Main menu

header

de Roxana Istudor

O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital a dezvoltat un medicament care imită efectul soarelui asupra pielii fără să fie implicate efectele dăunătoare ale radiațiilor UV.

Țintă: scăderea incidenței cancerelor de piele

În cadrul unor cercetări pe animale de laborator, specialiștii americani au reușit să producă forma brună a pigmentului denumit melanină și să creeze un medicament care asigură bronzul pielii, chiar și pentru persoanele roșcate, care de regulă nu izbutesc decât să-și ardă pielea atunci când stau la soare. Avantajul important constă în faptul că nu mai e nevoie de expunerea la radiațiile UV, care înseamnă și daune aduse pielii, notează BBC. Echipa de specialiști speră ca prin intermediul acestui nou medicament să poată fi scăzută incidența cancerelor de piele.

Are ca rezultat startul producției de melanină

După cum se cunoaște, bronzul natural este obținut prin afectarea pielii de razele soarelui. Lanțul de reacții chimice de apărare a organismului duce în final la crearea blocajului natural numit melanină. Tocmai generarea fără expunere la soare a melaninei a fost vizată de cercetarea finalizată prin crearea unui medicament care se freacă pe piele, având ca rezultat startul producției de melanină. „Are un efect puternic de închidere a pielii. La microscop este melanină autentică și se activează producția de pigment protector independent de razele UV”, explică cercetătorul David Fisher.

Descoperirea nu va avea direcționare cosmetică

Diferența este notabilă și față de bronzul artificial, care doar „pictează” pielea, fără ca aceasta să beneficieze de protecția melaninei, sau față de pastilele care se presupune că impulsionează producția pigmentului, dar tot au nevoie de raze UV. Dar acesta este un aspect secundar, întrucât cercetătorii afirmă că descoperirea lor nu va avea o direcționare cosmetică, ci este menită să stea la baza unei strategii care să protejeze de problemele generate de radiațiile solare, întrucât pielea de culoare mai închisă prezintă un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer. În context, studiul a evidențiat faptul că melanina produsă de medicamentul realizat de specialiștii americani a fost capabilă să blocheze razele UV dăunătoare.

Medicamentul nu este gata pentru lansarea pe piață, cercetătorii dorind să mai efectueze serii de teste, pentru eliminarea oricăror probleme