Main menu

header

628 4 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Decenii la rând, deodorantele au salvat situația pentru milioane de oameni și la locul de muncă, și acasă, și la evenimente. Aproape nimeni nu-și mai poate imagina viața fără ele. Dar în ultima perioadă, din cauza avertismentelor legate de efectul chimicalelor asupra sănătății, tot mai multe persoane se îndreaptă către soluțiile naturale.

Trendul actual: fără chimicale!

De când s-a descoperit că menținerea subrațului fără miros neplăcut are un preț foarte mare - intrarea atomilor de aluminiu din deodorant în celule, blocarea procesului natural de eliminare a transpirației, și de aici unele cazuri de cancer la sân sau chiar Alzheimer -, multe persoane au început să caute variantele naturale ale deodorantelor, arată „The Independent”. Deși studiile derulate de Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie nu au dovedit vreo legătură între bolile cumplite amintite și utilizarea deodorantului, trendul actual este de utilizare a celor fără chimicale. Ca întotdeauna când există o cerere, a început să se dezvolte și oferta, iar marile branduri ale cosmeticii mondiale (Aesop, Cow Shed, Tarte sau „Neals Yard”) sunt în prima linie a realizării deodorantelor naturale.

Amestecuri cu bicarbonat de sodiu

Sunt tot mai mulți cei care consideră că utilizarea deodorantelor artificiale pe zone cu piele foarte subțire favorizează pătrunderea unui alai de chimicale - parfumuri artificiale, parabeni, aluminiu, conservanţi, coloranţi, substanţe decolorante pentru a nu păta hainele şi câte şi mai câte - și răspândirea în tot organismul. De aici şi apariţia unor boli grave. Cine dorește însă să aleagă o cale naturală de a rezolva o astfel de problemă poate avea la îndemână soluţii simple şi sănătoase. Există alternative 100% naturale pentru a înlocui deodorantele chimice, iar aceste soluții au un mare avantaj: nu împiedică transpiraţia, proces natural de detoxificare a organismului, şi nici nu introduc alte substanţe toxice în corp. De pildă, bicarbonatul de sodiu oferă baza pentru o rețetă eficientă de deodorant natural: dintr-o linguriţă cu bicarbonat şi o linguriţă de apă se amestecă până se obține o pastă care se aplică în strat subţire sub braţ, cu ajutorul unui tampon. Pasta poate fi îmbunătăţită cu ulei esenţial de citrice, portocală, lămâie sau apă de trandafiri. Deodorantul astfel obţinut trebuie păstrat într-o sticluţă închisă ermetic, pentru a nu se volatiliza uleiul esenţial. Bicarbonatul de sodiu se poate amesteca şi cu pudră de talc fructată şi cu ceai de mentă pentru obţinerea unui alt deodorant natural şi foarte plăcut, care elimină mirosurile. Soluţia obţinută se pune într-un pulverizator şi se foloseşte după fiecare duş.

Esențe tari pentru bărbați

Magazinele naturiste oferă o gamă variată de deodorante naturale.

Dacă doriţi unul cu un parfum mai evident, puteți apela tot la plante, dar şi la arbori şi la fructe aromate. În cazul plantelor, foarte des folosite sunt salvia, busuiocul, cimbrul (de la care se foloseşte totul), iasomia, trandafirul, crinul, menta, lăcrămioara, liliacul, toporaşii etc. (de la care se folosesc frunzele şi florile). Pentru o aromă de fructe se apelează la citricele cu parfum puternic cum sunt lămâia şi portocala, iar mugurii şi scoarţa unor arbori pot furniza arome de condimente (cuişoare, scorţişoară). Și bărbații pot apela la variantele de deodorante naturale, chiar dacă transpiră mai abundent. În cazul lor există soluții care implică utilizarea unor esențe mai tari, dar tot naturale, care să lase transpirația să se elimine.

