Main menu

header

587 4 1de Valeria Roman

Din ce în ce mai multe doamne şi domnişoare nu se pot despărţi de trusa lor preţioasă de cosmetice nici măcar când merg la plajă. Deşi nu este cel mai indicat atunci când ne aflăm la o sesiune de bronzat, machiajul a devenit un mod de viaţă pentru femeile moderne. Make-up artistul Elena Ciftci (foto) vă recomandă următoarele reguli pentru ca machiajul şi tenul să nu aibă de suferit. Dacă veţi ţine cont de ele, sigur tenul dumneavoastră nu va avea pe urmă nevoie de tratamente dermatologice şi veţi arăta fresh chiar şi sub soarele arzător. Vara, pielea transpiră şi se încarcă astfel cu sebum mai mult decât ne-am dori. Tocmai din aceste motive, machiajul se poate „scurge” pur şi simplu de pe faţă. Cine îşi doreşte asta, mai ales după ce aţi petrecut minute în şir în faţa oglinzii pentru a arăta impecabil? Ca să evitaţi neplăcerile, cel mai bine este să aveţi în vedere câteva reguli pentru un machiaj rezistent de vară.

„Renunţaţi la fondul de ten în favoarea unei BB cream”

Principala regulă de bază în machiajul de vară ar fi „cu cât mai puţin make-up cu atât mai bine”! „Acum nu o să spunem să nu folosim machiaj deloc, dar să reducem cantitatea întrebuinţată la 50% dintre produsele utilizate iarna”, a explicat Elena Ciftci. Prima regulă peste care nu puteţi să săriţi este folosirea unei baze matifiante cu factor de protecţie ridicat, de cel puţin 30 SPF! „Nu recurgeţi zilnic la un fond de ten profesional, pentru că el conţine silicon şi multe altele care atacă astfel colagenul pielii, iar soarele îl ajută şi mai mult! Folosiţi un BB cream cu SPF 30-50 şi cel mult un anticearcăn mai rezistent! Utilizaţi seara o cremă de faţă cu o formulă uşoară. Dacă produsul dumneavoastră pe care îl aveţi între cosmetice în mod frecvent are o consistenţă grasă, cel mai probabil veţi transpira foarte mult a doua zi, şi rezultatul va fi un machiaj care pur şi simplu va curge. Această regulă se aplică până şi la fondul de ten!”, a mai spus artista.

Se poartă tuşul colorat, rezistent la apă

587 4 2Dermatografele, care în mod normal conturează ochii, la plajă nu sunt deloc indicate. Aşadar, nu folosiţi creionul, de oricare ar fi el, pentru pleoapă sau pentru conjuctivă! Make-up artistul spune că arată frumos doar 30 de minute cel mult de la aplicare, însă după acest timp creionul se va încălzi şi va curge, iar dumneavoastră veţi obţine un look neîngrijit, ca şi cum nu v-aţi fi demachiat de câteva nopţi. „Folosiţi eyeliner waterproof colorat sau negru. Vara aceasta se poartă tuşul verde, turcoaz, dar şi amestecul de nuanţe. Nu îmbâcsiţi tenul cu pudră ori de câte ori vedeţi că luceşte! Se va deshuma de la prea multă pudră şi veţi obţine un efect de îmbătrânire, în loc să aveţi un machiaj care să întoarcă toate privirile! Folosiţi un spray cu apă termală ori de câte ori simţiţi nevoia de reîmprospătare şi tamponaţi cu un şerveţel uscat sau umed machiajul!”, a adăugat make-up artistul.

Nu folosiţi rujuri mate!

Indiferent de cât de calitative ar fi rujurile mate, ele deshidratează buzele, acestea căpătând un aspect neglijent după demachiere şi chiar după câteva ore după folosirea rujului. „Folosiţi un balsam de buze înainte să începeţi să vă machiaţi, astfel vă veţi pregăti buzele pentru o zi călduroasă şi veţi avea şi o culoare intensă. Aplicaţi un balsam colorat sau un ruj”, a spus Elena Ciftci. Un alt amănunt la care doamnele şi domnişoarele nu pot renunţa nici măcar pe timp de iarnă este pielea bronzată. Este la modă un ten măsliniu, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să-l bronzăm prin machiaj, conturare în exces şi iluminare.

