Main menu

header

Cum razele blânde ale soarelui îşi fac tot mai des apariţia şi începem să optăm pentru fuste scurte şi bluziţe pe corp, este cazul să avem şi mai multă grijă de felul în care arătăm. Nu este nevoie de creme scumpe şi de tratamente exclusiviste, când puteţi face totul singure şi fără cheltuieli mari.

Chipul, oglinda oricărei femei

Pentru un trup cât mai tonic şi o apariţie de invidiat aveţi nevoie de câteva trucuri simple, care să vă facă să arătaţi fabulos! Faceţi sport, consumaţi multe legume şi fructe şi… zâmbiţi. Cu cât vă simţiţi mai frumoase, cu atât veţi fi mai încrezătoare în forţele proprii. Cum chipul este cea mai bună carte de vizită a unei femei, acordaţi-i mai multă atenţie. Relaxaţi-vă ori de câte ori aveţi timp cu ajutorul masajului facial, care vă va împrospăta chipul şi va conferi flexibilitate pielii. Realizaţi mişcări de mângâiere sau de netezire, care se execută cu pulpa degetelor sau cu mâna deschisă. Atenţie, sensul mişcărilor este determinat de direcţia circulaţiei sângelui şi limfei (de jos în sus)!

Pianotatul activează circulaţia sangvină

Mişcările energice se recomandă pentru intensificarea circulaţiei locale, pentru descongestionarea ţesuturilor mai profunde şi pentru îndepărtarea excesului de sebum din glandele sebacee. Pianotatul este procedeul care constă în mişcări executate cu patru degete, mişcări asemănătoare celor făcute la pian şi care se efectuează în scopul revitalizării ţesuturilor şi pentru activarea circulaţiei sângelui. Tapotatul constă în mişcări scurte, dese şi ritmice aplicate cu toată palma, ceea ce face să crească tonicitatea muşchilor. Frământatul se face exact ca la... aluat. Procedeul se recomandă în special în cazul tenului gras, deoarece îndepărtează surplusul de sebum al glandelor sebacee.

„Pălmuirea’’ creşte tonicitatea musculară

Ciupitul ar putea fi considerat o variantă a masajului frământat, ce se execută mai mult cu două degete şi cu mişcări scurte şi repetate. Ca şi frământatul, este indicat în situaţia tenurilor grase. Fricţionarea constă în mişcări executate cu presiune, folosind pulpa degetelor. Mişcările pot fi circulare, în zigzag, verticale, orizontale etc. Se recomandă pentru intensificarea circulaţiei locale şi pentru descongestionarea ţesuturilor mai profunde. Pălmuirile uşoare sunt executate pentru stimularea circulaţiei sangvine şi pentru creşterea tonicităţii muşchilor.  Mişcările vibratorii se execută cu cele patru degete sau chiar cu întreaga palmă şi constau în mişcări rapide de tremurare, de vibraţie, ceea ce acţionează în special asupra ţesuturilor profunde.

Mişcări în zigzag împotriva ridurilor

Fruntea se masează cu ambele mâini, care lucrează alternativ, pornind de la sprâncene la rădăcina părului şi pornind de la tâmpla stângă spre tâmpla dreaptă şi invers. Mişcările se efectuează în zigzag (degetele mijlocii se întretaie). Pentru prevenirea ridurilor de la rădăcina nasului se execută acelaşi fel de mişcări în zigzag, pornind de jos în sus. Sprâncenele se tonifică prin mici apăsări şi ciupituri laterale, ce se fac de la rădăcina nasului spre tâmplă, apucându-se pielea între degetul mare şi cel mijlociu. Pleoapele se masează uşor, prin palpare cu vârful degetelor, insistându-se pe marginea şanţului orbital şi pe orbicular, deasupra şi dedesubtul sprâncenelor, prin apăsări scurte. Pentru a scăpa de „laba gâştii” faceţi următorul exerciţiu: cu mâna stângă susţineţi coada sprâncenei, iar cu mâna dreaptă realizaţi mişcări circulare urmate de pianotat. Se porneşte de la rădăcina nasului şi se ajunge la arcadele sprâncenelor, terminându-se printr-o uşoară presiune la rădăcina nasului.

Nu uitaţi de buze!

Nasul trebuie şi el masat circular, cu degetul mijlociu, de o parte şi de alta a aripilor nasului şi apoi cu mişcări de mângâiere se urcă de jos în sus (foarfecele nasului), punctând cu un deget nările. Buzele au mare nevoie de masaj. Studiile demonstrează faptul că buzele îmbătrânesc foarte repede din cauza pielii subţiri ce le acoperă. Un masaj uşor le va întări rezistenţa chiar şi în faţa frigului. Buzele se masează cu arătătorul, mijlociul şi inelarul de la ambele mâini, gen foarfecă (degetul arătător şi mijlociu formează un „V”), de o parte şi de alta a porţiunii dintre nas şi gură, insistând la colţurile ei, folosind alternativ ambele mâini.

Obrajii se netezesc cu podul palmei

Aceleaşi mişcări se repetă şi la bărbie, prin tapotarea energică sub bărbie şi de-a lungul maxilarelor cu degetele strânse şi întinse (alternativ cu ambele mâini). În ceea ce priveşte masajul obrajilor, acesta se execută cu mişcări circulare, de netezire cu podul palmei. Trebuie ştiut că toate mişcările sunt ascendente, pornind de la aripile nasului, de la colţul gurii şi de la bărbie spre tâmple. 

Ana-Maria Cocea