de mare ajutor, având la dispoziţie produse accesibile, dar şi sfaturi uşor de reprodus acasă.

„Machiajul semipermanent este o metodă avansată a machiajului obişnuit pe care îl practicăm noi, femeile, zi de zi. Tehnica a evoluat, iar rezultatul a ajuns să arate mult mai natural şi mai discret chiar decât machiajul obişnuit“

Deschide prima şcoală de make-up semipermanent

- Plănuieşti deschiderea primei şcoli private de machiaj semipermanent din România. Ce-ţi propui să realizezi cu ea?

- Este unul dintre visurile mele devenite realitate! Întotdeauna am mers pe principiul că informaţia corectă înseamnă evoluţie, aşa a şi luat naştere prima şcoală de make-up semipermanent din România. În ultimul timp, această latură a machiajului a luat amploare la noi în ţară, însă, cu toate astea, sunt în continuare mulţi care confundă machiajul semipermanent cu tatuajul, iar rezultatele nu sunt cele dorite. Noi vrem să schimbăm această percepţie.