Main menu

header

623 5 3de Monica Beleneş şi Cristian Blănuţă

Dermopigmentarea paramedicală, alături de tricopigmentare (este o metodă prin care se imită rădăcina firelor de păr, deoarece pierderea totală sau parţială a părului nu mai poate fi recuperată prin implant), a înregistrat în ultimii ani o creştere foarte mare. Acest fenomen se întâmplă datorită celor două boli destul de grave care fac ravagii la nivel mondial în ultimii ani: una atingând în proporţie de 90% bărbaţii prin alopecia totală, iar la femei, cancerul mamar. Orice specialist în domeniu care a avut de-a face cu o astfel de persoană afectată de una dintre cele două boli recomandă cu căldură controalele medicale periodice obligatorii pentru prevenire. Acelaşi sfat ni-l dă şi Maria Păuna (medalion), make-up artist şi fondator al primei Academii Acreditate de Dermopigmentare din România. Ea ne-a dezvăluit cum poate reda încrederea femeilor operate de cancer la sân.

„Şedinţele se încep după maximum şase luni de la operaţie”

623 5 4- Ce înseamnă dermopigmentarea paramedicală?

- Dacă pentru o femeie, care câştigă lupta cu cancerul mamar, vizitele la doctor s-au terminat, vizitele la estetician abia acum încep. Întrebarea este ce fel de estetician, cine este acesta şi ce ar trebui să ştie pentru a definitiva din punct de vedere estetic lipsa de areolă mamară, muncă titanică depusă de oncologi, de chirurgii esteticieni şi de medicina recuperatorie. Dermopigmentarea medicală este o ramură a specialistului dermopigmentist din ziua de azi. Iar eu, pe lângă faptul că practic această meserie, m-am luptat, prin academia mea, să o legiferez și să o predau mai departe. Pot spune că am luat parte, pentru prima dată în istoria medicinei oncologice româneşti, la congrese special făcute pentru o astfel de cazuistică, unde mi-am prezentat tehnica, lucrările, cursurile şi, nu în ultimul rând, formatorii. Un specialist dermopigmentist învaţă din punct de vedere tehnic cum poate fi executată o areolă mamară, învaţă din punct de vedere anatomic cum este structurată areola mamară şi, nu în ultimul rând, din punct de vedere al dermopigmentării, cum poate fi realizată aceasta hiperrealistic.

- La ce interval după operaţie se poate face procedura?

- Dermopigmentarea hiperrealistă a areolei mamare este recomandată să se realizeze la minimum trei luni, maximum şase luni după terminarea tratamentului. Ţesutul peste care s-a intervenit cu procedura de chimioterapie are nevoie de refacere, deoarece laserele produc mişcări interstiţiale, şi acestea trebuie stabilizate.

„Culoarea se menţine cu ajutorul unei creme speciale”

623 5 5- Toate femeile cu cancer la sân care au suferit o intervenţie chirurgicală pot face dermopigmentare?

- Da, normal. Dar ţinând cont de faptul că sensibilitatea pe sânul operat este aproape de zero, specialistul ştie şi este singura persoană acreditată să lucreze pe un astfel de ţesut. În caz contrar, există riscul ca în urma unei astfel de intervenţii de dermopigmentare să se producă răni care nu se mai închid niciodată. Dacă în urmă cu zece ani femeile care aveau astfel de probleme recurgeau la tatuaje corporale, acestea fiind total inestetice în aceste zone, astăzi, prin această procedură, se poate reproduce hiperrealistic areola mamară. Clientele mele mi-au mărturisit că le-am redat feminitatea şi încrederea în sine, ele având din nou curaj să stea dezbrăcate în faţa partenerului lor.

- Se impun şi anumite reguli de urmat între şedinţe?

- După intervenţie, zona trebuie menţinută hidratată cu un strat peramanent de cremă specială destinată acestor zone dermopigmentate. Femeile folosesc şi în cazul dermopigmentării paramedicale, ca şi în cazul tatuajelor cosmetice, tot felul de creme, neştiind că acestea produc mai mult rău culorii decât dacă ar lăsa zona liberă. Însă experienţa mea şi feed back-ul primit de la clientele mele mi-au confirmat faptul că în timp contează foarte mult modalitatea în care menţii şi întreţii culoarea. Acum există creme speciale de menţinere a culorii pe termen îndelungat, pe care le pot achiziţiona de la salonul meu imediat după procedură. Zona nu trebuie udată şapte zile, limfa trebuie îndepărtată zilnic dacă este în exces şi trebuie aplicat un filtru de protecţie peste mamelonul proaspăt dat cu cremă.

„Intervenţia se reia după 45 de zile“

- Procedura trebuie repetată după un anumit interval?

- Da. După 45 de zile, zona trebuie refăcută şi definitivată. Iar după alte 45 de zile, clienta trebuie imediat trimisă la chirurgul estetician pentru a i se injecta acid hialuronic în zona mamelonului, deoarece acesta trebuie scos în relief.

- Câte şedinţe sunt necesare pentru a obţine un rezultat satisfăcător şi care este costul lor?

- De regulă sunt necesare două şedinţe pentru această procedură, iar costul se ridică la 400 de euro. Dacă sensibilitatea este foarte crescută în zona respectivă se lucrează foarte uşor şi se stabilesc etapele împreună cu clienta. De la o persoană la alta, lucrurile stau diferit.