Main menu

header

629 4 5de Roxana Istudor

Intimidarea în copilărie, așa-numitul bullying, are efecte dintre cele mai surprinzătoare. Printre ele, și acela al transformării copiilor care i-au fost victime în clienți ai chirurgilor esteticieni.

Agresorii și victimele, față în față

O echipă de cercetători de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, a observat 800 de adolescenți pentru a putea determina în ce măsură intimidarea contribuie la atitudinea lor de mai târziu față de operațiile estetice. Specialiștii au încercat să constate nu doar profunzimea problemelor emoționale, ci și nivelul stimei de sine, fizică și psihică, prezentă la acești tineri cu vârste între 11 și 16 ani. Grupul analizat a cuprins copii care au fost traumatizați prin bullying, care au provocat asemenea acte, ca și tineri care nu au fost subiectul intimidărilor.

Doresc cu ardoare să ajungă la cuțit

Concluziile la care au ajuns autorii studiului au arătat cu claritate că intimidarea îi trimite pe foarte mulți tineri la estetician imediat ce pot face acest lucru. Astfel, 11,5% dintre cei care au fost victime ale bullying-ului au manifestat o „dorință extrem de mare” de a-și face operații estetice. Este un rezultat spectaculos, mai ales din perspectiva comparației cu celelalte grupe: doar 3,4% dintre copiii care au recurs la intimidare au manifestat această dorință, iar dintre cei care nu au fost victime, sub un procent doresc să recurgă la operații estetice.

Intervenții plastice din motive greșite

Una dintre cele mai interesante concluzii la care au ajuns specialiștii arată că și în cazul victimelor, și în cel al agresorilor, șansele de a recurge la chirurgia plastică sunt mai mari cu aproape 9% decât în situaţia celorlalți, ceea ce atestă faptul că fenomenul propriu-zis denaturează în mare măsură stima de sine a unui tânăr. „A rezultat că a fi o victimă generează o slabă performanță psihologică și implicit o dorință mai mare de a-și face operație estetică. Iar pentru agresori poate fi doar un alt mijloc de a-și crește statutul social, de a arăta mai bine și de a-și spori dominația”, explică Dieter Wolke, profesor la „Warwick Medical School”.