Main menu

header

585 5 1de Irina Ţolea

În sezonul cald, una dintre preocupările care urcă rapid în vârful listei de priorităţi atât pentru femei, dar și pentru mulți bărbați este îndepărtarea părului nedorit. Unii oameni îl consideră un standard obligatoriu de frumusețe, alții, drept o normă necesară de igienă. Această preocupare nu a apărut recent, odată cu apariția fustiței mini sau a costumului de baie. Ea există de mii de ani, iar oamenii au perfecționat mereu în timp procedurile și produsele necesare. În perioada imperiului roman, de pildă, epilatul era o activitate specifică claselor superioare. Grecii au fost printre primii care au apelat la pensetă, iar egiptenii foloseau aparate de ras din bronz. În istorie au mai fost aplicate și alte metode, nu tocmai sănătoase, pentru înlăturarea părului nedorit: rudele foarte îndepărtate ale cremei de epilat de azi fiind realizate cu arsenic, var nestins sau venin de viperă, foarte dăunătoare pentru piele. În zilele noastre avem la dispoziție variante mo- derne pentru îndepărtarea părului nedorit, însă și acum este bine să cunoaștem procedurile și riscurile care apar, în mod firesc, atunci când intervenim asupra corpului. Detaliile privind metodele, efectele adverse, chiar bolile care pot rezulta în urma epilatului, precum și recomandările dermatologice profesionale le-am aflat de la doctorul Florentina Zaharia (medalion), medic primar dermato-venerologie, specialist în cosmetică dermatologică.

„Este o infecție la nivelul firului de păr”

- Metoda clasică, cea cunoscută de pe vremea bunicii, este epilarea cu ceară, acasă sau la saloanele cosmetice. Produsele au evoluat în acest sens. Există reguli care trebuie respectate în cazul acestei proceduri?

585 5 2- Epilarea cu ceară este contraindicată persoanelor care au probleme circulatorii, vorbim în special despre insuficiența venoasă (acele vase sparte, vizibile superficial sub piele), pentru că în timpul epilării căldura excesivă, vorbim despre ceara aplicată fierbinte pe piele, accentuează aceste vase, le pune în pericol și poate genera apariția de noi zone traumatizate. De asemenea, în momentul epilării cu ceară se deschid porii, este afectat stratul superior al pielii, este ridicată o barieră naturală de protecție, iar bacteriile pot pătrunde în corp. Foarte des întâlnită este infecția cu stafilococ, el se găsește în mod constant la nivelul pielii, este așa-numitul stafilococ saprofit. Cea mai frecventă afecțiune a pielii cauzată de epilat este foliculita. Ea poate să apară atât în urma epilării cu ceară, cât și prin utilizarea lamei de ras sau a aparatelor electrice care smulg firul de păr.

- Cum recunoaștem foliculita?

- Foliculita este o infecție la nivelul firului de păr și o recunoaștem ușor. La suprafaţa pielii, în locul de ieşire a foliculului pilos, apar acele mici punctuleţe roșii, de dimensiunea unei gămălii de ac. Uneori este însoțită de prurit, arsuri sau chiar de durere dacă vorbim despre o zonă mai întinsă. Foliculita poate fi de natură microbiană (stafilococi) sau micotică (ciuperci). Aceasta poate afecta atât femeile, cât și bărbații - ați văzut probabil domni cu obrazul extrem de iritat în urma bărbieritului. Sunt predispuse persoanele cu o sensibilitate a pielii, cele cu diabet sau cu imunitate scăzută. Persoanele care au foliculită, folosind în continuare ceara sau lama de ras, pot să extindă această infecție. Există anumite tipuri de bacterii, de stafilococi patogeni care pot să conducă la o foliculită suprainfectată care, netratată la timp, poate lăsa cicatrice pe piele. Subliniez, infecția poate fi transmisă în urma epilatului cu ceară, chiar dacă aceasta este încălzită la o temperatură mare. Anumite bacterii nu mor!

„Se face tratament local cu loțiuni antiseptice și alifii cu antibiotic”

585 5 3- Ce trebuie să facem atunci când observăm semnele unei foliculite?

- În primul rând, trebuie vizitat medicul dermatolog, care va stabili natura foliculitei şi va indica un tratament specific. Foliculitele superficiale se pot vindeca prin aplicarea unui tratament local cu loțiuni antiseptice și creme cu antibiotic. Însă, în cazul foliculitelor profunde poate fi necesar un tratament pe cale sistemică. De asemenea, persoanele care au foliculită trebuie să țină cont de metodele de epilat, care trebuie să fie cât mai delicate. Putem să folosim crema epilatoarea pe zonele afectate sau, și mai bine, putem să aplicăm metode mai moderne precum laser sau lumina intens pulsată, care chiar se recomandă în tratamentul foliculitei, pentru că, în afară de faptul că distrug foliculul pilos și părul se rărește în proporție de 80%, acestea acționează asupra infecției, tratând-o, având un efect antiinflamator.”

- Cum se produce epilarea definitivă prin aceste moderne moderne?

- Lumina intens pulsată acționează, prin distrugerea melaninei, asupra pigmentului din firul de păr (nu arde pielea la suprafață), și în acest fel părul nu mai crește. La fel este și epilarea cu laser, doar că acesta are o altă lungime de undă şi are un efect mai restrâns. Aceste metode nu au contraindicații, nu favorizează apariția cancerului, pentru că am mai auzit astfel de temeri. Impulsurile nu ajung în profunzimea pielii, se fac la unu-doi milimetri distanţă, iar şedinţele de epilare definitivă se fac o dată la două luni. Aceste metode sunt indicate și dau rezultate foarte bune în cazul persoanelor care au firul de păr închis. Nu au același efect la persoanele care au nuanța naturală a părului deschisă, alb sau blond. De asemenea, în cazul persoanelor care au probleme hormonale, efectul poate fi mai scăzut. Aceste proceduri nu au contraindicații, însă există anumite precauții: nu se aplică la femeile însărcinate, la persoanele care au boli autoimune sau la pacientele care au o fotosensibilitate. De altfel, ședinţele se fac doar pe perioadele de toamnă-iarnă, început de primăvară, pentru că există riscul pigmentării în cazul expunerii la soare după o astfel de procedură.

„Folicula, netratată la timp, poate lăsa cicatrice pe piele“

„Nu folosiţi crema epilatoare imediat după expunerea la soare!“

- În cazul epilatului inghinal există riscul contactării unor afecțiuni pe această cale?

- Dacă nu sunt respectate normele de igienă, epilatul inghinal cu ceară favorizează transmiterea unor boli precum herpesul, verucile, acneea, papilloma virus (negii) sau chiar hepatita, mai ales când ceara a fost utilizată anterior de o persoană purtătoare a unui astfel de virus și care, la momentul epilării, a prezentat o leziune deschisă, fie ea şi foarte mică.

- Care sunt până la urmă cele mai inofensive metode de epilat?

- Cele mai sigure metode din punct de vedere al riscurilor de infectare și apariția complicațiilor sunt cremele de epilat și procedurile laser și lumina intens pulsată. Însă și la utilizarea cremelor trebuie să aveţi grijă, toate produsele se testează pe un spațiu mic de piele înainte de a le folosi. Persoana poate fi alergică la una dintre substanțele conținute. La fel, în cazul cremelor, trebuie să aveţi grijă să nu le folosiţi imediat după să vă expuneţi la soare! Pielea este sensibilizată chiar și după o astfel de procedură.