Main menu

header

626 5 1de Luana Mare şi Alexandru Filcu

Alopecia sau căderea părului este o afecţiune dermatologică la nivelul scalpului şi care, chiar dacă nu pune în pericol viața persoanelor şi nu determină durere, poate crea un disconfort estetic şi chiar depresie celor suferinzi. Este mai des întâlnită în rândul bărbaţilor decât al femeilor, iar medicina modernă a găsit o rezolvare sigură acestui tip de afecţiune prin implantologia de păr. Despre acest procedeu chirurgical ne-a vorbit doctorul Felix Popescu, un medic cu o experienţă de mai bine de zece ani în implantologie.

„De vină este hormonul dihidrotestosteron”

- Care sunt principalele motive pentru care unele persoane rămân fără o parte importantă a podoabei capilare, bărbaţi sau femei?

626 5 2- În cele mai multe cazuri, 95% la bărbaţi, alopecia este de natură congenitală, în sensul că e o informaţie genetică pe care o primesc de la părinţi. Pentru băieţi, în special, circa 65%-70% din informaţia genetică vine pe linie maternă, dar există şi cealaltă parte, de 35%, care vine pe linie paternă. Mai sunt şi alte cauze ale alopeciei care ţin de afecţiuni, de la psihice până la infecţioase. Cea mai întâlnită formă, după cea congenitală, este alopecia areată, adică sub formă de goluri pe scalp în formă circulară, ca de bănuţi, şi care apare destul de des la persoanele care sunt foarte stresate şi care muncesc foarte mult. Acest tip de alopecie se poate instala atât la nivelul scalpului, cât şi la cel facial.

- Ce se întâmplă cu firele de păr în cazul cel mai frecvent de cădere a părului, alopecia genetică, cea care atinge cei mai mulţi dintre bărbaţi?

- Mecanismul prin care apare alopecia e urmare a acţiunii unui hormon ce se numeşte dihidrotestosteron şi care inhibă la nivelul rădăcinii firului de păr activitatea acestuia, până când e suprimată de tot. Deci, alopecia nu apare dintr-o dată, iar firul sănătos trece prin mai multe stadii până cade: se subţiază, îşi pierde culoarea, îşi pierde textura, abia apoi cade.

„Firele extrase sunt tratate cu o soluţie prin care li se sigilează membrana”

- Care sunt soluţiile în acest caz?

- Dacă părul a căzut deja, atunci rămâne metoda chirurgicală de implantare a firelor. Când nimic nu mai merge sau persoanele sunt reticente la tratamentele medicamentoase, care sunt de lungă durată, se recurge la varianta de transplant de păr. Aceasta reprezintă o redistribuire a firelor de păr existente. Se află pe cap o zonă mai protejată de dihidrotestosteron, o bandă de păr ca o centură, la ceafă, unde firele de păr sunt foarte rezistente la acţiunea dihidrotestosteronului.

- Cum se pot reloca firele de păr de pe ceafă pe zonele deficitare ale scalpului?

- Firele extrase sunt tratate cu o soluţie prin care li se sigilează membrana, astfel încât să fie mult mai sigure, să nu le pierdem după operaţie. Apoi se implantează în zonele în care avem nevoie. Îi scădem un pic din densitate în zona donatoare, dar e imperceptibil. Rezultatul trebuie să fie cât mai aproape de natural. Pacientul nu este bolnav, el vine pentru o îmbunătăţire a aspectului.

„Prin operaţie este nevoie de aproximativ 1.500 de grafturi”

626 5 3- Câte fire se pot pune pe un scalp rămas fără podoaba capilară?

- Într-un caz de extracţie maximă, pe un pacient care seamănă cu domnul Băsescu, de exemplu, putem să vorbim despre un maxim de 4.000-5.000 de grafturi, care se pot obţine în două sesiuni. Şi care pot însemna peste 10.000 de fire de păr. Un om normal are în jur de 130.000-160.000 de fire de păr. Iar într-un caz simplu, în care i s-au adâncit golfurile de la frunte sau i s-a ridicat un pic linia frontală şi-l arată mai bătrân decât vârsta sa, prin operaţie e nevoie de aproximativ 1.500 de grafturi, ceea ce reprezintă 4.000-5.000 de fire de păr implantate.

- Cât durează o operaţie şi care sunt paşii pe care-i faceţi într-o asemenea intervenţie?

