Main menu

header

623 5 1de Cătălina Tăgârță

În condițiile în care multe fetițe se dau pe ascuns cu rujul mamei și multe doamne tânjesc să-și muște buzele de pofta aromelor folosite la prepararea cosmeticelor pe care le utilizează, o studentă din Cluj s-a gândit să creeze rujul comestibil. Deși gastronomia moleculară nu este un domeniu foarte cunoscut în țara noastră, tânăra a format o echipă de cercetare în cadrul Facultății de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și s-a apucat de experimentat. Așa a luat naștere rujul din fructe, cea mai recentă invenţie a cercetătorilor clujeni.

Hidratează excelent buzele

Rujul din fructe poate avea diferite culori, în funcţie de preferinţele clientei, şi are proprietăţi hidratante. Produsul reprezintă o inovaţie în gastronomia moleculară. Potrivit cercetătorilor, pentru obținerea rujului se folosesc mai multe arome de fructe, de la goji şi afine la cătină, zmeură, ulei de cocos şi banane sau cacao. Elementul-cheie este un extract din alge, care conferă o textură de gelifiere. Rujul catifelează excelent buzele, dar se poate şi mânca, având un gust foarte bun.

623 5 2Procesul de producţie durează circa 20 de minute. Fructele sunt trecute prin blender, se strecoară şi se amestecă bine cu zahăr. Apoi se adaugă restul elementelor şi se lasă la fiert, la 100 de grade Celsius. La final se completează cu probiotice, pentru protejarea tractului intestinal, amestecul rezultat se toarnă în forme de ruj, care sunt răcite în gheaţă pentru a se produce un şoc termic, și preparatul este gata.

Potrivit coordonatorului proiectului, Lavinia Călinoiu, pentru câteva rujuri se folosesc 40 de grame de fructe şi câte 10 grame din restul ingredientelor.

Deocamdată, rujul nu poate fi folosit decât în domeniul gastronomic. Dacă pasionaţii de bucătărie moleculară vor dori să testeze noua invenţie, probabil îl veți putea găsi foarte curând în restaurantele specifice din România - şi nu numai