Main menu

header

de Gabriela Militaru

De obicei, ne grăbim cu toții către momentele interesante ale vieții. „Să vină mai repede vacanța”, „să termin mai repede școala” etc. Până la un moment dat, când asta nu înseamnă decât că trece timpul, iar noi îmbătrânim. Iar momentul acesta nu arată prea bine, mai ales când vine vorba despre ten, primul care are de suferit de pe urma trecerii timpului. Din fericire, recent, cercetătorii în domeniul produselor de întreținere par să fi găsit un adevărat leac împotriva îmbătrânirii.

Nu acționează doar la exterior, ci are efecte și în interiorul corpului

Se pare că cheia în stoparea procesului de îmbătrânire se află chiar în organismul nostru. Este vorba despre mono-nucleotidă nicotinamidă sau NMN, cum a fost denumită în lumea medicinei. Pentru moment substanța a fost testată cu rezultate excelente doar pe șoareci. Cercetătorii informează că, după ce NMN a fost testat pe un lot de șoareci, toate viețuitoarele au înregistrat inversarea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi scăderea acuității vizuale, modificarea metabolismului și creșterea intoleranței la glucoză. Prin urmare, substanța are un rol dublu, acționând atât asupra procesului de îmbătrânire, cât și asupra diabetului. NMN este un compus al corpului uman care acționează transformând alimentele în energie. Prin urmare, ajută la inhibarea genelor care provoacă îmbătrânirea. NMN stimulează producția de sirtuine, o clasă de proteine care sunt tot mai puțin produse pe măsură ce îmbătrânim. Acesta este motivul pentru care NMN nu acționează doar la exterior, așa cum fac cremele antiîmbătrânire, ci are efecte și în interiorul organismului.

Poate avea efect şi în tratarea diabetului

Cercetătorii de la Universitatea St. Louis din Washington, alături de o echipă de specialiști de la Universitatea Keio din Japonia, studiază în prezent NMN pentru a observa cum acționează și asupra oamenilor și dacă rezultatele obținute în cazul șoarecilor pot fi replicate și în cazul nostru. „Le-am pus șoarecilor NMN în apa de băut timp de 12 luni. La final am observat o regenerare a celulelor stem în cazul șoarecilor bătrâni”, a declarat Liana Roberts Stein, cercetător la Universitatea St. Louis din Washington. Testele pe oameni încep de luna aceasta și se așteaptă ca rezultatele la oameni să fie comparabile cu cele obținute în cazul șoarecilor. Oricum ar fi, specialiștii atrag atenția că, și în cazul unui eșec la capitolul inversării semnelor de îmbătrânire, NMN nu este de neglijat în ceea ce privește tratarea diabetului.

NMN se găsește și în laptele de origine animală