- Sesiunea de extragere a firelor de păr poate dura între două-patru ore. O medie în transplantul de păr manual este de 400-500 de grafturi pe oră, dar la o clinică specializată, cum suntem noi, se merge până la 800-900 de grafturi pe oră, ceea ce înseamnă 1.500-2.500 de fire de păr recoltate pe oră. Cu aproximaţie, trei-patru ore ajung pentru a face o sesiune de recoltare. Urmează o pauză, apoi implantarea. Se pun aproximativ 600-1.000 de grafturi pe oră. O sesiune medie de lucru complet durează opt ore.

- Există pericolul ca pacientul să piardă părul implantat?

- Odată ce firele sunt luate din zona imună la dozele normale de dihidrotestosteron, nu vor mai cădea, chiar dacă sunt mutate într-o zonă sensibilă. Firul de păr are informaţia genetică de acolo de unde a fost extras. Alopecia nu se datorează pielii, ci informaţiei pe care o au firele de păr. Vor rezista pe viaţă. Noi garantăm că peste 95% din firele de păr implantate vor rezista pentru totdeauna.

„În primele zece zile, pacientul trebuie să se spele pe cap de două ori pe zi”

- Cum trebuie să aibă grijă pacientul de părul său?

- Să aibă grijă în prima săptămână să nu facă vreo greşeală majoră şi să nu-şi tragă firul de păr din zona respectivă. Dacă a trecut de prima săptămână, în care i-au căzut şi cojiţele formate pe scalp, totul e perfect. Este indicat să se spele pe cap de două ori pe zi în primele zece zile, urmând să se spele o singură dată pe zi în următoarele două săptămâni. După această perioadă poate intra în ritmul său obişnuit.

- Există contraindicaţii pentru acest tip de intervenţie chirurgicală?

- Da, există. Nu este un tip de intervenţie pentru orice pacient cu alopecie. Peste 90% dintre pacienţi suferă de o alopecie androgenetică, iar aceasta nu este de fapt o afecţiune. Ei vin pentru o îmbunătăţire a aspectului fizic. Cei care vin cu o zonă donatoare mult prea mică pentru a putea fi extrase suficient de multe fire e mai bine să se împace cu gândul că transplantul de păr nu e pentru ei. Apoi, sunt afecţiuni ca „alopecie totalis”, cei care n-au nici gene, nici sprâncene şi niciun fir de păr pe corp. În acest caz nu putem face nimic. Mai sunt apoi zonele cu cicatrice, unde firul de păr implantat poate să nu ajungă până la un pat vascular, şi atunci cade. Şi în acest caz, transplantul de păr nu e o soluţie.

„Ceea ce se va obţine după implant nu este o redensificare a părului ca la 18 ani, dar pacientul va avea o linie frontală bine determinată, un contur al feţei care-l va bucura atunci când se va uita în oglindă“

„Pacienţii de la Colectiv sunt unici în lume“

626 5 4- Aveţi un proiect de lucru special pentru tinerii care au suferit arsuri în incendiul de la Clubul Colectiv la 30 octombrie 2015. Câţi pacienţi trataţi şi în ce stadiu sunt acum?

- Sunt nişte cazuri total noi în lumea transplanturilor de păr şi, totodată, facem şi primul studiu în care vrem să detaliem experienţa noastră cu aceşti pacienţi. Este cu atât mai greu cu cât trăieşti un pic drama lor. Sunt tineri de 18, 20, 25 de ani, frumuseţi, care de a doua zi au fost altcineva. Trebuie să-şi accepte soarta şi faptul că nu vor mai fi niciodată ce au fost. Şi noi trebuie să documentăm această experienţă cu ei. În cazul lor facem transplant de păr pe cicatrice şi pe grefe de piele, pentru că unii au faţa reconstruită în totalitate sau parţial. Până acum s-au prins firele de păr pe care noi le-am implantat. Nu s-au mai făcut până acum implanturi de păr în asemenea cazuri. Sunt peste 100 de pacienţi din Colectiv în diferite stadii de recuperare, iar acum avem sub observaţie vreo 15. Este o acţiune pro bono, nu o facem pentru bani. Am vrut să-i ajutăm pentru că sunt nişte cazuri dramatice şi ne-am pus toată experienţa la lucru.