Main menu

header

527 4 1de Dana Purgaru

Eficiența produselor apicole, cu acțiune revitalizantă și regeneratoare, toate de origine naturală, a fost relevată de știința cosmetică modernă, ele oferind femeilor, dar și bărbaților mai îndrăzneți un mijloc de a-și conserva și de a-și scoate în evidență frumusețea feței.

Hrănire și suplețe cu miere

Mierea de albine este un produs natural deosebit de complex - conține zaharuri, proteine, fermenți, hormoni, substanțe minerale (magneziu, calciu, fosfor, sulf, potasiu, fier). Având proprietăți hrănitoare, ea dă pielii suplețe și preîntâmpină formarea ridurilor. Este indicată în cazul tenului uscat, devitalizat, obosit. În prepararea măștilor cosmetice, mierea este unul dintre cele mai prețioase ingrediente, utilizabilă pentru orice tip de ten. În cazul pielii uscate, poate fi combinată cu gălbenuș, suc de fructe, cu caimac sau cu amidon, iar în cazul tenurilor grase, cu albuș, cu drojdie de bere, cu suc de lămâie ori cu argilă.

Remediu antirid cu lăptișor de matcă

527 4 2Lăptișorul de matcă este un produs glandular secretat de albinele tinere care hrănesc matca. Tratamentul local are avantajul că normalizează funcțiile epidermei, indiferent dacă pielea este grasă sau uscată. În funcție de starea de sănătate a tenului, se administrează 0,2-0,4 g.

Măștile cu lăptișor de matcă dau rezultate bune în cazul tenurilor ridate, ofilite înainte de vreme, cu pielea aspră. Se amestecă lăptișorul de matcă împreună cu gălbenuș sau cu albuș, după cum este tenul: uscat, respectiv gras. Cât timp masca se află pe față, se pun comprese calde cu infuzie de mușețel, ce au rolul de a mări efectul măștilor; se mențin pe față 20 de minute, apoi se îndepărtează prin procedeul obișnuit.

Întinerire cu polen

Polenul este ingredientul introdus nu demult în cosmetică. Acesta conține cel puțin 18 aminoacizi, între care: arginina, leucina și metionina, numeroase vitamine precum: A, C, D, E, acid pantotenic, biotină, enzime (amilaza, catalaza și altele) și oligoelemente (potasiu, magneziu, calciu, cupru, fier). Acțiunea cosmetică a polenului constă în influența sa favorabilă de regenerare și de întinerire a pielii. La o mască se introduc 4-5 g polen; este indicat în cazul tenului care începe să se rideze, indiferent de tipul pielii.

Regenerare cu propolis

Propolisul, sau cleiul albinelor, este o substanță rășinoasă, de culoare brun-gălbuie sau cenușiu-verzuie, cu miros aromat și gust amărui. În compoziția sa intră uleiuri eterice, ceară de albine, substanțe minerale și o serie de multe alte substanțe folositoare. Propolisul are acțiune antipruriginoasă și dezinfectantă pronunțată, este sedativ și antiinflamator. În măștile cosmetice acționează ca regenerator al pielii. După aplicarea lor, tenul rămâne catifelat și plăcut ca aspect. Tinctura de propolis în alcool se utilizează la tenul acneic.

Înainte de a folosi produse apicole în scopuri cosmetice este bine să le aplicați întâi pe o zonă mică de pe antebraț și să așteptați o perioadă pentru a afla dacă nu sunteți cumva alergici la acestea