Main menu

header

de Ana Trifan

În ciuda reclamelor ce laudă ceaiuri şi pastile „naturale” ce ne fac mai slabi cu zece kilograme într-o săptămână stând pe canapea şi ronţăind bomboane şi ciocolată, trebuie să ştiţi că nu s-a inventat încă produsul-minune care să ne facă supli cât am clipi, în timp ce mâncăm nesănătos şi nu facem niciun pic de efort fizic. Din fericire, există nenumărate ceaiuri ce ne pot ajuta să scădem în greutate, prin diferitele calităţi pe care le au, dar acestea trebuie dublate de diete sănătoase şi de mişcare. Ceaiurile care „ţin la siluetă” sunt cele care au proprietăţi detoxifiante, laxative, diuretice sau care taie pofta de mâncare.

Păpădia şi urzicile detoxifiază
Ceaiurile naturale care au calitatea de a detoxifia organismul purifică sângele, stimulează  activitatea unor organe ca ficatul, bila sau rinichii şi curăţă toxinele acumulate în corp (de exemplu, în tractul digestiv). Pe lângă beneficiile aduse în timpul unei diete de slăbire, ceaiurile detoxifiante vă ajută şi să vă păstraţi pielea tânără şi curată. Unul dintre cele mai lăudate ceaiuri detoxifiante este cel verde. Acesta conţine antioxidanţi, vitamine (A, B, E, C), dar şi teină, care vă va da energie şi vă va mai potoli pofta de mâncare. Ceaiul verde este un bun diuretic, dar şi un laxativ uşor.
Păpădia se înscrie şi ea cu succes între plantele cu efect detoxifiant. Ceaiul de păpădie măreşte secreţia biliară, ajută la eliminarea din corp a toxinelor, prin efectul său diuretic, şi combate anemia. Atenţie însă! Consumat în cantităţi mari, măreşte pofta de mâncare.
Ceaiul de urzici stimulează circulaţia sângelui şi metabolismul, secreţia bilei, a pancreasului, precum şi activitatea gastrică şi intestinală. Urzica echilibrează glicemia, deci veţi avea ocazia să scăpaţi de senzaţia de foame acută pe care o dă o glicemie oscilantă.

Mătasea de porumb elimină excesul de apă
Ca să eliminaţi mai uşor apa din organism, apelaţi la ceaiurile diuretice. Plante autohtone cunoscute pentru acest scop sunt: mătasea de porumb, codiţele de cireşe sau socul. Dacă beţi zilnic două-trei căni cu infuzie preparată din aceste plante veţi scăpa uşor de apa acumulată în exces în organism. Nu e însă deloc cazul să abuzaţi de ceaiuri diuretice, oricât de mult vă încântă faptul că acul de la cântar vă arată un kilogram sau două mai puţin. Consumul în exces de diuretice duce la deshidratare, dezechilibre minerale periculoase pentru organism, dar şi la... constipaţie. Trebuie să mai ştiţi că scăderea în greutate pe care o vedeţi pe cântar atunci când consumaţi ceaiuri cu efect diuretic este de multe ori înşelătoare. Nu aţi slăbit propriu-zis, pentru că nu aţi dat din ţesutul adipos, ci doar aţi eliminat apa din corp.

Atenţie la laxative!
Unul dintre cele mai puternice ceaiuri laxative este cel de coajă de cruşin. Este de ajuns să consumaţi seara o cană din acest ceai (se pun două linguriţe cu coajă de cruşin la 250 ml de apă clocotită şi se lasă acoperit jumătate de oră, după care se bea). Impresia că ceaiurile puternic laxative vă ajută să scăpaţi rapid de ceea ce aţi mâncat şi că nu o să „depuneţi” kilogram în plus este însă total greşită. Laxativele nu fac decât să elimine ce există în colon. Însă organismul ia caloriile din alimente înainte ca acestea să ajungă în colon. Mai mult decât atât, folosite pe perioade îndelungate, laxativele afectează celule nervoase ale colonului şi îi scad capacitatea naturală de contracţie, aşa că vă veţi alege cu constipaţii, dependenţă şi o întreagă serie de dezechilibre în organism.
De aceea e recomandabil să nu consumaţi regulat ceaiuri puternic laxative, ci să le combinaţi cu cele din alte plante, pentru un efect mai puţin dur asupra colonului. Ceaiurile laxative sunt mai degrabă o soluţie de urgenţă în dietele de slăbire. Puteţi apela la ele pentru două-trei zile, maximum o săptămână dacă vă simţiţi balonată sau dacă suferiţi de constipaţie din cauza unei alimentaţii dezechilibrate. Ideal este însă să corectaţi această problemă într-un mod netraumatizant pentru organism. Încercaţi, de exemplu, să beţi în fiecare dimineaţă un ceai de muşeţel neîndulcit sau să consumaţi seminţe de in pe stomacul gol.
Trebuie, de asemenea, să vă asiguraţi că dieta dumneavoastră conţine îndeajuns de multe cereale şi legume bogate în fibre, ce ajută tranzitul intestinal, fără să afecteze colonul.

Energie din ceai negru
Ca să vă potoliţi foamea, făceţi-vă un obicei din a consuma ceai negru. Acesta vă energizează, prin cantitatea mare de teină pe care o conţine şi vă accelerează arderile din organism. Nu abuzaţi însă de el seara, pentru că vă puteţi alege cu insomnii. De multe ori, efectul unui ceai negru bun este mai puternic decât al cafelei!
Şi ceaiul de mentă taie pofta de mâncare, însă nici de el nu trebuie să abuzaţi dacă nu vreţi să vă alegeţi cu o constipaţie.
În general, ca să reduceţi apetitul, beţi un ceai fierbinte cu un sfert de oră înainte de masă.

Feriţi-vă de zahăr şi de îndulcitori

Indiferent dacă este vorba despre ceaiuri detoxifiante, laxative, diuretice sau pentru stoparea apetitului, ideal este să le consumaţi simple, chiar dacă unele dintre ele nu au chiar un gust plăcut. Zahărul şi îndulcitorii artificiali cu „zero calorii” pot bloca sau anihila unele dintre proprietăţile acestor ceaiuri care ajută la slăbit. Mai mult decât atât, o lingură cu zahăr conţine destule calorii, iar de câte ori mâncăm sau bem ceva dulce, organismului îi va fi stimulată pofta de alte dulciuri.