Main menu

header

591 5 1de Irina Ţolea

Culoarea arămie a tenului bronzat are astăzi tot mai mulţi fani. În special pentru femei, aspectul ciocolatiu a devenit un adevărat criteriu pentru evaluarea frumuseţii. Bineînțeles, efectele expunerii exagerate și dezordonate la ultraviolete nu apar imediat, însă urmările pot fi foarte grave, una dintre acestea echivalând cu declanşarea cancerului de piele, a cărui incidență s-a dublat în ultimii ani. Cancerul de piele ucide peste un milion de oameni în întreaga lume, peste 90% dintre cazuri fiind cauzate de expunerea la soare fără măsură și fără protecție adecvată. Doar în Europa sunt înregistrate peste 3,5 milioane de cazuri, dintre care peste 22.000 de europeni mor anual din cauza cancerului de piele! Puțini dintre cei care își doresc ca aspectul fizic să fie suplinit de un bronz la modă cunosc sau respectă regulile de prevenție, majoritatea devenind involuntar dușmanul propriei pieli. Mai ales tinerii cu vârste între 20 și 35 de ani ajung dependenți de ultraviolete şi, pentru o imagine cool, merg până acolo încât să „își pună pielea’n băț”, apelând la solar sau la plajă exagerat. Împreună cu doctorul Florentina Zaharia (medalion), medic specialist dermato-venerologie, vă prezentăm pericolele, semnalele de alarmă și regulile de prevenție de care trebuie să ținem cont atunci când tindem să devenim prea prietenoși cu razele ultraviolete.

Doctor Florentina Zaharia: „Bronzatul în exces îmbătrâneşte pielea“

- Atât femeile, cât și bărbații apelează din ce în ce mai mult la solar. Cât de dăunătoare este procedura?

- Expunerea la solar este foarte periculoasă! În special pentru persoanele care au alunițe (nevi), mai ales dacă vorbim despre alunițe pigmentare. Prin expunerea la solar, pot favoriza evoluția unei aluniţe spre un melanom, spre un cancer de piele. Eu nu recomand expunerea la solar. Persoanele care totuși aleg această variantă trebuie să o facă doar rar și foarte puțin, respectiv să nu depășească două-trei ședințe a câte trei-patru minute, mai ales clienţii cu ten deschis. Repet, nu trebuie exagerat! Există persoane care, indiferent de sezon, sunt tot timpul bronzate, fie vară, fie iarnă merg la solar în mod frecvent. Nu este indicat! Pentru că majoritatea apelează la această metodă ca să fie la modă, pentru un plus de frumusețe, dar nu își dau seama că tocmai această procedură îmbătrânește pielea mai rapid.

- Cât de mare este pericolul dezvoltării unui cancer de piele în urma apelării la un astfel de serviciu?

591 5 2- În comparație cu expunerea naturală la soare, în cazul bronzatului la solar vorbim despre o procedură foarte apropiată de piele, la câțiva centimentri, pe o zonă sensibilă, asta poate produce arsuri grave. Cele mai frecvente și mai periculoase efecte ale expunerii necontrolate sunt cheratozele actinice (leziuni precursoare ale cancerului de piele) și melanomul. De asemenea, este foarte important unde mergeţi la solar. Pentru că există saloane unde nu știţi exact ce tip de lămpi folosesc, poate nu sunt profesional reglate și utilizate, iar lungimea de undă a radiațiilor ultraviolete pe care le emit riscă să fie foarte puternică și periculoasă. În plus, să nu uităm de riscul contactării anumitor ciuperci, a unor infecții cutanate. Bronzatul la solar se face, după cum știți, în cabine verticale sau orizontale, utilizate de diverse persoane. De multe ori, aceste cabine nu se dezinfectează așa cum scrie la carte după fiecare utilizare și, doar prin atingerea de acel pat orizontal, să zicem, puteţi contacta o boală.

„Risc de cancer de piele pentru cei cu ochi albaştri sau verzi”

- Bronzatul natural, la plajă, este mai sănătos?

