Main menu

header

633 4 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cel mai evocator dintre simțurile umane, mirosul, poate schimba starea de spirit într-o clipă. Când stimularea aceasta vine în momentele de răsfăț ale unei băi relaxante, plantele aromate devin vedetele unor seri de poveste.

Alegeți soluțiile botanice în detrimentul celor chimice

Industria cosmetică a sesizat demult legătura relaxare în baie - miros plăcut și, ca de obicei, oferă tot felul de soluții chimice. Pentru cei care doresc să apeleze la soluții botanice, deci sănătoase, există o serie de plante aromate care fac din orice sesiune de baie relaxantă una memorabilă. Sau pot acționa ca energizante, infuzând optimism pentru un început de zi excelent atunci când buchetul este folosit la duș. Și încă ceva important: pielea absoarbe! Astfel, în loc să folosiți mirosul de primăvară proaspăt realizat în mod chimic și introdus artificial într-un săpun, mult mai indicat este să aveți în baie un săculeț cu o plantă preferată (sau o combinație de plante), și în acest fel corpul, care va absorbi prin piele un cocteil de arome și substanțe benefice, vă va fi recunoscător.

Lavanda împrospătează pielea îmbăiată

633 4 2De la vechii greci vine celebra lavandă, nelipsită de regulă dintr-o casă în care este respectat aportul plantelor la starea de bine și la sănătatea familiei. Întrebuinţată pe scară largă în industria cosmeticii, lavanda este, în același timp, de mare folos în stare naturală implicit în baie - nu întâmplător numele ei latin se traduce prin „cea care curăță”. Așadar, apelați la lavandă pentru împrospătarea pielii îmbăiate, puneți-o în săculețul aromat pentru ca pielea să absoarbă nutrienții care se găsesc din belșug în această plantă celebră și chiar folosiți-o atunci când țineți fața la abur, pentru o curățare dublată de o hrănire a tenului. Cât despre aroma ei, menționată până și în versuri celebre, vă va îmbogăți infinit momentul de relaxare în baia caldă.

Trandafirii și starea de reverie

633 4 3Nu este nevoie să cheltuiți sume importante pentru a achiziționa produse cosmetice pe bază de trandafiri. Aceştia înfloresc toată vara și până toamna târziu, și în orice piață veți găsi un buchet splendid, numai bun pentru a vă face baia de seară una de vis. Așadar, împrăștiați în cadă petale de trandafiri, iar mirosul superb vă va induce o stare de reverie care vă va ajuta să vă reveniți după orice zi grea. Și în timp ce veți inhala mirosul inconfundabil, pielea dumneavoastră va fi încântată de efectul astringent al trandafirului, de curățarea pură, naturală, profundă pe care o operează această floare magnifică. Iar dacă veți folosi trandafirii în săculețul aromat de la dușul de dimineață, veți beneficia de o împrospătare greu de egalat.

Tătăneasa induce optimism

Tătăneasa nu este doar o renumită plantă medicinală, ci și o sursă de aromă inconfundabilă. Celebră încă din Grecia Antică pentru proprietățile ei, tătăneasa este imbatabilă la capitolul reîntinerire a celulelor pielii. Mai mult, susține formarea altora noi. Pentru menținerea condiției tenului și chiar pentru atenuarea unor semne de răni ori cicatrice, precum și pentru efectele minunate asupra pielii ale mucilagiilor pe care le conține, această plantă ar putea fi nelipsită din buchetul de baie de fiecare zi. Plus că miroase excelent, aroma ei calmând și inducând o stare de optimism.

Eucaliptul descongestionează și purifică

Din săculețul cu arome de baie nu poate lipsi eucaliptul. Este campion al desfundării naturale, de la prima oră și de la primul duș, a nasului înfundat. Dacă alegeți să-l folosiți în cada de baie, se poate dovedi un adevărat antibiotic, cu efect astringent și de cicatrizare asupra pielii. Tonifică, împrospătează, lasă pielea curată și hidratată. În plus, are un miros puternic, bogat, de arbore, care vă va întări starea de spirit și vă va infuza cu energie. Un săculeț cu eucalipt agățat sub duș va activa uleiurile esențiale din plantă de fiecare dată când dați drumul la apă fierbinte peste aceasta.

Păpădia, relaxantă ca o aromoterapie

Păpădia este o plantă de excepție, folosită pe scară largă în cosmetică, în gastronomie, precum și în medicina tradițională. Chiar dacă nu se remarcă printr-un miros de excepție, este un aliat prețios printre ierburile din săculețul de baie, întrucât reîmprospătează pielea vizibil și rapid. Din cele mai vechi timpuri, în majoritatea culturilor, păpădia a devenit sinonimă cu leacul ideal pentru stările de iritare, planta fiind un antidepresiv care o face un tratament în sine. În paralel, este și un tonic excelent, iar dacă puneți în săculeț, alături de păpădie, și câteva flori de tei, veți avea o combinație de top, relaxantă ca o adevărată aromoterapie, dar și generatoare de bună dispoziție.

Spa la domiciliu

În sacul cu arome pentru o baie de poveste pot încăpea, cu efecte dintre cele mai benefice, menta sau cimbrul, care sunt antiseptice, scorțișoara, iasomia, mirtul sau verbina pentru capacitatea de a curăța pielea în profunzime, rozmarinul sau rădăcina de valeriană pentru o relaxare perfectă. Iar dacă aveți pielea obosită sau iritată, puneți în săculețul care va umple baia de substanțe minunate ovăz, pătrunjel, busuioc, ace de pin, santal sau salvie. Nu în ultimul rând, dușul din fiecare dimineață poate deveni mult mai revigorant dacă lăsați apa caldă să curgă peste un săculeț în care aveți frunze de zmeur, urzică sau patchouli.

„Un nas care «vede» valorează cât două care miros“ (Eugene Ionesco)

Cum faceţi săculeţul înmiresmat...

633 4 4Nimic mai simplu decât să vă confecționați propriul săculeț pentru aromele de baie. Luați o bucată de pânză deasă și legați-o cu sfoară după ce ați umplut-o cu ierburile preferate. Iar dacă sunteți mai pretențioși din perspectivă estetică, puteți apela la săculeți gata confecționați, care, de altfel, sunt foarte eleganți, umpluți cu ierburi aromate, și la o ținută de fiecare zi, agățați lejer de încheietura mâinii. Dacă folosiți săculețul la duș, este suficient să-l agățați în locul perfect pentru ca apa caldă să treacă peste el înainte de a vă atinge pielea. Iar dacă utilizați săculețul aromat la baie, amplasați-l în același fel în care să vă asigurați că apa trece peste el înainte să ajungă în cadă. Pentru a beneficia de toate avantajele acestor plante minunate, puteți ține săculețul în apa de baie până când terminați, strângându-l ușor din când în când.