Main menu

header

550 4 2de Gabriela Niculescu

Genunchii sunt extrem de importanţi nu doar pentru mobilitate şi susţinere, cât şi pentru frumuseţea picioarelor. Pielea din această zonă este mai groasă, iar odată cu înaintarea în vârstă tinde să se lase. Şi cum cel mai frumos este un picior sănătos, trebuie să aveţi grijă de musculatură, de integritatea şi de buna funcţionare a articulaţiilor şi de elasticitatea pielii. Iată câteva exerciţii şi sfaturi ce vă pot păstra genunchii într-o formă de invidiat.

Exerciţiile fizice tonifiază musculatura

Articulaţiile care încep să se deterioreze schimbă forma genunchiului fie pentru că pur şi simplu îl strâmbă, fie pentru că acesta se umflă din cauza acumulărilor de lichid în zona lezată. Exerciţiile care vă întăresc musculatura picioarelor sunt foarte utile şi pentru frumuseţea genunchilor, păstrându-i suplii. Dintre cele mai simple forme de mişcare vă amintim urcatul şi coborâtul scărilor, fandările şi „bicicleta” făcută în aer.

Genuflexiunile păstrează supleţea

Apoi, genuflexiunile sunt exerciţii ideale atât pentru fortifierea genunchilor, cât şi pentru supleţea lor. Stând cu picioarele depărtate la nivelul umerilor, cu greutatea repartizată pe ambele tălpi, mutându-vă pe călcâie, cu spatele drept, abdomenul încordat, umerii înapoi, privirea înainte, efectuaţi flick-flack la nivelul genunchilor, având articulaţia gleznei pe aceeaşi linie cu cea a genunchilor, după care având loc extensia genunchilor. La fiecare ridicare încordaţi fesierii şi păstraţi musculatura coapsei permanent tensionată; genunchii rămân uşor flexaţi pentru a păstra tensiunea din musculatura care participă la acest exerciţiu.

Flexii pe un membru pentru rezultate rapide

550 4 3Pentru a creşte puţin gradul de dificultate şi pentru a obţine o „sculptare” mai bună a genunchilor, încercaţi să faceţi genuflexiuni din poziţia pe un picior, cu celălalt ridicat şi poziţionat în faţă sau în spate. Flexaţi genunchiul numai pe jumătate faţă de exerciţiul anterior şi apoi aduceţi piciorul înapoi, dar neatingând podeaua. La început se poate atinge podeaua pentru a capăta puţin echilibru, apoi, când se ajunge la o siguranţă în execuţie, nu se mai atinge solul.

Un alt exerciţiu util pentru genunchi este următorul: staţi cu picioarele apropiate, genunchii flexaţi, spatele drept, braţele întinse în faţă şi călcâiele ridicate şi menţineţi poziţia timp de aproximativ 20 de secunde. Este un exerciţiu cu contracţie izometrică ce ajută foarte mult la tonifierea musculaturii. Se pot executa mişcări foarte lente, dar ţinând călcâiele ridicate, iar revenirea nu se face complet.

Ridicarea piciorului conferă elasticitate

550 4 4Recomandat de instructorii de fitness este şi următorul exerciţiu. Din poziţie aşezată, cu picioarele apropiate, palmele sprijinite înapoi şi spatele drept, executaţi ridicarea unui picior ţinând genunchiul întins, iar laba piciorului o menţineţi în flexie. În momentul execuţiei nu atingeţi solul. Puteţi efectua exerciţiul fie cu mişcări ample, fie cu mişcări mai simple, scurte, sau le puteţi alterna, menţinând poziţia într-un punct maxim câteva secunde. Pe lângă fortifierea musculaturii, exerciţiile păstrează şi elasticitatea pielii datorită vascularizării intense.

Exerciţiile fizice se fac în serii de minimum 15-20 de repetări, până când simţiţi că sunteţi epuizaţi. Dacă nu sunt făcute corect şi la o intensitate mare, nu au randament

Exfoliaţi pielea şi masaţi-o cu lămâie

550 4 5Pentru că pielea din zona genunchilor este mai groasă, poate fi mai închisă la culoare şi inestetică. Remediaţi această problemă folosind o jumătate de lămâie, cu ajutorul căreia să masaţi zona mai închisă la culoare. De asemenea, exfoliaţi pielea genunchilor cu o mănuşă sau un scrub şi hidrataţi-o intens, pentru a evita îngroşarea excesivă.

Un alt pont pentru a avea genunchi frumoşi constă în duşurile reci. Făcute la nivelul picioarelor, acestea stimulează circulaţia sangvină, tonifiază şi întăresc musculatura, pentru ca picioarele dumneavoastră să arate perfect.