Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Chirurgia estetică nu este atât de nouă pe cum pare. Primele încercări au fost făcute în India în urmă cu 4.000 de ani, când „medicii” s-au străduit să corecteze erorile naturii, realizând operaţii reconstructive. Rinoplastia a fost prima intervenţie estetică, deoarece tăierea nasului era o pedeapsă frecventă. Ulterior, grecii şi romanii reconstruiau urechi tăiate şi înlăturau cicatrice provocate în lupte. În secolul al XIX-lea, doi doctori au studiat cu adevărat chirurgia cosmetică. Primul lifting facial s-a realizat în 1901, în Germania, apoi, în anii ’20 s-au făcut primele liposucţii. În anii ’60, mărirea sânilor cu silicon devenea o intervenţie obișnuită. De atunci şi până astăzi, industria chirurgiei estetice a evoluat enorm. Și totuşi se mai fac erori. Unele, inimaginabile...

Donatella Versace

551 4 1551 4 2Sora creatorului de modă Gianni Versace a fost departe de a fi una dintre cele mai frumoase femei ale lumii, dar era considerată atrăgătoare. Donatella nu şi-a dorit să îmbătrânească însă cu graţie, ci a ales să lupte cu firescul naturii cu „armele” chirurgiei estetice. Rezultatele par desprinse dintr-un film de groază.

 

Jocelyn Wildenstein

551 4 3551 4 4A devenit celebră din cauza multiplelor operaţii estetice care au desfigurat-o. A ajuns să cheltuiască 4 milioane de dolari pe intervenții chirurgicale, pentru ca, în final, să arate ca un monstru. Presa a denumit-o „Cat Woman” („Femeia-Pisică”) sau „Mireasa lui Wildenstein”, trimitere deloc subtilă la Mireasa lui Frankenstein. A fost desemnată de tabloidul „Daily Mail” cea mai înfricoşătoare celebritate din lume.

Michael Jackson

551 4 5Cu siguranţă, cea mai discutată transformare a tuturor timpurilor. De la puştiul negru cu nasul lat, a ajuns starul internaţional alb, cu un nas operat de prea multe ori, astfel încât la un moment dat aproape că a... dispărut! Se spune că şi-ar fi făcut şase operaţii estetice la nas, patru la maxilar şi trei la pomeţi. S-a speculat chiar că ar fi făcut şi transplant de piele.

 

 

 

Carrot Top

551 4 6551 4 7Nu doar femeile exagerează când vine vorba despre chirurgia estetică. Uneori şi bărbaţii rup firul subţire dintre normal şi penibil. În anii ’90, caracteristica definitorie a comediantului Carrot Top era părul roşu şi creţ, care l-a făcut, de altfel, celebru. Ei bine, astăzi, faţa sa atrage mai tare atenţia după un lifting grosier de sprâncene, câteva peeling-uri laser şi nenumărate injectări cu Botox.

Pete Burns

551 4 8551 4 9Fostul solist al formaţiei Dead or Alive nu s-a mulţumit doar cu celebritatea dobândită în urma melodiei „You spin me round” şi a ajuns pe prima pagină a tabloidelor în urma transformării sale. Și-a mărit buzele, şi-a operat nasul, şi-a făcut implanturi în pomeţi şi multe alte injecţii care i-au adus o înfăţişare stranie. A dezvăluit la începutul anului 2006 că a cheltuit aproape toate economiile de-o viață pe intervenţii de chirurgie reconstructivă, efectuate de-a lungul a 18 luni, după o procedură de mărire de buze soldată cu un fiasco total.

Shauna Sand

551 4 10„Iepuraşul” Playboy nu a ştiut nici ea când să spună stop intervenţiilor estetice, iar exagerările cu Botox i-au adus un minunat „cioc de raţă” în locul frumoaselor sale buze, iar implanturile mamare exagerate au transformat-o într-o femeie vulgară.

 

Michaela Romanini

551 4 11Vedeta de origine italiană a ajuns celebră după ce și-a desfigurat chipul cu „ajutorul” colagenului şi al câtorva operaţii de remodelare. Cândva o femeie atractivă, dependenţa de chirurgia estetică a transformat-o într-o ciudăţenie.

Amanda Lepore

551 4 12Este cel mai renumit transsexual din lume. Pentru a deveni femeie, a suferit o serie de intervenţii chirurgicale şi multe alte zeci de operaţii estetice. Abuzul de Botox şi silicon a făcut să arate de-a dreptul dezgustător. Cu toate acestea, Amanda Lepore a strâns o avere din prezentări de modă, reclame, pictoriale şi... muzică!

Din obişnuiţi în... mutilaţi

Nu doar vedetele şi-au mutilat chipurile, ci şi persoane obişnuite, dornice să epateze. Mai jos aveţi câteva exemple de excese... greu de uitat.

Omul-Tigru

Dennis Avner a devenit celebru după ce şi-a făcut o mulţime de operaţii estetice pentru a arăta ca un tigru. Americanul şi-a modificat de-a lungul timpului formele urechilor, nasului, ochilor şi buzelor. Și-a făcut implanturi transdermale şi subdermale pentru a face ca forma feţei să se apropie de cea a unui tigru. Și-a implantat o pereche de canini alungiţi. Şi pentru a fi dezastrul complet, și-a împodobit fața cu tatuaje şi cu piercinguri.

Omul-Şopârlă

Eric Sprague este unul dintre primii oameni care şi-au despicat limba pentru a semăna cu o şopârlă.

El s-a transformat în urma a 700 de ore petrecute pe masa de operaţie. Sub sprâncene şi-a implantat teflon, şi-a ascuţit o parte din dinţi şi şi-a întins lobii urechilor.

Păpuşa Barbie

Valeria Lukyanova, o ucraineancă de 30 de ani, s-a transformat într-o păpuşă Barbie în carne şi oase după zeci de operaţii estetice, care au costat-o în jur de 800.000 de dolari. Acum are părul lung şi blond, pielea albă, perfect netedă, ochii mari şi gura exact ca a unei păpuşi Barbie. Şi mai uimitoare este însă silueta sa: o talie incredibil de subţire şi, bineînţeles, un piept supradimensionat.