Main menu

header

585 4 1de Raluca Grințescu

Multe branduri deja au început să încorporeze uleiul de monoi printre ingredientele produselor pe care le produc, inclusiv produse de păr, produse de ten, rujuri, fonduri de ten şi câte şi mai câte. Uleiul de monoi este un produs de înfrumuseţare bazat pe două ingrediente unice: floarea Tiare Tahiti (Gardenia tahitensis) - floarea naţională a Tahitiului, şi uleiul de cocos polinezian rafinat.

Conține vitamina E

Uleiul de monoi are ca stabilizatori vitamina E, iar mirosul îi este dat de diverse ingrediente, pentru a crea o gamă cât mai variată, care poate satisface simţurile cât mai multor persoane. În momentul de faţă, uleiul de monoi se găseşte în Tahiti în farmacii, la magazinele alimentare şi în magazinele dedicate turiştilor. Polinezienii îl folosesc de secole, iar popularitatea sa s-a extins şi în afara graniţelor Polineziei franceze. Primele însemnări legate de prezenţa uleiului de monoi în Europa datează de prin secolul al XVIII-lea, când căpitanul James Cook a observat şi a notat existenţa sa în vizita pe care a făcut-o în Tahiti în 1769. James Cook a declarat despre locuitorii insulei că erau foarte curaţi atât ca oameni, cât şi ca stil alimentar, spălându-se şi înainte, şi după mese, îmbăindu-se chiar de trei ori pe zi. După fiecare baie, ei se dădeau cu monoi, un preparat din ulei de cocos în care adăugau câteva ierburi dulci şi flori infuzate. Palmierul de cocos creşte pe toate insulele regiunii şi reprezintă o parte centrală a dietei, dar şi a vieţii materiale şi spirituale a oamenilor.

Miezul este uscat și presat

Monoi reprezintă 97% ulei de cocos pur, iar această utilizare este una dintre cele predominante pentru palmierul de cocos în zona de sud a Pacificului. Palmierul de cocos creşte în mod prolific pe întreaga insulă şi este cel mai utilizat copac, fructele sale crescând cu al şaselea an de viaţă şi ajungând să producă până la 60 de nuci de cocos pe an, timp de 70 de ani. În momentul în care nuca de cocos atinge maturitatea, ea va cădea din palmier, după care este adunată şi spartă în două părţi. Aceste jumătăţi sunt lăsate să se usuce câteva ore în soare, după care miezul le este scos şi pus şi el la uscat pe o iesle specială, până când este aproape complet deshidratat. Miezul uscat, cunoscut şi sub denumirea de copră, este dus la moară, făcut bucăţi şi presat, ca la final să fie filtrat.

Hidratează și catifelează

585 4 2La fel ca şi uleiul de cocos, uleiul de monoi este grozav pentru păr şi piele. Poate fi utilizat de unul singur sau ca substitut parfumat al uleiului de cocos. Din ce în ce mai multe firme încep să îşi dea seama că uleiul de monoi poate reprezenta un ingredient extrem de valoros pentru produsele de înfrumuseţare, în special pentru produsele de hidratare. Uleiul de monoi este bogat în salicilat de metil, un agent de catifelare a pielii. Este concentrat în mod natural, penetrează pielea şi rehiratează straturile epidermei, în timp ce oferă şi un considerabil factor de protecţie împotriva soarelui şi a vântului.

Vă apără de clorul din apă

După un duș sau o baie, puteți aplica ulei de monoi în locul loțiunii de corp, pentru a „sigila” efectul hidratant şi a menţine pielea fină şi catifelată. De asemenea, uleiul de monoi vă va proteja pielea şi împotriva clorului din apă. Dacă vă place foarte mult să mergeți la plajă sau la piscină, puteți folosi ulei de monoi înainte şi după expunerea la soare, pentru a vă proteja pielea de razele soarelui. Totuşi, reţineți că nu are un efect la fel de puternic ca şi cel al cremelor cu protecţie solară, care au grijă să nu vă afecteze razele UVB şi UVA. Adăugați în apa din cadă câteva picături pentru obţinerea unei băi relaxante, cu o mireasmă îmbietoare. În acest context, poate fi și un bun ulei pentru saună. Dacă vă uitați crema cu factor de protecţie, folosiți-l în combinaţie cu aloe vera, pentru vă feri de arsurile solare. Dacă însă v-ați ars deja de la soare, îl puteți folosi şi ca pe un calmant pentru piele.

Adio păr despicat!

După ce îl încălziți între palme, vă puteți da cu ulei de monoi pe zone dureroase sau pentru a încălzi corpul unei persoane bolnave şi slăbite. De asemenea, poate fi folosit ca un tratament cald înainte de șamponare, ajutând la repararea părului degradat şi la hidratarea lui profundă, până la obţinerea unei străluciri sănătoase. Desigur că uleiul de monoi poate fi folosit şi ca un tratament leave-in pentru păr, două linguriţe ar putea fi suficiente pentru a vă salva părul de o lungime medie.

În ciuda faptului că uleiul de cocos este extrem de bine cotat în întreaga lume, se estimează că în jur de 90% dintre nucile de cocos ajung să nu fie folosite la adevăratul potenţial