Main menu

header

638 4 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Ați constatat că ați stat prea mult la soare și pielea s-a ars? Ați folosit protecție, dar nu a fost suficientă și acum aveți senzația că tot corpul arde? Vedeți pe piele urmele purpurii ale excesului de soare? Există câteva remedii imediate, recomandate de dermatologi, care vă pot scăpa de senzațiile neplăcute și vă pot feri de disconfort viitor.

Antiinflamatoare și haine lejere

În primele ore de după arsuri, pielea are mare nevoie să respire. Corpul încearcă să răspundă la traumă, sporind cantitatea de sânge trimisă spre zonele afectate, așa că hainele strâmte sunt interzise cu desăvârșire, atrage atenția dermatologul Shereene Idriss. Cea mai bună soluție pentru evitarea inflamării suplimentare a pielii este o rochie foarte lejeră, într-o culoare deschisă. Mai mult, pentru a reduce inflamațiile și senzația de disconfort, se recomandă antiinflamatoarele, care vor atenua efectele tendinței organismului de a face față arsurii, „umflând” locurile respective.

Duș rece la intervale regulate

638 4 4Răcorirea organismului este o necesitate resimțită acut de fiecare dată când ați depășit limita expunerii în siguranță la soare. De aceea, după supraexpunerea care are ca urmare arsurile, este bine să faceți mai multe dușuri cât mai reci și să folosiți pentru pielea agresată cosmetice foarte hidratante sau chiar produse naturale care să readucă senzația de confort. Odată ce ați terminat dușul, uscați pielea cu mișcări de tamponare, și nu de frecare, ca să evitați uscarea excesivă care survine în urma arsurilor solare.

Lapte cu gheață pe bășici

O altă interdicție este cea referitoare la spargerea bășicilor cu lichid care pot apărea. Acestea se formează atunci când stratul profund al pielii, derma, este separat de cel de la suprafață. Dacă spargeți respectivele puncte nu faceți altceva decât să expuneți piele „crudă”, neprotejată, la posibili alergeni sau chiar la infecții. În loc de asta, aplicați timp de cinci minute o bucată de pânză muiată în lapte amestecat cu gheață pe locul respectiv - vasele de sânge se vor contracta, iar laptele va scădea inflamația.

Fără loțiuni cu alcool

Senzația de arsură se poate atenua foarte mult dacă veți folosi loțiuni pe bază de aloe vera sau care au soia în compoziție. Este bine să evitați loțiunile care conțin alcool și să folosiți unele neutre, care, aplicate imediat după dușul răcoritor, să mențină hidratarea cât mai mult la nivelul pielii. Iar în cazul în care pielea începe să se „cojească”, oricât de neplăcut ar fi, nu încercați s-o înlăturați, pentru că este bariera de protecție a stratului de dedesubt, care trebuie protejat de agresiunea solară... ca să nu fie nevoie s-o luați de la capăt. Tot ceea ce puteți face este să folosiți produse cosmetice care să impulsioneze formarea de la sine a stratului nou de piele.

Remedii naturiste

Imediat ce ați constatat că soarele v-a ars pielea, începeți să vă hidratați foarte bine, preferabil cu apă. Mai departe, la nivelul pielii puteți folosi unt de cocos, care hrănește în profunzime pielea şi ameliorează senzaţia de durere. Compresele reci cu ceai de muşeţel şi de gălbenele fac minuni pentru pielea arsă, la fel şi băile cu apă călduţă în care se adaugă bicarbonat de sodiu sau două căni cu făină de ovăz. Toate acestea se pot completa cu foarte multe citrice (aportul suplimentar de vitamina C vă va scăpa rapid de arsuri), plus unguente pe bază de aceeași vitamina C, pentru aplicare externă pe zonele afectate.