Main menu

header

642 4 1de Valeria Roman şi Carmen Bădulescu

Augmentarea mamară cu grăsime de la pacient se practică de 25 de ani, dar acum esteticienii au găsit o formulă mult îmbunătățită și fără riscuri. Această tehnică a devenit foarte populară în urma progreselor recente de prelevare a unei grăsimi de calitate și transfer grăsos. Esteticienii susțin că procedura poate fi propusă oricărei femei care dorește sâni mai mari, dar nu vrea să opteze pentru proteze de silicon și nici nu își dorește o modificare radicală a formei. Doctor Dana Vasilescu (medalion), cu o experiență impresionantă în domeniul chirurgiei estetice acumulată în cei zece ani de lucru în afara țării, ne-a explicat ce presupune această procedură, cui se adresează şi dacă pot apărea complicații postoperator.

Lipoaspirație din orice parte a corpului

Tot mai multe femei apelează la o procedură inedită de mărire a sânilor, numită lipofilling sau lipomodelare. Este vorba despre o intervenţie de augmentare mamară cu propria grăsime a pacientei sau despre injectarea de grăsime autologă în sâni. Esteticienii susțin că această intervenție nu dă naștere doar unor sâni splendizi, ci și ameliorează întreaga siluetă (acolo unde grăsimea s-a retras), ca urmare a unei remodelări corporale. „Pacienta care dorește o augmentare mamară moderată poate beneficia de această tehnică. Dacă se dorește o augmentare mamară foarte importantă, trebuie să se aibă în vedere protezele mamare. Injectarea de grăsime este alternativa simplă la augmentarea mamară cu proteze clasice. Se poate beneficia și de augmentare mamară combinată cu proteză și lipofilling mamar asociat. Pentru aceasta trebuie să existe grăsime disponibilă la nivelul corpului. Această grăsime poate fi prelevată din orice parte a corpului prin lipoaspirație de pe spate, șolduri, fese, coapse, abdomen sau genunchi. Există o tehnică nouă, Water Assisted Liposuction (tehnica WAL, sau BEAULI), care utilizează un aparat sofisticat de lipoaspirație, transfer și injectare de țesut adipos, BodyJet. Infiltrarea continuă cu ser fiziologic în timpul lipoaspirării permite prelevarea unei grăsimi aproape pure, deja spălată, purificată și sedimentată, gata pentru transfer grăsos. Această tehnică reduce cu peste 70% echimozele și inflamațiile și permite reluarea mai rapidă a activității profesionale”, ne-a explicat doctor Dana Vasilescu.

Pacienta poartă bustieră a doua zi după intervenție

642 4 2Asemenea oricărei intervenții chirurgicale, se recomandă informarea medicului chirurg cu privire la eventualele tratamente urmate și evitarea cu două săptămâni înainte de operație mai ales a aspirinei și a medicamentelor asimilate. Procedura de augmentare mamară cu țesut adipos autolog durează aproximativ două ore și poate fi realizată sub anestezie locală, asociată cu sedarea pacientului. „Înainte de a începe liposucția sau lipoaspirația care permite recoltarea de țesut adipos, este indispensabilă discuția dintre medic și pacient, pentru a se stabili ce părți ale corpului vor fi tratate prin tehnica BodyJet. Pacienta stă în picioare și se vor marca zonele de lipoaspirație. Țesutul adipos este colectat din diferite zone selectate anterior, apoi este purificat și curățat înainte de a fi reinjectat la nivelul sânilor. Este vorba despre propriul țesut adipos, de unde și denumirea de injecții cu țesut adipos autolog la nivelul sânilor. Operația de lipomodelare mamară se termină prin punerea unei bustiere de contenție. Bustiera medicală elastică poate fi pusă doar a doua zi”, a completat specialista.

Activitatea se poate relua în mai puțin de o săptămână

În urma operației se produc frecvent o ușoară inflamație și mici echimoze (în funcție de pacient), dar acestea se resorb repede. În mod normal, intervenția este foarte puțin dureroasă, chiar dacă există impresia unui disconfort în primele două zile în zonele de unde a fost aspirată grăsimea prin lipoaspirație. Activitatea normală poate fi reluată în mai puțin de o săptămână, iar exercițiile fizice, după trei săptămâni. Utilizarea aparatului BodyJet permite reducerea netă a edemelor și a echimozelor postoperatorii. Ca în cazul majorității intervențiilor chirurgicale, trebuie urmate recomandările postoperatorii.

„Intervenția reduce cu peste 70% echimozele și inflamațiile și permite reluarea mai rapidă a activității profesionale“

Nu influenţează alăptarea

Lipomodelarea sânilor realizează o veritabilă liposculptură cu celule vii. Țesutul adipos injectat este alcătuit din celule vii, adipocite și celule sușă (n.r. - stem). Este un transplant de celule dintr-o parte a corpului în alta. Celulele supraviețuiesc intervenției și de aceea este de așteptat în mod normal ca 70% din țesutul adipos să persiste, ceea ce înseamnă că pieptul va pierde în jur de 30% din volumul inițial în primele luni postoperator. Se vorbește deci despre 30% resorbție, deoarece acestea sunt celule care nu au destulă vitalitate în timpul transferului de țesut adipos. Dacă este necesar, metoda se poate repeta cu o a doua ședință de lipomodelare, după o perioadă cuprinsă între șase luni și un an. Celulele adipoase injectate în sâni sunt vii, ceea ce înseamnă că, dacă pacienta se îngrașă, bustul va crește la rândul lui ca mărime, iar dacă pacienta slăbește, se va micșora. Această intervenție nu pune probleme pentru realizarea mamografiilor ulterioare și nu împiedică alăptarea.

Doctor Dana Vasilescu: „Injectarea de grăsime este alternativa simplă la augmentarea mamară cu proteze clasice”