Piatra de alaun durează ani buni

Un deodorant natural foarte eficient este piatra de alaun, un cristal mineral translucid, de culoarea gheţii, fără miros, care se extrage din minele de sare. Acest cristal natural are proprietatea nu numai de a elimina mirosul neplăcut de transpiraţie şi de a regla procesul, ci şi proprietăţi antibacteriene şi antialergice, prin stratul foarte fin de sare cu care acoperă pielea de sub braţe. El este folosit şi pentru stoparea sângerărilor în caz de mici tăieturi sau zgârieturi. Pentru cunoscători, este acea piatră din prăvăliile vechilor bărbieri, care o foloseau tocmai în acest scop atunci când lăsau mici tăieturi pe faţa clientului în urma briciului. Ca deodorant, piatra de alaun se foloseşte umezind o faţetă a sa şi aplicând-o pe pielea curată de sub braţ, frecând uşor locul cu ea de câteva ori în toate direcţiile. Se găsește în comerț și, chiar dacă are un preț relativ mare, durează și câțiva ani.

Ulei esenţial de salvie şi de portocal

Pentru început, aveți nevoie de un ulei esenţial din plante. Atenţie însă, este bine să achiziţionați unul natural. De exemplu, uleiul esenţial de salvie are proprietăţi deosebite, printre care cele antiseptice, cicatrizante, emoliente şi dezinfectante. Din acest ulei se poate obţine un deodorant blând cu pielea. Aşadar, veți folosi 20 de picături din acest ulei, la care se adaugă trei picături de ulei esenţial de busuioc sau de portocal, în funcţie de preferinţe, patru linguriţe cu alcool de 50 de grade şi 100 ml apă distilată, care se ţin la macerat într-o sticluţă timp de zece zile. Puneți soluţia într-un pulverizator şi este gata pentru a fi folosită.

Petale de trandafiri și cuișoare

Un alt deodorant lichid foarte uşor de preparat în casă este şi cel pe bază de trandafiri. Acesta se foloseşte dimineaţa şi are un parfum subtil. Aveţi nevoie de petale de trandafiri ca acelea folosite pentru dulceaţă (șase linguri), frunze de mentă proaspătă (șase linguri), alcool de 50 de grade (zece linguri), cuişoare (zece bucăţele), apă de trandafiri (300 ml). În afară de alcool, toate ingredientele se pun la macerat într-un recipient din sticlă închis bine, timp de șapte zile. După acest interval se adaugă alcoolul şi se lasă la macerat totul încă trei zile. La sfârşitul perioadei se strecoară prin tifon soluţia şi se păstrează într-un pulverizator, fiind pregătită pentru utilizare.

Alimente indicate în transpirația abundentă

Multă lume se gândește doar cum poate fi combătută transpiraţia abundentă cu ajutorul deodorantelor, dar există în paralel și anumite alimente care pot da rezultate în același scop. De exemplu, bananele, consumate zilnic, câte două-trei bucăţi, vă ajută în reglarea acestui proces natural, prin refacerea rezervelor de potasiu, calciu şi magneziu care se pierd printr-o transpiraţie abundentă. La rândul lor, ceaiurile îşi pot aduce aportul, cel de salvie fiind cel mai recomandat, în cantitate de două-trei pahare pe zi.

Utilizarea deodorantelor artificiale pe zone cu piele foarte subțire favorizează pătrunderea unui alai de chimicale în tot organismul

A apărut parfumul... comestibil

628 4 2Cosmin Toma, un chef din Alba Iulia, renumit pentru reinterpretarea rețetelor clasice, a lansat un parfum comestibil, care poate fi pus în mâncare și folosit ca deodorant. Are miros de la- vandă, fenicul și mentă sălbatică. Creatorul produsului afirmă că a combinat aceste elemente și le-a lăsat la macerat timp de două săptămâni, obținând astfel o esență pe care a numit-o Vert de Toma. „Este un parfum comestibil pentru el, ea și deserturi. Poate fi folosit și pentru corp, în loc de after shave”, își descrie produsul Cosmin Toma, care își propune să scoată parfumul la vânzare în 2018.