- Doar dacă se iau anumite măsuri de prevenție. Între efectele expunerii necontrolate la soare putem menționa: clasica insolație, care are efecte și la nivelul dermei (pielea devine roşie, uscată şi fierbinte, pacientul în cauză acuzând frisoane și dureri ale membrelor afectate). De asemenea, mai există urticaria solară, acea erupție cu senzația de usturime a pielii, sau declanșarea alergiei solare (fotosensibilitatea), care apare în special la femeile cu ten deschis, sub forma unei erupții cutanate. Noi, dermatologii, suntem acum în plină campanie împotriva melanomului, demers care militează pentru protecție și prevenire în ceea ce privește expunerea intempestivă la soare. De aceea vă amintesc că riscurile dezvoltării unui cancer de piele cresc la persoanele cu pielea deschisă (păr roșcat sau blond, ochi albaștri sau verzi), la persoanele cu un număr mare de alunițe sau pistrui, cele cu imunitate scăzută sau cu predispoziție genetică (cei care au avut un caz de cancer de piele în familie). Pentru aceste persoane, expunerea la soare, la plajă, este indicată a se face cu prudență, radiațiile ultraviolete fiind foarte nocive. În plus, un element pe care trebuie să-l cunoască toți oamenii, mai ales în plin sezon: radiațiile ultraviolete atacă pielea chiar dacă sunteţi bronzați, bronzul vă ferește într-un procent foarte mic de arsurile solare, iar riscul apariției cancerului de piele este la fel de ridicat.

„După mulţi ani, puteţi rămâne cu pete”

591 5 3- Rămân mai indicate spray-urile și cremele autobronzante?

- Se pot utiliza aceste creme și spray-uri, dar și acestea trebuie folosite cu precauție, pentru că există persoane care sunt alergice la unele dintre substanţele conţinute, persoane la care pot apărea reacții adverse. De aceea este indicată testarea lor pe o porțiune mică de piele. Unele persoane pot să-și declanşeze o sensibilitate a pielii fără să-și dea seama, doar prin utilizarea unei creme autobronzante. Eu nu recomand exagerarea nici cu această metodă atât din punct de vedere al sănătații, cât și din motive estetice. Uneori, o utilizare exagerată a acestei metode poate avea rezultate inestetice, o colorare vizibil anormală. De asemenea, în cazul folosirii produselor autobronzante trebuie să aveţi mare grijă la o ulterioară expunere la soare. Să țineţi cont că nuanța obținută pe piele nu înseamnă că v-aţi bronzat, pielea a fost doar colorată. Pielea nu este pregătită pentru expunerea la ultraviolete și mergând la plajă fără a aplica creme cu factor de protecție și prin expunere necontrolată între orele la care radiațiile UV sunt foarte puternice riscaţi să produceţi arsuri care sunt şi mai greu de observat sub nuanța unui autobronzant. Am avut paciente care, după mulți ani de la aplicarea acestei metode, au rămas cu pete în unele locuri, pentru că există substanţe care, în combinație cu expunerea la soare, au determinat o hiperpigmentare ce poate să persiste.

„Riscurile dezvoltării unui cancer de piele cresc la persoanele cu pielea deschisă“

22.000 de oameni mor anual în Europa din cauza cancerului de piele

„Orele de vârf periculoase sunt între 10:00 şi 16:00“

- De câte feluri sunt razele ultraviolete?

- Razele ultraviolete sunt de două feluri: UVA și UVB. Ambele sunt la fel de periculoase. Acestea cresc în intensitate în funcție de fusul orar, de aceea se recomandă evitarea expunerii la soare în special între orele de vârf (10:00-16:00), hidratare adecvată, folosirea cremelor cu factor mare de protecție (cel puțin 15), crema trebuie aplicată pe toate zonele cu aproximativ 15 minute înainte de a vă expune la soare, iar procedura trebuie repetată o dată la două ore, mai ales după ce ați transpirat sau ați intrat în apă. Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare, iar în cazul copiilor este obligatorie folosirea cremelor cu FPS mare (50). În plus, cel puțin o dată pe an, este recomandată o vizită la medicul dermatolog pentru o examinare de specialitate.