Main menu

header

586 4 2de Gabriela Militaru

Oricine a suferit vreodată de erupții acneice știe cât de nesuferite pot fi. În cele mai multe cazuri, acneea nu este o problemă dermatologică trecătoare, așa că necesită tratament, machiaj și foarte multă răbdare. De aceea, orice nouă invenție menită să rezolve aceste protuberanțe inestetice ale tenului nu poate fi decât o veste bună. Așa că apariția injecțiilor cu cortizon care fac ca acneea să dispară în timp-record nu poate fi decât binevenită.

Efectele apar după patru-opt ore

„Cortizonul face parte din clasa medicamentelor care reduc inflamația acneei. Inflamația este responsabilă cu roșeața, umflarea și durerea asociate chisturilor acneice. Injecțiile cu cortizon reduc mult aceste simptome”, explică medicul dermatolog Dennis Gross. Din nefericire, acest gen de tratament-fulger nu funcționează decât în cazul chisturilor, și nu și în cel al coșurilor obișnuite. „Scopul cortizonului este să reducă umflătura, însă nu are efect asupra zonelor acneice asociate cu puroi. Dacă se injectează un coș cu puroi, lichidul patologic diluează cortizonul, care nu mai are niciun efect”, explică medicul Neal Schultz. Dacă însă se acționează asupra chisturilor, efectele apar după patru până la opt ore și continuă să se îmbunătățească pe parcursul următoarelor zile.

Nu este absorbit de sânge, ci de straturile pielii

Deși cortizonul este un steroid, tratarea chisturilor acneice cu acesta nu determină aceleași efecte ca în cazul steroizilor luați pe cale orală. „Cantitatea injectată este foarte mică și nu este absorbită de sânge, ci de straturile pielii”, spune doctoral Gross. În plus, cortizonul injectabil nu va determina o creștere a tensiunii arteriale, a glicemiei sau alte efecte comune înregistrate în cazul steroizilor orali. Cei doi medici dermatologi atrag totuși atenția că, uneori, după administrarea injecției pot rămâne anumite semne pe ten, de genul unor adâncituri în piele care se estompează în timp. Cu cât un chist este neglijat mai multă vreme, cu atât semnul lăsat în urma injecției va fi mai vizibil și de mai lungă durată, avertizează specialiștii.