Main menu

header

641 5 1de Irina Țolea

De-a lungul timpului, barba a fost asociată cu definirea statutului social, cu un semn de virilitate, cu recunoașterea înțelepciunii și chiar a devenit motivul unei taxe (pentru purtarea bărbii), în vremea Țarului Petru cel Mare. De asemenea, în alte timpuri a constituit un reper al sărăciei, condamnării, perioadei de doliu ori a devenit o formă de expresie pentru manifestanții hippie ori protestatarii ecologiști. Pentru mulți bărbați, astăzi barba este un accesoriu la care apelează în funcție de trend și de personalitate. Despre cât de accesibilă este această alegere, ce implică purtarea unei bărbi și care sunt cele mai populare modele ne-a vorbit, într-un interviu în exclusivitate, stilistul Alexandru Stativă de la Privilege Hair Studio.

„Trebuie să se țină cont de anumiți factori”

641 5 2- În ultimii ani a revenit la modă barba. Se potrivește oricui?

- Barba trebuie aleasă în funcție de atuurile fizionomice, după ceea ce poți pune în valoare. Barba devine conectată la niște detalii care necesită o mare atenție. De la forma feței la elemente particulare, cum ar fi niște ochi deosebiți, până la textura firului de păr, modul în care crește, densitatea... toate acestea trebuie luate în calcul. Gândiți-vă că atunci când un bărbat poartă o barbă care estompează niște trăsături fizionomice, cu toată strădania frizerului, fața lui poate deveni inestetică.

- De ce trebuie să țină cont un bărbat atunci când își lasă barbă?

- În primul rând, barba nu este deloc o alegere pentru bărbații care nu îi dedică destulă atenție și timp. Barba nu este o soluție pentru leneși! Nu este deloc ușor de întreținut. Este un proces mai complicat decât aranjarea părului sau bărbieritul zilnic. Mă refer la o barbă îngrijită, la bărbații care chiar acordă atenție look-ului lor. Pe de altă parte, cei care aleg să-și lase barbă trebuie să țină cont de anumiți factori, precum forma feței, mărimea bărbii, tipul de fir de păr, frizura asociată, chiar și stilul personal.

„Genul «nebărbierit de câteva zile» te face dependent de mașina de ras”

641 5 3- Sunt stiluri de barbă potrivite diferitelor forme ale feței?

- Desigur! Spre exemplu, bărbații cu fața pătrată sau ovală pot opta pentru stilul „stubble”. Este recomandat modelul scurt, cu un contur bine definit, obligatoriu părul de pe obraz tuns o dată pe săptămână. Este genul de barbă care face „casă bună” cu o freză „undercut” (cu scalpul ras în laterale și în spate și lăsat părul să crească pe vârf). Acest stil este potrivit atât pentru cei care abordează genul sport, cât și pentru adepții unui stil elegant. De reținut că o față pătrată are din start o structură mai puternică. Dacă pare prea dur, conturul poate fi „îmblânzit” cu niște note rotunde - se rade complet interiorul obrazului și se definesc arcuit mustața, perciunii, linia maxilarului și bărbia. Stilul se mai numește „extended goatee”.

- Care este cel mai cerut stil la ora actuală?

- Sunt în trend bărbile scurte, genul „nebărbierit de câteva zile”, îmbinat cu freze „undercut” ori „pompadour”. Cel mai bine se potrivește acest gen unei fețe rotunde. Barba este tunsă mai scurt în părțile laterale, iar lungimea din zona bărbiei poate fi alungită simetric. Ca să abordezi un astfel de look este recomandat să îndeplinești câteva criterii: să ai o densitate a firului de păr cât mai uniformă, fără smocuri, firul să crească egal, fără cicatrici - acolo părul nu mai crește. De asemenea, se poartă jocurile de linii, diverse modele, dar acestea sunt foarte precise și migăloase, se fac de obicei în salon. Avantajul acestui gen de barbă: dă o puternică notă de masculinitate. Dezavantajul: look-ul acesta cere timp, cel puțin o dată pe săptămână trebuie să treci pe la frizer, altfel se vede. Într-un fel, este hilar: genul acesta care sugerează neglijența purtătorului te face dependent de mașina de ras.