Extensiile de gene fir cu fir pot fi salvatoare vara

„Dacă doriţi să mergeţi la o petrecere sau să ieşiţi seara la un restaurant, puteţi apela la o pudră corectoare pentru a oferi nişte umbre delicate pomeţilor. De asemenea, este indicat să iluminaţi zona nasului, cea a pomeţilor şi a buzelor pentru a vă accentua bronzul frumos din timpul zilei. Atenţie, dacă aveţi un ten cu probleme şi este acneic sau cu pori dilataţi, evitaţi să folosiţi tehnici de iluminare a pomeţilor! Acest lucru vă pune în evidenţă exact ceea ce nu vă doriţi! Folosiţi mascara waterproof sau optaţi pentru extensii de gene fir cu fir. Acestea vă vor accentua privirea, machiajul va fi unul foarte simplu, dar vă va scoate din anonimat.

„Profunzimea privirii se obţine recurgând la nuanţe de roz aprins”

Albastrul ochilor întruchipează tinereţea, delicateţea, inocenţa şi puritatea. Persoanele care au această nuanţă sunt foarte norocoase. Însă, chiar şi aceşti ochi necesită un machiaj bine realizat. Make-up artistul Elena Ciftci ne asigură că nu este deloc dificil să faceţi un machiaj pentru această nuanţă de ochi. Important este să cunoaşteţi regulile de bază şi următoarele secrete. „Având ochii albaștri şi culoarea blondă a părului, unei persoane i se potrivesc foarte multe nuanţe de farduri. Din toată diversitatea de culori putem distinge nuanţele de argintiu, roz pal, auriu şi violet. Se potrivesc bine şi nuanţele de perlă, maro-gri şi liliachiu. Profunzimea privirii poate fi obţinută cu ajutorul unor nuanţe de roz aprins”, a mai spus Elena Ciftci.

„Alegeţi dintr-o paletă de farduri roz, lila sau nude pentru ochii căprui închis”

Doamnele cu ochii căprui au impresia că se pot machia cu absolut orice culoare, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Trebuie să aveţi un bagaj de cunoştinţe minim în legătură cu ce vă avantajează. Sunt nuanţe pe care ar fi bine să le evitaţi, în funcţie de nuanţa pielii şi mai ales a irisului. Tonurile calde sunt ideale pentru ochii de culoare închisă. Nuanţele recomandate pentru machiajul ochilor căprui sunt vanilie, piersică, galben auriu, bej, gri argintiu, tonurile de maro, prună şi mov, albastru navy, verde, mentă, kaki şi turcoaz. Sfatul make-up artistului este să alegeţi dintr-o paletă de farduri roz, lila sau nude pentru ochii căprui închis.

„Nu este exclusă culoarea verde chiar dacă aveţi aceeaşi nuanţă a irisului”

Fardurile care scot culoarea verde a ochilor în evidenţă trebuie să fie reci. Nuanţele de violet sunt ideale pentru doamnele cu ochi de smarald, pentru că întotdeauna vor scoate culoarea în evidenţă. Pentru a accentua nuanţa irisului sunt recomandate tonuri derivate din culoarea complementară - roşu. Prin urmare, veţi arăta uimitor în nuanţe de maro-roşcat, magenta sau corai. Nu este exclusă culoarea verde chiar dacă aveţi aceeaşi nuanţă a irisului. Fardul de pleoape, în acest caz, ar trebui să fie metalizat.

Acum că am rezolvat şi problema cromatică, nu vor mai exista cu siguranţă momente de îndoială şi nici încercări nereuşite nici măcar la plajă, atunci când stilistul vă sfătuieşte să adoptaţi un machiaj cât mai simplu, fără să încărcaţi tenul inutil.

Prima regulă peste care nu puteţi să săriţi este folosirea unei baze matifiante cu factor de protecţie ridicat, de cel puţin 30 SPF!