Main menu

header

637 5 3de Roxana Istudor

Aplicațiile de pe telefoanele mobile și de pe rețelele sociale împing tinerii spre proceduri estetice cum sunt injecțiile cu Botox sau intervențiile pentru umplerea unor ipotetice riduri, arată studii de dată recentă.

Jocuri cu operații estetice accesibile copiilor

O cercetare a Consiliului pentru Bioetică „Nuffield”, din Marea Britanie, trage un semnal de alarmă vizavi de evoluția unui segment industrial nu doar lipsit de reglementări, ci și cu urmări potențial periculoase: aplicațiile pentru smartphone-uri care înlesnesc modificarea virtuală a chipului și jocurile despre operații estetice dedicate și accesibile chiar și copiilor de vârstă mică. Un studiu recent a evaluat piața acestor aplicații la uimitoarea sumă de 3,6 miliarde de lire sterline, iar estimările sunt de creștere spectaculoasă, notează BBC.

Mesaje nerealiste despre cum ar trebui să arate femeile

Raportul specialiștilor britanici menționează faptul că există mai mulți factori care încurajează tineretul să devină mult prea preocupat de aspectul fizic: clișeele legate de felul în care ar trebui să arate, extinderea rețelelor de socializare care pun accent pe câte aprecieri primesc pozele, popularitatea mondială și cultivarea în exces a unor celebrități și supramediatizarea unor stiluri de viață denumite „perfecte”. „Am fost șocați să descoperim jocuri despre chirurgia estetică dedicate unor fetițe de 9 ani. Iar bombardamentul zilnic de pe rețelele de socializare promovează mesaje nerealiste și chiar discriminatorii despre cum ar trebui să arate femeile”, punctează Jeanette Edwards, de la Universitatea din Manchester.

Proceduri absolut inutile

Autoritățile au reacționat. Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că sunt pe cale de a fi întreprinse acțiuni care să ducă la o mai bună reglementare și supraveghere a domeniului. „Acest raport evidențiază că trăim într-o lume în care tinerii se află sub o imensă presiune zilnic în legătură cu felul în care ar trebui să arate și este profund greșit, din punct de vedere etic, ca firmele să exploateze acest aspect și să ofere proceduri absolut inutile unor persoane cu vârsta sub 18 ani”, arată reprezentantul Executivului.

„Există limită de vârstă pentru tatuaje. Procedurile cosmetice invazive ar trebui reglementate în același fel“ (Jeanette Edwards, Universitatea Manchester)