„Cea lungă, menită să sublinieze naturalețea”

641 5 4- Bărbile voluminoase cui sunt recomandate?

- „Barba plină”, acel stil cu o lungime bine determinată, se potrivește mai ales celor cu față ovală sau rotundă, este opțiunea ideală pentru cei cu păr des, ondulat. Mustața și barba trebuie să se întrepătrundă egal și textura trebuie întreținută foarte riguros, cu produse specifice. La fel, barba mare, stufoasă, este potrivită pentru cei cu fața pătrată, cu față mică ori maxilar ascuțit. O lungime corectă apare după ce barba e lăsată să crească aproximativ șase luni. Este greu de întreținut, trebuie zilnic pieptănată, există o perie specială, se folosesc un șampon și un balsam special, care ajută la creșterea părului și protejează împotriva electrizării și despicării vârfurilor. Se recomandă ulei și ceară, profesionale, pentru luciu și modelare. O astfel de barbă trebuie permanent scurtată, se tunde estompat la vârfuri și este lăsată să crească aproximativ patru centimetri sub bărbie. Avantajul unei bărbi lungi și dese este că, prin tunsoarea potrivită, poți să-ți îmbunătățești fizionomia.

- Ce se schimbă în ritualul zilnic al unui posesor de barbă?

- Când vorbim despre îngrijirea bărbii trebuie să se înțeleagă că asta implică proceduri mult mai meticuloase decât atunci când vorbim despre frizură. Barba trebuie tunsă permanent, spălată și pieptănată. Acum există produse special destinate îngrijirii bărbii, de la săpun, șampon, balsam, ulei ori ceară, până la perii și foarfeci dedicați. Trebuie să te ocupi permanent să-i dai un contur, altfel ea crește dezordonat. Sunt oameni care își aranjează zilnic barba cu peria și uscătorul. Ce vreau să subliniez este că o barbă întreținută ca la carte necesită atenție, timp și bani.

- Se mai poartă genul „lumbersexual”?

- Stilul a apărut acum doi-trei ani și se păstrează încă în trend, are avantaje atât pentru cei care poartă părul lung, cât și pentru cei cu păr scurt. Doar că și în acest caz trebuie să se țină cont de fizionomie. De exemplu, o față ovală, alungită, nu se potrivește cu o barbă ascuțită și cu o freză scurtă, ridicată. În plus, barba trebuie îngrijită și ordonată permanent. Când abordezi acest stil nu trebuie să cazi în capcana concepțiilor eronate privind bărbăția oferită de un look degajat ori dezordonat. Nu uitați că acest look, venit „la pachet” și cu un stil vestimentar, promova calitățile așa-numitului „pădurar de oraș”, puternic, dar stilat. În astfel de cazuri, o barbă lungă, bine întreținută, trebuie să sublinieze tocmai calități precum naturalețea și masculinitatea, nu neglijența.

„Fac o mare greșeală toți cei care aleg să-și lase barbă motivați de gândul că li se simplifică modul de viață. Mulți apreciază că e mult mai ușor să-şi lase barbă decât să se bărbierească zilnic. Barba e mult mai greu de întreținut decât pare. Indiferent de mărime, de formă, în momentul în care alegi barba - ai de muncă!“

Vine „la pachet“ cu ritualuri de îngrijire

- Un sfat pentru cel care vrea să facă acest pas?

- În primul rând, trebuie să te instruiești, să te pui la curent cu tot ce implică alegerea ta, respectiv creșterea și întreținerea unei bărbi. Barba vine la pachet cu niște ritualuri, chiar și din punct de vedere strict igienic. Barba este foarte pretențioasă, ea poate spune multe despre posesor. Iar una neîngrijită te trădează imediat. Dacă nu ești tuns recent, dar te piepteni un pic, aranjezi părul cu gel, mai păcălești ochiul. La barbă este altfel, ea este de la jumătatea deschisă a feței, înconjoară gura, cu ea vorbești, zâmbești, nu ai cum să ascunzi anumite lucruri. Barba chiar trebuie să fie îngrijită.